Elokuun alussa startannut ja syyskuussa liikuttamaan lähtevä ÄKSport -hanke mahdollistaa lapsia ja nuoria liikkumaan matalan kynnyksen periaatteella, ilman osallistumismaksuja. Lisäksi osallistujat saavat käyttöönsä älykellon.
Rahoituksen ÄKSport – Nuorten polku liikkumiseen -hankkeelle myönsi OKM. Puolitoista vuotta kestävässä ÄKSport -hankkeessa vetovastuussa ovat ammattivalmentajat Tommi Koskinen ja Heikki Nurmi.
Ajatus on kypsynyt Koskisen mielessä jo vuosien ajan. Nurmen kanssa vietetty saunailta poiki yhteydenoton JAMKin Eija Janhuseen ja pian alettiin kirjaamaan rahoitushakemusta.
Hankkeen toteuttajana toimii JAMKin Hyvinvointiyksikkö, mukana on asiantuntija-apuna Likesin Heidi Lindfors, joka toimii mm. valmentajien tukena sekä hoitaa data-analytiikkaa.
– OKM sai 125 hakemusta ja niistä rahoitettiin 31. Olemme todella otettuja, kun tulimme huomioiduksi myös ministeriön tasolla, mutta emme yllättyneitä, sillä pidimme ÄKSportin toiminta-ajatusta hyvänä. On mahtavaa, kun pääsemme tarjoamaan parillekymmenelle 11-13-vuotiaalle mahdollisuuden kokeilla useita eri lajeja laadukkaassa ammattivalmentajien valmennuksessa ilman sitoutumista tavoitteelliseen seuraharjoitteluun tai seurasidonnaisuuteen, hankkeen projektipäällikkönä toimiva Eija Janhunen sanoo.
Tommi Koskinen kertoo kuinka idea hänen mielessään syntyi.
– Pari vuotta sitten luin ulkomaisia, eri urheiluliittojen tekemiä tutkimuksia ja niissä kaikissa oli monen vuoden päätelmän tuloksena, kuinka he, jotka eivät ole erikoistuneet lapsena tai nuorena useampaan lajiin, on heillä pidempi ura, heistä tulee lajissaan parempia ja he pysyvät terveempänä, koska liikepankki on tullut eri lajien harrastamisen myötä laajaksi.
Koskinen harmittelee, kuinka Suomessa liikuntaharrastus maksaa paljon.
– On lajeja, joita voi harrastaa vain jos olet vakavaraisesta perheestä. Onneksi täällä Äänekoskella on harrastaminen suhteellisen edullista verrattuna isompiin kaupunkeihin, Koskinen sanoo.
Hankkeen tavoitteena – ja mahdollisena tuloksena on saada lisää lapsia ja nuoria mukaan liikunnan, liikuntaharrastusten sekä terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan pariin.
– Tarjoamme lajeja, joita voi harrastaa Äänekoskella, Heikki Nurmi sanoo ja luettelee lajien kirjoa: jalkapalloa, koripalloa, uintia, jääkiekkoa, salibandyä, yleisurheilua, lentopalloa, frisbeegolfia, hiihtoa, suunnistusta ja onpa mukana myös alati kasvava e-sport.
Käytännön syistä jalkapallo ja koripallo ovat koko ajan mukana. Harjoituksia on kolmena päivänä viikossa, välittömästi koulupäivän jälkeen.
– Yhtenä päivänä viikossa tutustutaan uuteen lajiin. Toivomme, että saamme mukaan monen eri lajin valmennustiimissä olevia henkilöitä kertomaan lajinsa saloista. Uskoisin, että kiinnostusta on, Urhon jääkiekko ja salibandy ovat jo ilmoittautuneet mukaan, Nurmi sanoo.
– Toivottavasti saamme mukaan kaikki paikkakunnalla toimivat urheiluseurat mukaan yhteistyökumppaneiksi, alustavia keskusteluja on jo käyty, Janhunen sanoo ja lisää:
– Vaikka Heikki ja Tommi tunnetaan Huiman valmentajina, hankkeen ajan he työskentelevät Jamkin kirjoilla. Hanke ei siis profiloidu mihinkään yksittäiseen urheiluseuraan vaan tavoitteena on tuottaa pelaaja/urheilijamateriaalia seuroille, nyt ei olla kilpailemassa seurojen kanssa, Janhunen sanoo.
Kaupunginjohtaja Matti Tuononen on asiasta enemmän kuin iloinen. Kaupunki tarjoaa hankkeen käyttöön tilat ja on muutenkin mahdollistamassa hankkeen kaupunkiin juurruttamista.
– Myös opetustoimi on mukana, eli antavat mahdollisuuden viestiä kotijoukkoja, että tällainen hanke on kaupunkiin saatu. Tämä kuulostaa erinomaiselta ja tiedä vaikka löytäisimme lahjakkaita nuoria mukaan. Kun vielä on valtakunnan tasolla arvostetut valmentajat käytössä, niin tämä on huippujuttu! Nyt ollaan lähellä Norjan mallia, jossa koulupäivän jälkeen päästään valtion tukemana laadukkaan lajivalmennuksen pariin. Nyt on mahdollisuus päästä kokeilemaan useita lajeja, Tuononen iloitsee.
Koskinen ja Nurmi tietävät, kuinka 11-13 -vuotiaat ovat liikunnallisesti herkässä iässä.
– Silloin oppii kaikkea uutta ja liikepankki kasvaa, valmentajat sanovat. Uskon, että projektin päätteeksi liikepankki on suhteellisen laaja, ja sitten on valmiudet lähteä harrastamaan itselleen mieluisammaksi koettua lajia, Koskinen sanoo
Hankkeen päättymisen jälkeen ÄKSport-malleja halutaan jatkokehittää.
– Tavoitteena on laajentaa toimintaa siten, että Jyväskylässä jo toimivaa Training Room konseptia lähdetään soveltamaan myös Ääneseudulle lasten ja nuorten oheisharjoittelun tueksi.
Harjoitukset alkavat syyskuun alussa ja nyt koetaan saada nuoret mukaan. Markkinointi on kiivaimmillaan ja Nurmi koettaa päästä koululle kertomaan hankkeesta.
– Jokainen saa käyttöönsä älykellon, jonka avulla saadaan dataa muun muassa nukkumisen rytmistä. Jos pysyy mukana koko hankkeen ajan, puolitoista vuotta, saa kellon omakseen, Nurmi sanoo.
Janhunen sanoo, että mukaan tulevat nuoret pääsevät myös osallistumaan hankkeen toiminnan suunnitteluun, joten myös nuorten ääni tulee kuuluville.
– Kuuntelemme nuorten toiveet ja mielipiteet, Janhunen lupaa.