Talonomistajista neljääkymmentä prosenttia ei huolto tai korjaukset kiinnosta. Joka toinen ei tee mitään ennaltaehkäiseviä selvityksiä ja jopa 60 prosenttia ei pidä kirjaa tehdyistä huoltotoimenpiteistä. Ulkopuolisen asiantuntijan apua sanoo tarvitsevansa 63 prosenttia vastaajista. Tulokset ilmenevät Sokeva Oy:n Taloustutkimuksella kesäkuussa teettämästä kiinteistönhuoltotutkimuksesta
– Suomalaisten arvokkain omaisuus on vaarassa rapistua kiihtyvällä vauhdilla. Oma koti on kalliimpi sijoitus kuin esimerkiksi auto, jota huolletaan säännöllisesti. Ennaltaehkäisyllä säästyttäisiin isoilta korjauksilta, ja samalla myös isoilta rahallisilta menoilta, toteaa Sokeva Oy:n toimitusjohtaja Markku Kärppä.
Tärkein huolto- tai korjaustyön aloittamiseen vaikuttava tekijä on tutkimustulosten perusteella työn hinta. Seuraavaksi tärkeintä suomalaiselle talonomistajalle on pystyä tekemään työ itse. Ja koska työ pitää syntyä halvalla ja itse, on sen oltava tietysti helppoa.
59 prosenttia vastaajista piti talon ulkonäön kohentumista tärkeimpänä työn tuloksena. Kiinteistön arvonnousua odotti vain joka kymmenes vastaaja.
Kiinteistöjen ulkopintoja rasittavat home- ja muut mikrobikasvustot, jotka pahimmillaan tunkeutuvat rakenteisiin ja aiheuttavat pysyviä vaurioita. Tutkimukseen vastanneet toteavat tuntevansa huonosti näiden kasvustojen aiheuttamat vauriot. Esimerkiksi kivijalan ongelmat myöntää tunnistavansa huonosti 42 prosenttia vastaajista.
Tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista hakee tietoa internetistä. Seuraavaksi tärkeimpänä tiedonhakupaikkana tulevat rautakaupat sekä rakennusalan lehdet.
– Hyvää on se, että tietoa haetaan. Hieman pelottavaa on netistä löytyvä tieto, joka saattaa olla monessakin kohtaa arveluttavalla tasolla, Kärppä kertoo.
– Maali- ja rautakaupoissa on erittäin hyvä asiantuntemus. Kannattaa ehdottomasti kysyä apua eikä tukeutua pelkästään purkin kyljestä löytyvään informaatioon, hän rohkaisee.