ÄKS

Urheiluseuroilta vahva vetoomus äänekoskelaisille energiajuomia myyville yrittäjille: myynti seis alle 15-vuotaille!

16.12.2021 08:39 (muokattu 16.12.2021 12:00)
Energiajuomia on kaupoissa jo laaja valikoima. Myyntiä toivotaan rajoitettavan alle 15-vuotiaille.

Äänekoskelaiset urheiluseurat jättivät vetoomuksen äänekoskelaisille päivittäistavarakaupoille, huoltoasemille sekä kioskeille energiajuomien myynnin rajoittamisesta alle 15-vuotialle. 

 

Äänekoskelaiset urheiluseurat ovat yhdessä huolissaan lasten ja nuorten energiajuomien käytöstä, sekä niiden vaikutuksesta lasten ja nuorten kehitykseen ja hyvinvointiin. 

Suolahden Urhon toiminnanjohtaja Sami Pekkala on katsellut jo pitkään nuorten ja erityisesti lasten energiajuomien kulutuksen nousua. 

– Huoleni heräsi korkealle, kun huomasin alakouluikäisten juovan energiajuomia vielä myöhään illalla, Pekkala sanoo. 

Pekkala otti yhteyttä kaupungin suurimpiin urheiluseuroihin: Huiman juniorijalkapalloon, Huima Koripalloon ja Äänekosken Urheilijoihin. 

– Olemme samalla linjalla, eli huoli on kova, Pekkala sanoo. 

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Pekkalan lisäksi ÄU:n toiminnanjohtaja Henna Salonvaara, Huiman juniorijalkapallon junioripäällikkö Minna Porrassalmi ja Huima Basketballin juniorikoordinaattori Mikko Penttinen.

Energiajuomien mainontaan liittyvät mielikuvat kestävyydestä, jaksamisesta, voimasta ja lisäenergiasta. – Lapsille energiajuomia ei suositella niiden korkean kofeiinipitoisuuden vuoksi, sillä lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisia voimakkaammin. Jo pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa lapsen elimistössä kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta. Meidän mielestämme on erittäin huolestuttavaa, että osa nuorista ja lapsista käyttää energiajuomia isoja määriä – jopa päivittäin, vetoomuksen allekirjoittaneet urheiluseuran edustajat sanovat. 

Vetoomus on toimitettu paikallisille niin päivittäistavarakaupan, R-kioskien ja huoltasemien yrittäjille, jotka energiajuomia myyvät. Toiveena on kaupungissa vallitsee yhtenäinen linja energiajuomien myynnin rajoittamiseksi alle 15-vuotiailta. Osa äänekoskelaiskaupoista on jo rajoittanut energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille. 

– Me seuroissamme ajattelemme meidän tulevaisuuden tähtiämme, ja haluamme opettaa heille terveellisiä elämäntapoja niin seuratoiminnassa kuin vapaa-ajalla. Energiajuomat eivät siihen kuulu, vetoomuksessa muistutetaan.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy