ÄKS

Turvallisesti vesillä – Ala-Keiteleen Järvipelastajat antavat vinkkejä vesillä liikkumiseen

25.06.2021 06:00
Järvipelastajien perämies Jukka Kataja ja viestintävastaava Sara Huhtanen uuden Barona-veneen kyydissä

Ala-Keiteleen Järvipelastajat on voittoa tavoittelematon yhdistys, ja kaikki mukana olevat tekevät vapaaehtoistyötä. Toiminnassa on 12 aktiivista jäsentä, mutta toimintaan haluttaisiin lisää porukkaa mukaan, jonka vuoksi yhdistyksellä on nyt rekrytointi käynnissä. 

 

Järvipelastajien toimenkuva on toimia pelastajana vedellä. Uuden PV1 Barona -aluksen myötä toiminta on kehittynyt ja alus mahdollistaa paremmin esimerkiksi maasto- ja rakennuspalojen ensi sammutuksen sekä ensiavun antamisen.

Toimenkuvaan kuuluvat myösvalistustehtävät, joissa korostetaan turvallista veneilyä ja vesillä liikkumista, sekä ennaltaehkäisevää turvallisuutta, kuten uppotukkien poistamista ja väylien kunnon tarkkailua. Jos vedessä näkyy uppotukkeja tai väylillä on muuta vaarallista, asiasta kannattaa olla yhteydessä järvipelastajiin. Aluksen vauhti on nopeampi kuin aikaisemmin, joten tilanteen sattuessa paikalle pääseminen tapahtuu joutuisammin. Alus kulkeekin maksimissaan noin 32 solmua ja aluksen matkanopeus on noin 26 solmua. Suomen Meripelastusseuran jäsenyhdistykset tarjoavat myös Trossi-hinauspalvelua, jonka avulla seuran toimintaa rahoitetaan. 

Uuden aluksen toimintaperiaate on yksinkertaisuus. Veneessä on lajiteltu kolmeen osaan eri työvälineet. Sen keulasta löytyy palonsammutusvälineet, keskiosassa sijaitsevat navigointivälineet ja perällä ovat ensiapuvälineet, työkalut ja luonnollisesti esimerkiksi hinaukseen tarvittavat välineet. Uusi Intercom -kypäräviestintäjärjestelmä mahdollistaa sen, että täydessäkin vauhdissa aluksen kyydissä pystyy puhumaan normaalilla äänenvoimakkuudella, niin että se kuuluu muiden kypäriin. Ulkoisia viestintälaitteita aluksessa ovat virve- ja Meri-VHF -puhelimet sekä GSM puhelin. Aluksen tutka ja navigointijärjestelmä mahdollistaa täysin pimeällä liikkumisen, jonka vuoksi tehtäviä voidaan helpommin suorittaa myös esimerkiksi loppukesän pimeinä öinä. 

Tehtävien määrä riippuu kesästä hyvin paljon. Yhdistys toimii yhteistyössä hätäkeskuksen ja pelastuslaitoksen kanssa. 

– Viikonloppuisin hyvien kelien ja juhannuksen aikana tehtäviä on kaikista eniten, seuran viestintävastaava Sara Huhtanen kertoo. 

Juhannuksen keikkojen hoitamista vaikeuttaa se, että yhdistyksen aktiivijäsenmäärä on kohtuullisen pieni ja välillä on vaikea saada jäseniä päivystämään juhlapyhien aikana. Yhdistyksen viestintävastaava Sara Huhtanen ja koulutusvastaava Niko Huhtanen kertoivat vinkit, joiden avulla vesillä liikkuminen on mahdollisimman turvallista. 

(juttu jatkuu kuvan alla)

Hyvä varustautuminen on avain kaikkeen. Mukaan vesille on tärkeä muistaa ottaa aina pelastusliivit, joita myös käytetään oikein! Polttoainetta riittävästi sekä myös varatankki mukaan, jos liikutaan moottoriveneellä. Myös eväät ja säänmukaiset vaihtovaatteet olisivat hyvä olla mukana, varsinkin pidemmillä reissuilla, jotta vahingon sattuessa pärjää, jos joutuu odottamaan apua. Viestintälaitteet, kuten puhelimet, olisi hyvä pitää vedenpitävässä pakkauksessa, jotta ne säilyisivät veden varassakin. Veneeseen mentäessä olisi tärkeää tehdä tarkka lähtötarkastus, jotta veneen kunto tulee tarkasti selville. Veneen huollot täytyy olla säännölliset, jotta vesillä kulkeminen on turvallista. 

– Jos veneilemään on lähdössä yksin, olisi hyvä kertoa jollekin läheiselle ainakin reittisuunnitelma, jotta tiedetään suunnilleen, mihin aikaan olisi palaamassa ja osataan viestiä pelastusorganisaatiolle, jos vesille lähteneestä henkilöstä ei kuulu ajallaan, Niko Huhtanen kertoo. 

Vaikka lain mukaan rattijuopumus rangaistukset ovat erilaisia vesillä, pitäisi vesillä liikkuessa muistaa kuitenkin selväpäisyys ja järkevä suhtautuminen muihin vesillä liikkujiin. Varsinkin aluksen päälliköltä odotetaan raitista otetta ja varovaisuutta. Aluksen päällikön ei välttämättä tarvitse olla se, kuka venettä ohjaa, mutta hänellä pitää olla kontrolli aluksesta ja oltava viime kädessä se, joka ottaa ohjat käsiinsä. 

– Järkevä suhtautuminen kannattaa muistaa esimerkiksi tilanteessa, jossa ajat isommalla veneellä toisen pienemmän veneen läheltä, ettet aiheuta heille vaaratilannetta aaltojen vuoksi, Sara Huhtanen kertoo. 

Lisähuomiona vielä veneellä liikkumiseen on nopeusrajoitusten noudattaminen. Yleinen nopeusrajoitus satama-alueilla on yhdeksän kilometriä tunnissa, joka vastaa noin neljää solmua. Satama-alueilla on myös aallonmuodostuskielto.

– Muutaman kerran olen kuullut tarinan, jossa pariskunta on asunut kesän veneellä ja ohi menevän aluksen peräaallot ovat keinuttaneet venettä niin, että kuumat vedet keittiössä ovat kaatuneet heidän päälleen, Niko Huhtanen kertoo.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy