Vuosi alkoi tuulivoimakeskustelulla ja siihen se myös päättyi. Matti Virtasen ja 17 muun valtuutetun jättämä valtuustoaloite tuulivoimaa koskevasta strategisesta linjauksesta sai tuulta kielen kantoihin reilun puolen tunnin ajan.
Valtuutettu Matti Virtasen (vas) tekemässä valtuustoaloitteessa viitataan kaupunginhallituksen Keski-Suomen liitolle antamaan maakuntakaavalausuntoon. Kaupunginhallitus päätti sanotusta kaupungin lausunnosta 25.4.2022 tekemällään päätöksellä niukalla enemmistöllä, ettei Äänekosken kaupunki kannata mihinkään Äänekosken alueelle.
Valtuustoaloitteessa esitettiin, että kaupunginvaltuusto käsittelee tuulivoimaan suhtautumisen aloitteen pohjalta strategisena linjauksena ja toteaa tuulivoimakaavoittajat tervetulleiksi Äänekoskelle ja että tuulivoima on yksi oikeutettu energiatuotantomuoto Äänekoskella, mikäli toiminnan kannattavuus ja hyödyllisyys voidaan kaavamenettelyssä todeta.
Virtanen muistutti kaupunginhallituksen päätöksestä, kuinka kaupunginhallitus tai valtuusto voivat halutessaan hyväksyä kannanottoja tai poliittisia julistuksia, jotka ilmaisevat kaupungin yleistä suhtautumista tuulivoimaan ja muutoinkin eri energiantuotantomuotoihin.
– Meitä uhkaa vakava energiapula ja mahdollisest sähkökatkot. Ei ole näköpiirissä että ongelma olisi poistumassa tulevan talven aikana. On käsittämätöntä, että äänekoskelaisten ratkaisu olisi torjua yksi keino, joka edistää ongelman ratkaisemista. Olen saanut kuulla ihmetteleviä kannanottoja hallituksen tuulivoimapäätöksestä ja haluankin, ettei Äänekoski leimaannut tuulivoimavapaaksi alueeksi. Toivon, että kaikki puhtaiden energiamuotojen mahdollisuudet turvataan. Esitän, että kaupunginvaltuusto suhtautuu myönteisesti tuulivoiman rakantamiseen paikkakunnalle, Virtanen lausui.
Ja puheet olivat räväköitä. Harri Piilonen (kesk) osoitti Virtasta sormella, todeten, että Keski-Suomen liitto kysyi kantaa hallitukselta – ei valtuustolta.
– Ihmettelen aloitetta, sillä hallitukselta on pyydetty lausuntoa ja nyt se on täällä valtuustossa käsiteltävänä. Näytäpä, Matti, se kirjelmä, missä Keski-Suomen Liitto pyytää Äänekosken kaupunginvaltuustolta lausuntoa, niin puhutaan sitten tästä asiasta uudestaan, paukutti Piilonen.
Sirpa Martins (vas) palautti Piilosen asiaan.
– Valtuustossa käsitellään valtuustoaloitteet, Martins sanoi.
Perussuomalaisten Marke Tuominen kertoi tuulivoimakielteisyyden olevan Äänekoskelle hyvä asia. Hän väläytti mieluummin ”pienimuotoisen ydinvoimalan rakentamista”.
– Vireillä ollut Liimattalan tuulivoimahanke paljasti puutteita lainsäädännössä ja tuulivoimahaittojen selvittelyssä. Myös haittakorvaukset asukkaalle ovat vapaaehtoisuuteen perustuvia, kun ne pitäsi olla lailla säädettyjä.
Vihreiden Kimmo Tuikka muistutti, kuinka juuri tällä hetkellä tuulivoiman ansioita Suomessa riittää sähköä.
– Jos tuulivoimaa ei rakenneta lisää, niin kertokaa minulle, millä sähköä saadaan. Ydinvoimahankkeen piti olla valmis vuoteen 2009 mennessä, eikä vieläkään tiedetä käynnistyykö se vai ei. Tuulivoima on tällä hetkellä ympäristöystävällisin tapa tuottaa sähköä, se ei tuota pitkäaiksesti säteilevää ydinjätettä eikä myöskään hiilidioksidipäästöjä, Tuikka muistutti.
Antti Peltomäki (ps) kertoi valtuutettujen puhuvan kauniita sanoja.
– Tällä viikolla tuulivoimaa on ollut paljon, viime viikolla sitä oli yksi prosentti. Voimalan purkukustannukset ovat 800 000 euroa ja seassa suuri määrä ongelmajätettä. En todellakaan kannata, Peltomäki sanoi.
Marko Tuhkanen kertoi demariryhmän toivoneen Äänekoskelle tuulivoimastrategiaa.
– Se olisi entistä ajankohtaisempaa nyt. Emme ole jyrkkiä, joten emme halua olla tuulivoimakielteisiä. Liimattalan tuulivoima-asia on loppuun käsitelty, mutta olisimme valmiita avaamaan ovet muille hankkeille. Minusta on valtuustoasia, jos päätetään voidaanko tuulivoimaa rakentaa Äänekoskelle vai ei, Marko Tuhkanen (sd) sanoi.
Tiina Liimatainen (sd) kannatti Tuhkasen ehdotusta.
Jorma Kiviranta (kok) komppasi Tuhkasta ja Virtasta. Hän sanoi, että on tärkeää, että valtuusto antaa signaalin positiivisesta tuulivoimaan suhtautumisesta.
– Tällä hetkellä tehtyjen päätösten perusteella Äänekoski olisi tuulivoimasta vapaa alue. Tuulivoima on hyvä ja päästötön sekä edullinen energiamuoto ja olisi väärin jos Äänekoski sulkisi tämän mahdollisuuden kokonaan pois, Kiviranta sanoi.
Matti Virtanen esitti, että kaupunki suhtautuu tuulivoimaan, myönteisesti ilman varsinaista strategiaa. Valtuusto totesi 22–20, 1 tyhjä, toteamaan ettei se ole Virtasen esityksen takana,
Marko Tuhkasen esittämää ehdotusta, että Äänekoskelle voidaan rakentaa tuulivoimaa ja lisäksi käynnistetään tuulivoimastrategian laatiminen kaupungille. Tuhkasen esitys tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi äänin 23-20.
Edelleen valtuusto on ylin päättävä elin päätöksissä.
No ei kyllä kovin kummoista remonttia uimahalliin tehdä tuolla rahalla.
Pienoisydinvoimalat on tarkoitettu kaukolämmön tuotantoon, joten ne eivät ole ratkaisu sähköpulaan. Sikäli kun tässä nyt mitään oikeata sähköpulaa edes on menossa(miksi sähköt eivät katkea?). Sähkön tuotantokustannukset puun osalta ovat nousseet minimaalisesti vuoden takaiseen, ja kaasulla ja polttoöljyllä tuotettukaan ei puolta enempää. Polttoon perustuva sähköntuotanto on ainut ratkaisu, ja turve takaisin lopullisesti. Hiilidioksidin nousun ihmisen osuus on 2 promillea. Tämä ”kriisi” on ainoastaan vihersiirtymän syytä, joka alkoi eskaloitumaan jo ennen Putinin sotaa. Tokikaan näihin asioihin ei voi kunnallispolitiikalla vaikuttaa, mutta onhan meillä valtakunnan politiikassa vaikuttajia.