Koulunmäen koululle perustettavan urheiluluokan suunnitelmat ovat käynnissä, vaikka virallista päätöstäkään ei vielä ole.
Ajatus urheiluluokasta lähti alun perin Koulunmäen yläkoulun rehtorin Sami Varstalan päästä. Mutta tarvetta urheilupainotteiselle luokalle on ilmeisesti ollut jo pitkään.
– Minulta on kysytty useaan kertaan vuosien saatossa, että olisiko tällaista tarjontaa olemassa, opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä sanoo.
Kasvun ja oppimisen lautakunnan pyynnöstä urheiluluokkaa varten suoritettiin alustava kysely, jossa mahdollisten hakijoiden määrää yritettiin selvittää. Äänekosken alueelta alustavasti mukaan oli lähdössä jopa 40 oppilasta.
– Tämän jälkeen olen käynyt puhumassa urheiluluokasta henkilökohtaisesti jokaiselle Ääneseudun kutosluokalle, Varstala sanoo.
Urheiluluokalle sai hakea kuka tahansa liikunnallisesti lahjakas kuudesluokkalainen. Seura- tai kilpailutausta ei ollut välttämättömyys.
– Hakemuksia tuli yhteensä 41, eli todella hyvin. Ja edustettuna on varmaan kaikki lajit, mitä Äänekoskella voi harrastaa, Varstala sanoo.
URHEILULUOKALLA panostetaan liikunnallisuuteen, muita aineita unohtamatta. Liikuntatunteja on seiskaluokalta asti enemmän, ja tarkoitus on päästä myös tekemään yhteistyötä eri urheiluseurojen kanssa. Urheiluluokan oppilas ei saa kouluaikana varsinaista valmennusta omassa lajissaan, vaan tunnit perustuvat omaa lajia tukeviin harrasteisiin. Lukujärjestyksen ulkopuolella on tarkoitus järjestää eri yhteistyötahojen kanssa 2h liikuntaa, joka palvelee urheilijan kehittymistä lajista riippumatta.
– Keskitytään koordinaatioon, rytmiikkaan, voimaan, nopeuteen, liikkuvuuteen ja muihin yleisharjoitteisiin, joista on hyötyä kaikille, Varstala.
– Ja urheiluseurat voisivat sitoutua antamaan tätä kattavaa ohjausta näiden kahden lukujärjestyksen ulkopuolella olevan tunnin aikana esimerkiksi vuorotellen. Tämä voisi olla esimerkiksi ehto avustusten saamiselle, Härtsiä kaavailee.
KASVUN JA OPPIMISEN lautakunta päätti joulukuussa perustaa urheiluluokan, mutta kaupunginhallitus otti asian uudelleen käsittelyyn tammikuussa. Helmikuun alussa Härtsiä käy antamassa kaupunginhallitukselle lisäselvityksiä aiheesta, jonka jälkeen kaupunginhallitus tekee päätöksen urheiluluokan perustamisesta.
Kaupunginhallitusta huoletti muun muassa urheiluluokan kustannukset ja yhdenvertaisuusperiaatteen toteutuminen. Härtsiän ja Varstalan mukaan urheiluluokan haussa jokainen hakija on samalla viivalla. Yhdenvertaisuus voi kuitenkin osoittautua ongelmaksi, jos ruvetaan vertamaan urheiluluokkaa muihin palvelumuotoihin, kuten A2-saksankielen ryhmään.
– A2-saksa järjestetään, mikäli ryhmä saadaan täyteen. Nyt ryhmä toimii ainoastaan Äänekoskella. Tilanne on se, että esimerkiksi konginkankaalaiselle oppilaalle opintojen järjestäminen on hyvin epätodennäköistä, Härtsiä sanoo.
– On myös sanottava, ettei yhdenvertaisuus toteudu yhdessä asiassa. A2-saksan opiskelija ei voi hakea urheiluluokalle. Urheiluluokan painotus vie tunteja muista valinnaisista, kuten tekee A2-saksakin. Uuden opetussunnitelman mukaan yhdeksännelle luokalle valinnaisiin varatut tunnit eivät riittäisi molempiin, Härtsiä kertoo.
MIKÄLI KAUPUNGINHALLITUS antaa urheiluluokalle hyväksyntänsä, urheiluluokka toimii Koulunmäellä vuoteen 2019 asti. Uuden ryhmän perustamista harkitaan vasta vuoden päästä.
– Nykyisen vitosetkin ovat jo kyselleet, että pääsevätkö hekin urheiluluokalle, mutta valitettavasti sitä ei voi vielä luvata, Varstala sanoo.
Kustannuksia urheiluluokan perustaminen lisäisi ainoastaan kuljetusten osalta. Mikäli luokalle tulisi Koivistolta, voisi lisäkustannus olla jopa 9 500 euroa vuodessa. Suolahden ja Äänekosken välille lisäkustannus on noin 1 200 euroa oppilasta kohden.
– Mutta pohjoisesta tai etelästä, kuten Hietamalta tulevat oppilaat eivät nostaisi kustannuksia, Härtsiä toteaa
Urheiluluokan tulisi kuitenkin mahtua tulevaan ryhmämitoitukseen, joka Koulunmäen koululla on kuusi ja Telakkakadun koululla seitsemän perusopetusryhmää.
– Jos ensi vuonna ryhmämitoitus on 13 niin se on 13, näistä yksi sitten voisi mahdollisesti olla urheiluluokka, Varstala toteaa.
– Uuden lisäryhmän perustaminen toisi 60 000 euron lisäkustannukset, ja siihen emme rupea. Mikäli uuden ryhmän perustaminen olisi edessä, joudumme perumaan koko asian. Mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että pysymme näissä mitoituksissa, Härtsiä valaisee.
Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina 1. helmikuuta.