Äänekosken kaupunki harkitsee tulevien vuosien investoinneille uutta rahoitusmallia.
Uudeksi investointimalliksi harkitaan niin sanottua kiinteistöleasingiä. Kiinteistöleasingissä rahoittaja omistaa kohteet koko vuokra-ajan, jonka jälkeen kaupunki on velvollinen osoittamaan ostajan tai lunastamaan kohteet sopimuksessa etukäteen sovittuun jäännösarvoon. Käytännössä leasingrahoittaja toimii pelkkänä rahoittaja muodollisesta omistajan roolistaan huolimatta.
– Tämä malli on nykyisin käytössä huomattavasti enemmän. Myös isoissa kaupungeissa, vs. talousjohtaja Tapani Hämäläinen sanoo.
Talousarviossa on tällä hetkellä seuraaville vuosille laskettu neljän uuden koulun rakentaminen. Kaupungin lainamäärä oli 80,7 miljoonaa euroa vuoden 2014 tilinpäätöksessä. Uusien kouluinvestointien rahoittaminen talousarviolainalla tulisi kasvattamaan kaupungin lainakantaa noin 33 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä.
Perinteisen lainamallin mukaan kaupunki maksaa investoinnin kustannukset lainan lyhennyksinä ja korkoina, kun taas kiinteistöleasingissa kustannukset maksetaan leasingvuokrina rahoitusyhtiölle. Leasingvuokra sisältää pääoman lyhennyksen ja rahoituskoron. Leasingvuokraus ja oma omistaminen vaikuttavat eri tavalla kaupungin tilinpäätöksen tulokseen ja taseen kertyneen yli-/alijäämän kehittymiseen.
Mikäli kaupunki tulee toteuttamaan kouluinvestoinnit, talouden tasapainon kannalta lähes ainoa vaihtoehto on toteuttaa osa investoinneista leasingrahoitusvaihtoehdolla.
– Jos lainarahoituksella rakennettaisiin, kyllä me olisimme arviointimenettelyssä hyvin nopeasti, Hämäläinen sanoo.
– Tai sitten ei tehdä ollenkaan investointeja, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo tiukasti.
Leasingrahoitusvaihtoehdolla olisi mahdollista saavuttaa talouden tasapainon kannalta tilanne, jossa voitaisiin kattaa myös aikaisempien vuosien kertynyt alijäämä kuntalain edellyttämässä aikataulussa. Alustavia selvityksiä leasingrahoituksesta on jo tehty.
– Leasingyhtiöt on jo kilpailutettu ja hinta tiedetään, mutta sitä ei voi vielä julkistaa, Tuononen sanoo.
Koulujen rakennuttamiseen leasingrahoitusmalli ei käytännössä vaikuta. Kilpailutukset ja rakennuttajan valinnat hoidetaan täysin samalla lailla kun talousarviolainan kanssa.
– Hoidamme kuin omaamme, ja vastaamme kuin omastamme, Tuononen sanoo.
Kaupunginhallitus käy keskustelua aiheesta kokouksessaan maanantaina 9.11. Lue esityslista kokonaisuudessaan täältä.
Aiemmin:
19.11. 2013 Uudet koulut liisaamalla
Olipa hyvä kun lukion kaavasta valitettiin ehditään miettiä rahankäyttö uudelleen. Olisiko valtionohjaus jo menossa mikäli lukioon olisi tärvätty 12 miljoonaa eikä ilmeisestikkään siinä edes kaikki. Olisiko harkittava vielä sijoituspaikkaa kauppiksen yhteyteen näin saataisiin todellisia säästöjä.
Eipä ollut kauankaan kun vasurit vaativat kaavalla määrättäväksi prosentin verran rahaa(120 000€) taideteoksiin, nyt kun rahaa ei ole edes koulun rakentamiseen.
Kyseessä on kirjanpidollinen kikkailu, johon tyhmä valtio meitä ohjaa. Koulut tulevat liisaamalla kalliimmaksi, koska koulu maksaa x euroa + leasingiyhtiön kulut + kate. Ottamalla pitkän lainan koulu tulisi halvemmaksi, mutta silloin laina näkyisi kunnan taseessa.
Me siis maksamme koulusta enemmän, mutta kunta näyttää kirjanpidon valossa terveemmältä, kuin se oikeasti on.
Leasing-rahoituksesta kannattaa lukea KHT- tilintarkastaja Pauli Vahteran blogi Iltalehdestä 26.10.2015 otsikolla Mission Impossible – kunnan menojen kuriin saattaminen. Blogissa tarkastellaan erityisesti Vantaan taloudenpitoa, mutta kirjoituksesta on tunnistettavissa yleisempiäkin tendenssejä. Suositelen lämpimästi.