ÄKS

Työllisyys on monimutkainen juttu

01.08.2020 08:00
Katja Laajala Äänekosken työllisyysyksiköstä, Irma Hirsjärvi Työttömien (TK: n ) keskusjärjestön puheenjohtaja, Juha Keränen (TK: n) järjestösihteeri, Jukka Haapakoski (TK: n) toiminnanjohtaja, edessä Sisko Mertaniemi Suolahden työttömien työnohjaaja ja Marja Holopainen hankkeen vetäjä ovat tarkasti kuulolla mitä kuntakokeilu tuo Äänekoskelle.

 Työttömyyden selättäminen tai edes pieni niskalenkki otti takapakkia koronapandemian vuoksi. Nyt odotetaan, tuoko pandemia tullessaan uudenlaista työttömyyttä. 

 

Suolahden Työttömät ry:n, Keski-Suomen TE-palveluiden rahoittama, työllisyyspoliittinen Töitä työttömille – hanke alkoi vuoden alusta ja etsii koko ajan  töihin työttömiä työnhakijoita. Työhönoton rekrytointitilaisuus järjestettiin Suolahden Kansantalossa. Mukana tilaisuudessa myös Äänekosken työllisyysyksikön edustaja sekä Äänekosken TE-toimiston virkailija Teams-yhteydellä. Suolahden Työttömät ry:llä on mahdollisuus palkata palkkatukeen oikeutettua pitkäaikaistyötöntä kirpputorityöntekijöiksi, siistijöiksi, ruokala-apulaisiksi ja kiinteistötyöntekijöiksi. Rekrytointitilaisuus poiki kuusi palkkatukihakemusta eteenpäin lähetettäväksi. Haku on päällä koko ajan. 

– Meillä on ollut vaikeuksia löytää pitkäaikaistyöttömiä tarjoamiimme työtehtäviin. Tärkein tavoitteemme on löytää ihmisiä palkkatukitöihin. Yhdistyksemme tarjoamat työpaikat ovat oiva ponnahduslauta eteenpäin avoimille työmarkkinoille tai koulutukseen. Pystymme työllistämään 25 henkilöä, hankkeen vetäjä Marja Holopainen vinkkasi.

Tilaisuudessa mukana olleet Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski ja järjestösihteeri Juha Keränen jakoivat tietoa koko maan työllisyystilanteesta ja työttömien asemasta. Juuri tullut tilasto kertoi, kuinka Äänekoski pitää häntäpäätä tilastossa: työttömien työnhakijoiden määrä nousi voimakkaasti toukokuussa, ja Keski-Suomen heikoin tilanne on Äänekoskella. Työttömiä työnhakijoita oli toukokuun lopussa Keski-Suomessa 22 163. Määrä on 8 743 henkeä enemmän kuin vuosi sitten toukokuun lopulla. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on Keski-Suomessa nyt 17,6 prosenttia, Äänekoskella luku oli toukokuun tilastossa 19,6 prosenttia. (EDIT: Kesäkuun lopulla 19,7)

– Tilastoissa näkyy piikkinä koko Valtraa koskenut lomautus, kertoi Katja Laajala Äänekosken työllisyyspalveluista kertoi. 

Äänekoskella tunnetut kolmannen sektorin toimijat, Suolahden Työttömät ry sekä Katulähetys, ovat kuntamme yksi työvoimapolitiikan toteuttavista toimijoista. Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski muistuttaa, että ihminen voi paremmin saadessaan työpaikan. 

– On kuntataloudenkin kannalta erittäin merkittävää, että ihmisiä työllistetään. Hankerahat poikivat työn lisäksi myös hyvinvointia ihmisille sekä tuovat terveyttä edistävää työtä ja samalla tuetaan työttömien sosiaalista hyvinvointia. 

Työttömyys aiheuttaa näkyviä ongelmia nopeasti. 

– Vaikka olisi kuinka ahkera ja yrittää parhaansa työnhaussa voi seinä tulla vastaan, Haapakoski tiesi. 

Äänekoskella työpaikkaomavaraisuus on yli 100 prosenttia, mutta työttömyyslukemat keikkuvat korkealla. Haapakoski näkee tilanteen huolestuttavana. 

– Tämä kuulostaa äkkiseltään kovin kurjalta tilanteelta. On tehtävä enemmän, että työhakijat saadaan mätsättyä työpaikkojen kanssa, joten heitän palloa kunnan suuntaan, Haapakoski sanoi. 

Työttömien tilanteesta tarkasti kartalla oleva Sirpa Martins kertoi, että kaupungissa on alettu tekemään toimia juuri tätä suuntaa silmälläpitäen. 

– Meillä on panostettu koulutukseen, mutta työtä sen eteen on yhä tehtävä, sillä työllisyyskysymys keskittyy nimenomaan osaamisen lisäämiseen. Vielä kun saisimme kaupungin ymmärtämään sen, kuinka kolmas sektori tekee juuri tätä jälleenrakentamista, kun etsimme jatkopolkuja kouluttautumiseen. Näiden asioiden arvo pitäisi ymmärtää paremmin, varsinkin, kun Äänekoskea on väijynyt jo pitkään rakenteellinen työttömyys, Martins sanoi. 

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi on huolissaan työttömien yhdistysten toiminnan jatkuvuudesta.

– Toivon, että pienillä resursseilla ja paljolti vapaaehtoistyöllä tehty mittava panos työttömien ja vähävaraisten hyväksi huomataan nyt, kun joissakin kunnissa pohditaan leikkauksia ja kunnan talouden tasapainottamista, Hirsjärvi sanoi. 

Suolahden Työttömät ry on kansallisesti merkittävä yhdistys. Näin totesivat Työttömien keskusjärjestön nokkamiehet ja nainen. 

– Varsinkin tässä tilanteessa, kun koronan toista aaltoa odotetaan tulevaksi jo mahdollisesti syksyllä, Hirsjärvi muistutti ja kertoi, kuinka esimerkiksi yhdistysten jakamalle ruoka-avulle on ollut kevään aikana erityisen suuri kysyntä. 

Äänekoski on hakeutunut työllisyyden kuntakokeiluun. Sen tarkoitus on parantaa erityisesti pitkään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Kaupungilla on mahdollisuus ottaa palkkatukitöihin sata henkilöä. Kaupungin yksiköissä on ollut parhaimmillaan 60 palkkatukityöllistettyä. Elokuusta alkaen voidaan työllistää palkkatuella työllistää tai  ohjaamaan työttömiä myös kolmannen sektorin tarjoamiin töihin. 

– Kuntakokeilulta odotetaan työllisyyden hoitamiseen enemmän vapautta ja ennen kaikkea mahdollisuutta saada paremmin käyttöön tietoa. Koska työmarkkinatuen kuntaosuus veloitetaan kunnilta, on kunnilla mielestäni oltava enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa siellä toteutettavaan työllisyyden hoitoon. Vapaus tuo mukanaan luonnollisesti myös vastuun. Oman näkemykseni mukaan työttömien kiusaamisen on viimeinkin loputtava. Ihmiset on ohjattava oikean palvelun piiriin. Ja jos ei työtä kerta kaikkiaan ole saatavilla, ei siitä pidä työtöntä rankaista, vaan etsiä muita mahdollisuuksia mennä elämässä eteenpäin, kaupunginhallituksen jäsen Sirpa Martins sanoo. 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy