ÄKS

Uusi rakentamislaki voi helpottaa rakentamista, mutta kasvattaa rakentajan vastuuta: ”Ihan miten vaan ei voi rakentaa, vaan kaavoja ja määräyksiä pitää edelleen noudattaa”

10.01.2025 16:37

Vuoden 2025 alusta tuli voimaan uusi rakentamislaki, joka ohjaa rakentamista. Tammikuun alusta lähtien käytössä on vain yksi lupamuoto, rakentamislupa. – Jatkossa vastuu siirtyy yhä enemmän rakentajalle, kun luvitusta yksinkertaistetaan, johtava rakennustarkastaja Arto Tavaststjerna kertoo.

 

Rakentamislain myötä kaikki lupaa vaativat rakennustoimenpiteet haetaan rakentamislupina. Uusi laki yhdistää siis aiemmat lupamuodot: rakennusluvan, toimenpideluvan ja toimenpideilmoituksen. Lisäksi lupatyyppeinä säilyvät purkamislupa, purkamisilmoitus sekä maisematyölupa.

Nyt rakentamislupaa ei tarvita alle 30 m² tai 120 m3 kokoisiin rakennuksiin, joissa ei asuta, tai alle 50 m² kokoisiin katoksiin. Myös 1-4 henkilön yleisörakennelmat, alle 30 m korkeat mastot tai piiput sekä alle 2 m² kokoiset valaistut mainoslaitteet voi tehdä ilman lupaa. Tarvittaessa kohteelle pitää kuitenkin hakea edelleen poikkeamislupa, jos esimerkiksi kaava ei salli rakennushanketta.

Rantasaunan voi tehdä kaavan mukaisesti ilman rakentamislupaa

Rakentamislupa tarvitaan rakennusten ja rakennuskohteiden rakentamiseen, mutta osa pienemmistä rakentamishankkeista ei jatkossa enää edellytä lupamenettelyä. Esimerkiksi saunan voi rakentaa rantaan ilman rakentamislupaa, mutta vain jos kaava ja rakentamismääräykset sen sallivat. Jos kaava ei sitä salli, siihen pitää hakea edelleen poikkeamislupa.

– Vaikka sellaistakin uutisointia on ollut, niin lakimuutoksen myötä ihan miten vaan ei voi rakentaa, vaan kaavoja ja määräyksiä pitää edelleen noudattaa. Samat säännöt edelleen pätevät rakentamisen suhteen, mutta rakennusvalvonnasta ei tarvitse enää hakea lupaa. Jos aiemmin ei ole saanut lupaa rakentaa rantaan saunaa poikkeamisluvalla, ei sitä voi edelleenkään rakentaa, rakennustarkastaja Ville Vähätiitto sanoo.

– Vaikka lupaa ei tarvitsisi, suositeltavaa on kuitenkin hankkia pätevä suunnittelija rakennusprojektiin avuksi. Suunnittelija ratkaisee rakentamisen tekniset vaatimukset ja varmistaa määräysten mukaisuuden, Vähätiitto lisää.

Rantaan rakentamisen etäisyydet on määritelty kaavassa. Äänekoskella useimmissa kaavoissa voi rakentaa saunan 15 metrin päästä rannasta. Saunan on täytettävä myös muun muassa paloturvallisuusvaatimukset.

– Kantovedellisen saunan osalta vedet voi imeyttää hallitusti maahan, esimerkiksi kivipesään. Missään tilanteessa jätevettä ei saa päästää vesistöön. Jos saunassa on paineellinen vesi tai lämminvesivaraaja, tulee peseytymisvedet käsitellä asianmukaisesti omassa jätevesijärjestelmässä tai johtaa viemäriverkostoon. Viemäriverkostoon tulee velvollisuus liittyä, jos kiinteistö sijaitsee vesihuoltolaitosten toiminta-alueella. Jätevesijärjestelmän rakentaminen vaatii edelleen luvan, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen muistuttaa.

Vastuu ja suunnittelutyö kasvaa

– Ilman rakentamislupaa voi tehdä nyt myös katetut terassit, katokset ja pihan muut pienet rakennuskohteet, mikä on hyvä uudistus rakentajan kannalta, mutta rakentajan vastuu ja suunnittelutyö kasvaa, Tavaststjerna sanoo.

Aikaisemmin lupaprosessissa tarkastettiin kaikkien määräysten täyttyminen, mutta nyt tarkastusvastuu jää kokonaan rakentajalle. Rakentajan täytyy noudattaa rakentamislakia ja -asetuksia, yleisiä rakentamismääräyksiä, kaavamääräyksiä tai rakennusjärjestyksen määräyksiä. Rakentajan pitää itse selvittää, että rakennushanke on varmasti kaavanmukainen, rakennusoikeutta on jäljellä ja rakennus on paloturvallinen. Rakennuksen tiedot pitää ilmoittaa myös verottajalle.

Jos alle 30 m² kokoisessa rakennuksessa on kiinteä keittiövarustus helloineen, se tulkitaan vapaa-ajan asunnoksi tai asuinrakennukseksi ja siten luvanvaraiseksi rakentamiseksi. Rakennusten laajennukset ja rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveellisyyteen vaikuttavat muutos- ja korjaustyöt ovat edelleen luvanvaraisia hankkeita. Myös kaupunkikuvaan vaikuttavat hankkeet tarvitsevat luvan.

– Jos luvasta vapautettu rakentaminen ei ole määräysten mukaista ja poikkeaa vähäisestikin kaavasta tai rakennusjärjestyksestä, on aina haettava poikkeamislupa, Vähätiitto muistuttaa.

Rakennusvalvonta neuvoo asukkaita

Äänekosken kaupungin rakennusvalvonnasta saat edelleen henkilökohtaista opastusta, kun mietit, tarvitsetko lupaa rakennushankkeessasi. Rakennusvalvonta ei kuitenkaan suunnittele rakennusta tai anna yksityiskohtaisia neuvoja itse rakentamiseen. Tarvittaessa rakentajan kannattaa palkata hankkeelle suunnittelija.

– Hyvän käytännön mukaista on ennen rakentamistöiden aloittamista tiedottaa naapureita myös lupavapaasta rakentamisesta. Näin vältytään tilanteilta, jossa rakennusvalvonta joutuu puuttumaan tarpeettomasti luvalliseen rakentamiseen. Lain ja määräysten vastaisuus johtaa jälkivalvontaan ja pahimmassa tapauksessa rakennuksen purkamiseen, Tavaststjerna kertoo.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy