Työllisyysalueet muodostuvat vuoden 2025 alusta lukien kuntiin. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat yhteensä 13 pohjoisen Keski-Suomen kuntaa ja Äänekoski toimii vastuukuntana. Työllisyysalueen virallinen toiminta alkaa 1.1.2025 ja samalla lautakunnan työ työvoimaviranomaisena.
Suomessa on yhteensä 45 työllisyyden aluetta. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue on tosiaan 13 kunnan (Äänekoski, Saarijärvi, Laukaa, Hankasalmi, Viitasaari, Pihtipudas, Uurainen, Kivijärvi, Konnevesi, Karstula, Kyyjärvi, Kinnula, Kannonkoski) yhteinen työllisyysalue, jossa vetovastuu on Äänekoskella. Tilanne on uusi ja mielenkiintoinen. Samalla myös muuttuvan tilanteen haasteet ja rahoituspohjan kaventuminen tiedostetaan hyvin. Aiemmin valtiojohtoiset TE-toimistot ja TE-virkailijat siirtyvät nyt kunnan työntekijöiksi Äänekoskelle.
Työllisyysalueen johtajana on aloittanut Tiina Mäenpää ja työllisyysaluelautakunnan puheenjohtajana Anna-Riitta Pentinpuro.
– Muutokseen valmentaminen on ollut jo työn alla. Siirtyvälle henkilöstölle on järjestetty muutosvalmennustilaisuuksia ja infohetkiä. Siirtyvä henkilöstö on myös päässyt osallistumaan TE-muutoksen valmisteluun. Muutosjohtamista tarvitaan työn onnistumiseksi muuttuvassa tilanteessa. Asiakastyössä korostuvat työtä hakevien ihmisten parhaiden ratkaisujen etsiminen, Mäenpää kertoo.
– Lautakunnan jäsenet tuovat hyvän osaamisen työskentelyyn. Arvoina tuolla pidämme hyvää lähestyttävyyttä, reiluutta ja oikeudenmukaisuutta. Teemme parhaamme, Pentinpuro muistuttaa.
– Tulevan työllisyysalueen johtamisessa näemme tärkeiksi asioiksi tiedolla johtamisen, osaamisen kehittämisen ja luovuuden. Luovat ja yrityksien kanssa yhteistyössä rakennetut ratkaisut punnitaan tulevissa Äänekosken tehtaiden rakennemuutostilanteissa. Pyrimme palvelemaan asiakkaita nopealla aikajänteellä monipuolisesti, Mäenpää jatkaa.
– Työllisyysfoorumin koulutuspäivät Jyväskylässä antoivat hyvää pohjaa ja näkemystä asioiden monikirjoisuudesta, Anna-Riitta Pentinpuro ja Tiina Mäenpää sanovat.