Äänekosken thaimaalainen on saanut uudet kasvot tarjoamaan itämaisia makuelämyksiä paikkakuntalaisille.
Pertti ja Amporn Männistö muuttivat joulukuun alussa Rannikko-Suomen pienestä kylästä Äänekoskelle ja heti vuodenvaihteessa he alkoivat pyörittää paikkakunnan ainoaa thaimaalaista ravintolaa. Ravintolan nimikin vaihtui muotoon Krua Kun Noi eli Noin Hyvä Keittiö.
Ennen omistajavaihdosta keittiössä ruokaa valmisti Ampornin serkku Jyväskylästä, joten vaihto onnistui sujuvasti sukulaisen opastaessa.
– Kävimme työharjoittelussa täällä aiemmin. Minä toimin täällä nyt aivan leipä- tai siis riisipalkalla, sillä Amporn on yrittäjänä. Töitä ei rannikolta löytynyt meille kummallekaan, joten tämä oli hyvä ratkaisu ja paikkakuntakin näyttää oikein kauniilta. Nyt kyselemme, kuinka voisimme entistä paremmin palvella äänekoskelaisia, Pertti Männistö sanoo.
Kolmen maan kokkailut
Neljä vuotta Suomessa asunut Amporn Männistö taitaa thaimaalaisen keittiön salat, sillä kotimaassaan hän teki ravintolatöitä parista kolmeen vuotta ja Japanissakin hän ehti pyörähtää samoissa hommissa. Pertti Männistön työhistoria taas löytyy telakkateollisuuden yrittäjänä.
– Välissä kävimme Thaimaassakin kokeilemassa, kuinka selviäisimme siellä. Myimme lihapullia Bangkokin jalkapallostadionin edessä ja lasten vaatteita torilla, Männistöt kertovat.
Kahden maan ruokakulttuurit ovat hyvin erilaisia. Pertti Männistö nauraa, että jos täällä tarjottaisiin täysin originaalia Thaimaan ruokaa, niin syöjiä ei kovin montaa löytyisi.
– Tulinen ruoka on minun bravuurini, mutta suomalaiset eivät syö niin mausteista. Possua ja kanaa tilataan täällä paljon, Amporn pohtii.
Krua Kun Noin viralliset avajaiset järjestetään ystävänpäivänä perjantaina 14. helmikuuta, mutta ruokailijat ovat ottaneet pariskunnan hyvin vastaan.
– Täällä oli niin toimiva systeemi, että töihin oli helppo ryhtyä. Nyt vain kun ehtisi tutustua paikkakuntaankin, Pertti naurahtaa.
Saako olutta?