FTC Suurisavotta Oy on perustettu syksyllä 2015 vaalimaan metsäomaisuuden hoitoa ja kehittämään puukauppaa digitalisaatioin keinoin.
– Haluan saman sateenvarjon alle ammattilaisverkoston ja kehittää konseptin, jonka toiminta ei rajoitu kotimaahan – siitä syntyi nimihirviö FTC Suurisavotta Oy. ”Forest Trade Center”, Reijo Lahtonen sanoo.
Metsärahaksi – palvelukonseptin tarkoituksena on helpottaa puukaupan tekoa sekä jouduttaa maksuliikennettä.
– Erityisesti panostamme kaupunkilaismetsänomistajien palvelemiseen tuomalla markkinoille kaksi uutta tuotetta; meklaroinnin ja faktoroinnin.
Meklarointi on tuttua esimerkiksi vakuutuksien ja sähkön ostossa, jolloin sekä kuluttajat, että palveluntarjoajat ovat saavuttaneet etua. Nyt sama toimintamalli tuodaan metsään.
Puunmyyjä liittymällä myyntiryhmään pääsee hyötymään suurmyyjän eduista. Puunostaja saavuttaa kustannushyötyä ja tehokkuutta mahdollisuudessa ostaa yhdellä kertaa paljon puuta.
Faktorointi on tuttua ”laskut rahaksi” tyyppisissä palvelukonsepteissa. Metsärahaksi palvelussa piironginlaatikossa oleva kauppakirja toimii ennakkorahoituksen vakuutena, jolloin metsänomistaja saa puukauppatulonsa aikaisemmin käyttöönsä.
Metsäkummi on metsäpalveluyrittäjä, joka toimii Metsärahaksi asiakasverkoston paikallisena kontaktina kotimetsään. Hän vastaa kohteen puuston arvioinnista, korjuun valvonnasta sekä muista metsänhoidollisista töistä.
Äänekoskelle katseet
Biohanke lisää Keski-Suomessa puunkäyttöä reilulla neljällä miljoonalla kuutiolla. Puuta riittää – oleellista on muodostaa metsäyhtiöitä kiinnostava tarjoama – iso – yhdellä kertaa ostettavissa oleva valmiiksi tuotteistettu leimikkopotti.
Pilottihanke käynnistyy Joulukuussa 2015 Keski-Suomessa.
– Kokoamme ensimmäisen meklarointiryhmän vuoden 2016 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana – samaan aikaan kun MetsäGroup käynnistää puuhankinnan. Haluamme luoda edellytykset puukaupan kehittymiselle – parhaiten se onnistuu digitalisaatioin ja perinteisen metsäpalvelun yhdistämisellä. Lahtonen sanoo.
– Metsärahaksi -palvelun pilottihankkeessa keskitymme Keski-Suomeen – jonne tarvitsemme välittömästi 22 metsäkummia, palvelun toteuttajiksi. Vuoden 2016 aikana toiminta laajenee valtakunnalliseksi.
Liiketilat ja henkilöstö
Parhaillaan etsitään innovatiivisia liiketiloja valtakunnallisen metsäsalkunhoitoyksikön tukikohdaksi. Vaikka pää on pilvissä – jalat ovat tukevasti maassa.
– Visioni on, että palvelukonsepti tulee työllistämään vuoden 2017 lopussa suoraan 12-15 toimihenkilöä ja IT ammattilaista sekä metsärahaksi ”sateenvarjon alla” 317 metsäpalveluyrittäjää. Yksi per kunta.
Tässä savotassa on positiivinen kaiku.
Pieni myyjä ei pääse vaikuttamaan kauppaehtoihin mitenkään eli siihen tämäntyyppinen yhteistyö tuo hyvän mahdollisuuden.