Jyväskylään rakennettava uusi Keski-Suomen Sairaala Nova tulee valmistuessaan vuonna 2020 korvaamaan kaikki nykyisen Keski-Suomen keskussairaalan toiminnot. Peruskivi on muurattu juhlavin menoin. Tilaisuudessa tervehdykset pääministeri Juha Sipilän jälkeen lausuivat äänekoskelaiset Leila Lindell ja Rolf Nyholm
– Täällä Keski-Suomessa tehty ratkaisu on Suomen mittakaavassa ainoa lajissaan. Se, että kaikki nykyisen sairaalan toiminnot siirtyvät aikoinaan uuteen sairaalaan mahdollistaa sen, että me voimme nyt suunnitella uuteen sairaalaan täysin uudenlaiset toimintatavat sekä hoidollisiin prosesseihin että logistiikkaan ja muihin tukipalveluihin, kertoo projektijohtaja Mikko Jylhä.
Keski-Suomen Sairaala Novan sekä tilojen että toiminnan suunnittelussa henkilökunta on ollut merkittävässä osassa. Vuosien aikana uuden sairaalan suunnitteluun on osallistunut reilut kolmesataa Keski-Suomen keskussairaalan nykyistä työntekijää, kaikista eri ammattiryhmistä.
Uudessa sairaalassa toiminnat tullaan jakamaan selkeisiin kokonaisuuksiin, jotta potilaiden tarvitsemat tutkimukset, hoidot ja kuntoutus voidaan toteuttaa kokonaisvaltaisesti ja tehokkaasti. Nova sairaala on jaettu toimintojen perusteella viiteen selkeään kokonaisuuteen. Ensimmäisen kokonaisuuden muodostaa ns. akuutti sairaala, joka koostuu päivystyksestä, leikkaustoiminnoista, synnytyksistä ja teho hoidoista. Toinen kokonaisuus käsittää kaikki suunnitellut (elektiiviset) tutkimukset ja toimenpiteet esimerkkinä poliklinikkakäynnit. Kolmannen selkeän kokonaisuuden muodostavat vuodeosastot ja neljännen laboratorio- ja kuvantamispalvelut (diagnostiikka). Viimeinen eli viides kokonaisuus käsittää kaikki sairaalan tukipalvelut (tuotannolliset ja hallinnolliset).
Tehokkaiden tilojen ja uusien toimintatapojen kautta uudessa sairaalassa käyttökustannusten säästötavoite on vuositasolla 10 %.
JYVÄSKYLÄN KUKKUMÄKEEN, aivan nykyisen Keskussairaalan kupeeseen rakentuvan Keski-Suomen sairaala Novan peruskiven muuraustilaisuudessa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja, äänekoskelainen Leila Lindell kiitteli sairaanhoitopiirin hallitusta ja valtuustoa sekä erilaisia päättäjien, unohtamatta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtoa ja henkilöstöä.
– Se, että me olemme tänään tässä pisteessä ja voimme juhlia yhdessä uuden sairaalan peruskiven muurausta, on vaatinut lujaa uskoa, periksi antamattomuutta ja vahvaa halua monelta eri toimijalta. Se on vaatinut meiltä kaikilta mukana olleilta tuntitolkulla työtä, pitkiä kokouksia, satoja selvityksiä ja kilokaupalla tutustumista erilaisiin materiaaleihin. Matkan varrella myös monia johtavia viranhaltijoita on vaihtunut uusiin, mutta sama into ja tekemisen meininki on säilynyt, Lindell sanoi.
Ensimmäinen askel kohti uutta sairaalaa tehtiin nykyisten tilojen kuntokartoituksen jälkeen vuonna 2011.
– Kuntokartoituksessa selviteltiin perusteellisesti nykyisten tilojen kunto ja se, millä tavoin nykyisissä tiloissa olisi mahdollista toteuttaa tehokasta hoitoa – potilaiden parhaaksi ja miten monella eri vuosikymmenellä rakennetut sairaala-alueen eri rakennukset pystyttäisiin muuntamaan logistisilta ratkaisuiltaan toimiviksi. Punnittavaksi jäi korjataanko vanhaa vai rakennetaanko uutta.Tarkkojen selvitysten ja pitkien pohdintojen jälkeen keskisuomalaiset päättäjät tekivät rohkean ja varmasti tulevaisuudessa kaikkia keskisuomalaisia hyödyttävän ratkaisun, Lindell muisteli jättimäisen urakan alkuvaiheita.
Seuraavaksi tuli pohdittavaksi se, mille tontille sairaala rakentuu, sillä vaihtoehtoja oli useita. Lukuisten selvitysten jälkeen päädyttiin Kukkumäkeen.
– Nyt tänään meillä kaikilla on mahdollisuus seistä sen tontin laidalla, joka valittiin uuden sairaalan rakennuspaikaksi. Jotta asia ei olisi ollut näin yksinkertaista, tonttipäätöksen jälkeen alkoivat neuvottelut maanomistajien kanssa. Uuden sairaalarakennuksen alta oli lunastettava 8 eri tonttia. Tästäkin selvittiin, Lindell sanoi.
KESKI-SUOMEN maakuntaliiton tervehdyksen uuden sairaalan peruskiven muuraustilaisuuteen toi äänekoskelainen, maakuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Rolf Nyholm. Hän totesi, että uusi sairaala ja sen yhteydessä kehittyvä maakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelukokonaisuus ovat merkittävä osa tulevaa sote- ja maakuntauudistusta.
– Keski-Suomen maakunnassa haetaan sosiaali- ja terveysalan toimivampia ja kokonaistaloudellisesti edullisimpia käytäntöjä. Uuteen sairaalaan sijoittuvat erikaoissairaanhoidon palvelut ovat jatkossa entistä tiiviimpi osa koko hyvinvointialan palveluketjua, johon tulevaisuuden maakunnassa liittyvät sekä sosiaalipalvelut, että nykyaikaiset perusterveydenhuollon palvelut. Sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano edellyttää uudenlaista ajattelua, uudenlaisten kumppanuuksien muodostamista, hallinnonrajojen ylittämistä ja ennen kaikkea yhteistä tahtoa, Nyholm lausui.
Maakunnallisena toimijana Keski-Suomen Liitto haluaa osaltaan olla varmistamassa, että valmistelun tuloksena syntyy asiakaslähtöinen, kustannustehokas, vaikuttava ja henkilöstön osaamisen tunnistava maakuntahallinto.
– Hyvinvointialan kehittämistä on Keski-Suomessa resursoitu maakuntastrategian linjausten mukaisesti. Rakentuvan uuden sairaalan yhteyteen on tavoitteena synnyttää toimintamalli hyvinvointialan osaamiskeskittymälle, joka kokoaa laajasti yhteen maakunnan hyvinvointialan toimijat, sekä tunnistaa myös maakunnallisen erityisosaamisen, alan tutkimuksen, koulutuksen, innovaatiotoiminnan ja kehittämisen asioissa, Nyholm linjasi.
Keski-Suomen Sairaala Novan:
– pääsuunnittelusta vastaa JKMM arkkitehdit
– projektinjohtourakoitsija on SRV Rakennus Oy
– kustannusarvio 411,2 miljoonaa euroa
– kokonaispinta-ala n. 110 000 brm2