Keski-Suomen ELY-keskuksen tuorein työllisyyskatsaus puhuu jälleen karua kieltään. Äänekosken seutukunnan työttömyysaste oli helmikuussa koko valtakunnan korkein.
Keski-Suomi vajosi helmikuussa koko maan synkimmäksi alueeksi työttömien osalta. Koko maakunnan työttömyysaste oli helmikuussa 17,9 prosenttia, ohittaen Kainuun 17,5 prosentin luvut. Työnhakijoita oli helmikuussa Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella jo 37 143, joista työttömiä työnhakijoita 22 916. Koko maassa työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa 355 360. Viime vuoteen verrattuna luku on 31 567 henkeä suurempi.
Keski-Suomen ja samalla koko maan seutukuntien korkein työttömyysprosentti löytyy Äänekosken seutukunnasta 21,9 prosentin luvuilla. Listan kolmanneksi heikoin tilanne löytyy naapurista, Saarijärvi-Viitasaaren seutukunnalta luvuin 21,2 prosenttia, ainoastaan Itä-Lapin (21,8) noustessa naapurusten väliin. Paras tilanne maakunnassa löytyy Joutsan seutukunnasta 16,5 prosentilla.
Kunnallisella tasolla Äänekosken sijoitus on neljäs 22,6 prosentin synkillä luvuilla. Suuremmat luvut kirjaavat Karstula (23,0), Saarijärvi (22,9) ja Kinnula (22,8).
Työttömyys on noussut tasaisesti lähes kaikissa ikä- ja ammattiryhmissä koulutusasteesta huolimatta kuluvan vuoden tammikuusta sekä vuoden 2014 helmikuusta. Pitkäaikaistyöttömiä kokonaismäärästä oli helmikuun lopussa 7445. Tammikuusta nousua on tullut 117 henkeä, vuoden takaisesta 1334. Pitkäaikastyöttömien määrä työnhakijoista on valtakunnallisella tasolla toisiksi korkein, 32,5 prosenttia.
Avoimia työpaikkoja Keski-Suomen ELY-alueelta löytyi helmikuussa vain 2932 kappaletta. Työnhakijoita yhtä avointa työpaikkaa kohti oli Keski-Suomessa helmikuun aikana 13.
Katso ELY-keskuksen työttömyyskatasus kokonaisuudessaan tästä.
Kysymyksiä Äänekosken päättäjille.
Onko kukaan koskaan laskenut paljonko Äänekoski käyttää rahaa työttömyyden hoitamiseen ja montako työtöntä työnhakijaa sillä rahalla saadaan työllistettyä tukityöpaikkoihin ja kuntouttavaan työtoimintaan? Sitten kun joku vaivautuu ottamaan tästä selvää, niin voisi verrata saatua lukua muihin kuntiin. Väitän että Äänekoskella käytetään rahaa paljon enemmän kun monessa muussa kunnassa, mutta sillä ei saada juuri mitään aikaiseksi, ei edes määrällisesti.
Toinen kysymys kuuluu että moniko tukityöpaikoissa tai harjoittelussa olleista työllistyi jakson jälkeen? Väitän että prosentteina mitattuna luku on todella surkea. Tähän valmis vastaus, ei Äänekoskelaiset työttömät ole huonommin koulutettuja kun muutkaan ja täällä on työpaikkoja enemmän kun monessa muussa kunnassa. Joten tuloksiakin pitäisi näkyä? Missä ne on?
Olisikohan jo aika miettiä mitä tehdään väärin? Miksi työpaikat ja työntekijät eivät kohtaa? Voisiko asialle tehdä jotain?
Vaihtoehtohan on se, että jatketaan entiseen malliin, rahaa menee, Äänekoski keikkuu tilastoissa kärjessä ja kaikki valittaa asiasta. Kuvittelisi edes jonkun puolueen tarttuvan asiaan muutenkin kun kosmeettisesti (demarit). Se tukityöpaikkojen lisääminen kaupungille ei tuo muuta kun lisää kuluja. Se ei johda mihinkään.