Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy TE-toimistoilta kunnille 1.1.2025 alkaen ja TE-toimistot lakkautetaan.
Valtioneuvosto hyväksyi Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen, jonka vastuukuntana toimii Äänekosken kaupunki. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueeseen kuuluu lisäksi Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen ja Viitasaari.
– Uudistuksen tavoitteena on, että työllisyyspalvelut olisivat jatkossa lähempänä kuntalaisia ja työnantajia, työllisyysaluevalmistelun projektijohtaja Riikka Hytönen sanoo.
Hyvässä yhteistyössä
Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelua on tehty vuodesta 2022 alkaen tiiviissä yhteistyössä 13 kunnan kanssa. Tämän vuoden aikana Äänekoskella valmistaudutaan työllisyysalueen alkamiseen ensi vuoden 2025 alusta.
Valmisteluun määräaikaiseksi projektijohtajaksi ajalle 15.1.- 31.8.2024 valittiin Äänekosken kaupungin työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen. Työllisyysaluevalmistelun projektikoordinaattoreina toimii vuoden 2024 loppuun saakka Merja Sihvonen ja Anja Rein.
Valmisteluun tullaan mahdollisesti rekrytoimaan lisää henkilöstöä loppuvuoden 2024 aikana.
Valmistelu vaatii paljon työtä
TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä, uusi lakisääteinen tehtävä.
Valmistelua tehdään tällä hetkellä mm. TE-toimistosta kuntiin siirtyvän henkilöstön, tilojen, hankintojen, tietojärjestelmäasioiden ja viestinnän osalta.
Lakkautettavista TE-toimistoista siirtyy henkilöstö työllisyysalueille. Äänekosken kaupungin palvelukseen siirtyy Keski-Suomen TE-toimiston, ELY-keskuksen ja KEHA-keskuksen henkilöstöä arviolta 60 henkilötyövuotta. Suurin osa siirtyvästä henkilöstöstä tulee työskentelemään Äänekosken kaupungintalolla ja osa työllisyysalueen muissa kunnissa.
Ministeriöltä saadaan Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmisteluun ja muutoskulujen korvaamiseen kunnille alustavan laskelman mukaan 819 000 euroa. Valmistelurahalla katetaan valmisteluun liittyviä kustannuksia ja lisäksi hankitaan myös mm. siirtyvän henkilöstön tilat, työvälineet ja ohjelmistot.
Tehokkaampaa työvälitystä ja elinvoimaa
Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue aloittaa vuoden 2025 alusta alkaen. Silloin työnhakija- ja työnantaja-asiakkaat saavat palvelut Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta.
– Tavoitteena on tehdä entistä tehokkaampaa työnvälitystä. Haluamme luoda edellytyksiä työnantajien ja työntekijöiden kohtaamiselle ja sitä kautta saada yrityksille osaavaa työvoimaa ja kasvattaa alueen elinvoimaa, Riikka Hytönen kertoo.
– Emme unohda kuitenkaan heikommassa asemassa olevia työnhakijoita, vaan tarjoamme heille jatkossakin koulutusta ja erilaisia työllistymistä tukevia palveluja, projektikoordinaattori Merja Sihvonen sanoo.
Paikallista palvelua
Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueella on tällä hetkellä noin 4 500 työnantajaa ja 7 300 työnhakijaa, joista työttömänä työnhakijana on noin 4 000 henkilöä.
– He kaikki ovat työllisyysalueen asiakkaita ja palvelemme heitä kaikkia, Riikka Hytönen sanoo.
Asiakkaille tarjotaan palvelua aitona lähipalveluna kasvotusten omassa kunnassa ajanvarauksella. Lisäksi kunnissa tullaan järjestämään paikallisia tapahtumia työnvälitykseen ja koulutukseen liittyen.
Myös yritykset saavat rekrytointiin ja yrityksen kasvuun liittyvät palvelunsa kuntien työllisyysalueelta vuoden 2025 alusta alkaen. Työllisyysalue vastaa myös lakisääteisistä työnhakijoina olevien maahanmuuttajien kotoutumis- ja työllistymispalveluista.
– Työnhakija- ja yritysasiakkaille palvelut tulevat löytymään oman kunnan verkkosivuilta ja Työmarkkinatori-sivustolta. Valmistelun ajankohtaisista kuulumisista tulemme tiedottamaan säännöllisesti, projektikoordinaattori Anja Rein kertoo.