Urhon jääkiekkojaoston uusi puheenjohtaja, Anne-Maria Kankainen, odottaa innolla mitä tuore pesti tuo tullessaan.
Mika Porkka jätti tehtävänsä uusiin käsiin, sillä työkiireet ovat pistäneet kapuloita harrastuksen tielle. Anne-Maria Kankainen on Urhon jääkiekkohistorian ensimmäinen naispuheenjohtaja.
– Olen ollut jääkiekkoharrastuksen parissa jo vuosien ajan. Tapio Saaristo otti asian puheeksi, ja aloitti sanalla ”tahdotko”. Sulattelin asiaa hetken kunnes vastasin kyllä, Kankainen naurahtaa.
Jääkiekko on kuulunut Kankaisen elämään jo 17 vuoden ajan sillä hänen lapsensa harrastavat jääkiekkoa ja puoliso Pasi toimii kaikkien joukkuiden huoltajana paitsi edustuksen sekä valmentaa junnuja.
– Esikoismme Juuso aloitti jääkiekon pelaamisen jo kaksi ja puolivuotiaana ja pelaa edelleen Urhon paidassa köpöjen joukkueessa isänsä kanssa. Tyttäreni Eevi aloitti jääkiekkoharrastuksen alakouluikäisenä ja toimii seurana toimitsijahommissa aina kun koulultaan kerkeää. Pienemmät lapset harrastavat aktiivisesti kun Viivi pelaa U11 -joukkueesa ja Aatu U14 -joukkueessa ja itse pelaan Urhon mammoissa.
Jäähalli ja urhoperhe on käynyt tutuksi vuosien mittaan ja sinisen hupparin alla sykkii urhosydän.
– Kun tulee jäähallille, on kuin kotiin tulisi. Tästä on mukava lähteä uuteen haasteeseen, Kankainen sanoo.
Vuosien varrella on saanut toimia kotona huoltojoukoissa. Anne-Maria tekee myös toimitsijan hommia, kellottamassa ja kuuluttamassa sekä kirjaamassa tilastoja.
– Jossain vaiheessa on homma jopa tökkinyt, kun harrastus on tahdittanut perheen arkea. Kun aloitin itse pelaamisen vuonna 2017 niin viha-rakkaussuhde jääkiekkoon muuttui puhtaasti rakkaussuhteeksi.
Mitä jääkiekkojaoston puheenjohtajan työ sisältää, se selviää tehdessä.
– Minulla on hyvät tukijoukot takana, ja Mika Porkka sanoi, että aina voi soittaa jos tarve vaatii. Olen istunut eri järjestöjen hallituksissa, joten työ on siinä mielessä tuttua, Kankainen sanoo.
Urhon toiminnanjohtaja Sami Pekkala kertoo seuran olevan monilajiseura, jonka yhdeksällä jaostolla on jokaisella oma puheenjohtajansa ja tonttinsa.
– Jaostojen puheenjohtajilla on hanskassa oma ryhmittymänsä ja emäseura on kokoava voima, joka laittaa viestiä eteenpäin. Jaostojen puheenjohtaja antaa kasvot omalle lajilleen ja kylillä kulkiessa saa varmasti vastata kysymyksiin.
Jääkiekon harrastajamäärä on hurjassa nousussa. Urhon paidassa pelaa 220 jääkiekkoa harrastavaa lasta, nuorta ja aikuista.
– Liikutettava paletti ei ole pieni ja välillisesti me liikutetaan myös koululaisryhmiä. Onneksi meillä on vahva jaosto, joka ottaa vastaan myös uusia ideoita. Jokaisella joukkueella on oma vastuuhenkilönsä joka osallistuu jaoston kokouksiin, joten viesti kulkee varmasti perille, Pekkala sanoo.
Yhteisöllisyyden vaaliminen on ykkösjuttu. Joukkuehengen hyvänä pitäminen tulee heti seuraavana.
– Olen mielelläni tekemässä töitä lajin parissa, kun on omien lasten kautta huomannut, kuinka harrastaminen on tärkeää. Kun saa yhdenkin lapsen pois ruudun äärestä ja liikkumaan, voin sanoa, että olen onnistunut, Kankainen huokaa.
Jääkiekkojaostolle on tärkeää saada mahdollistettua matalan kynnyksen toiminta.
– Olemme siinä mielessä eriarvoisessa asemassa oleva laji, että jokainen vuoro mitä käytämme maksaa junioreista aikuisiin. Koetamme mahdollistaa matalan kynnyksen toimintaa ja se vaatii meiltä kymmenkertaisesti työtä ja talkoita, jotta saamme jäävuorot katettua ja pidettyä harrastusmaksut mahdollisimman alhaisina. Ilmainen kiekkokoulu ei ole itsestäänselvyys, Sami Pekkala muistuttaa.
Hyvä Anne Maria. Tälläisillä uudenlaisilla rohkeilla päätöksillä jääkiekko jatkuu ja vahvistuu Urhossa!!