ÄKS

Työnantajan pitää arvioida koronaviruksesta aiheutuvat terveysriskit

09.04.2020 11:24
Työnantaja arvioi myös, onko työntekijöiden riski sairastua koronavirustautiin työssä suurempi muuhun väestöön verrattuna.
Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan on tunnistettava työstä ja työolosuhteista aiheutuvat riskit työntekijän terveydelle ja turvallisuudelle. Velvoite koskee myös koronaviruksesta aiheutuvaa terveysvaaraa.

Työnantaja huomioi työn vaaroja arvioidessaan työstä, työtilasta ja muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät. Työnantaja arvioi myös, onko työntekijöiden riski sairastua koronavirustautiin työssä suurempi muuhun väestöön verrattuna.

Arviointia tehdessään työnantajan tulee tunnistaa työtehtävät ja -tavat, joihin liittyy kohonnut riski sairastua koronaviruksen vuoksi. Erityisesti asiakaspalvelu- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työtehtävissä pitää ottaa huomioon lähikontaktien määrä ja kesto sekä asiakkaan koronavirustartunnan mahdollisuus. Työnantajan pitää pyrkiä myös arvioimaan, miten todennäköisesti asiakkaalla tai potilaalla on koronavirustartunta.

Tämänhetkisen tietämyksen mukaan koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana. Vaarojen tunnistamisessa on huomioitava kattavasti kaikki eri työtehtävät ja -vaiheet, joissa työntekijä voi altistua tartunnalle. Erityistä huomiota tulee kiinnittää työtehtäviin, joissa voidaan altistua koronavirusta sisältäville aerosoleille tai roiskeille. Tällaisia työtehtäviä on varsinkin sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Vaarojen arvioinnissa huomioidaan myös työntekijöiden mahdollinen kuuluminen riskiryhmiin.

THL:n määrittelyn mukaisesti vakavan taudin riskiryhmiin työikäisistä henkilöistä kuuluvat ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus. Myös sairaalloinen ylipaino ja päivittäinen tupakointi voivat heikentää keuhkojen toimintaa ja saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle. Hoitava lääkäri arvioi tarvittaessa kunkin henkilön kohdalla sen, aiheutuuko perussairaudesta riski sairastua vakavaan Covid-19-tautiin.

Lisätietoja THL:n vakavan koronavirustaudin riskiryhmistä:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy