ÄKS

Vahvaa vaikuttamista oppositiosta

24.06.2024 06:00
Bella Forsgrénilla on tuntumaa myös Äänekosken tilanteeseen, sillä hänen äitinsä Paula Forsgrén istuu kansanedustajan vanhan kotikaupungin valtuustossa kristillisten edustajana. Kuva: Salla Merikukka

Bella Forsgrén edistää juuri niitä asioita, joiden takia hän lähti politiikkaan.

 

Kun Sanna Marinin hallitus vaihtui Petteri Orpon hallitukseen, kääntyi valtiolaiva monissa asioissa lähes vastakkaiseen suuntaan. Toisen kauden kansanedustaja Bella Forsgrén on huomannut eron myös omassa arjessaan, viime kaudella hallituksen tukena, nyt oppositiossa.

– Oppositiotyölläkin on iso merkitys. Tärkeätä on, että pystyy valiokunnissa tekemään yhteistyötä kaikkien puolueiden edustajien kanssa, Bella alleviivaa. Sitä hän on edustajavuosinaan oppinut.

– Pyrin tekemään esityksiä, joihin voin saada mahdollisimman monen mukaan. Ja ettei kukaan vastusta niitä ainakaan sen takia, että keneltä se esitys tulee, hän sanoo.

– En voi olettaa, että hallitus peruuttaisi kaikki päätöksensä, mutta kyllä asioihin voi vaikuttaa kriittisellä keskustelulla ja tuomalla asiantuntijoiden näkemyksiä esille.

Bella on tällä kaudella jäsenenä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jossa hän kokeekin olevansa omimmillaan.

– Siellä käsiteltävät aiheet ovat lähellä sydäntä, ja ne ovat sitä vahvaa ydintä, miksi ylipäätään olen lähtenyt politiikkaan. Valiokunta on työläs, mutta olen tykännyt tästä työstä.

Keskustelu soteasioista ja hyvinvointialueista on ollut eduskunnassa välillä repivää.

– Nämä ovat tunteita herättäviä asioita. Syksyllä työskentely ei ollut aina hyvää, mutta keväällä on sujunut paremmin, Bella sanoo.

Kun valtiovarainministeri Riikka Purran sakset ovat heiluneet, niin suurimmat leikkaukset ovat osuneet juuri sosiaali- ja terveyspuolelle. Ei ihme, että juuri sillä alueella yhteentörmäyksiä on tullut opposition kanssa.

Onko työ sitten ollut raskaampaa kuin vihreiden hallituskaudella?

– Politiikan sisällön kannalta se on ollut raskaampaa, kun hallitus on tehnyt aivan toisenlaisia päätöksiä kuin mitä itse tekisin. Toisaalta olin viime kaudella sekä perustuslaki- että työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, että siinäkin riitti tekemistä, Bella pohtii. Myös kokemus auttaa Arkadianmäellä toimimisessa.

– Olen oppinut säätelemään työmäärää paremmin kuin viime kaudella. Koen että nyt minulla on parempi tasapaino työn ja muun elämän kanssa.

Kuva: Salla Merikukka

Muuhun elämään kuuluvat myös luottamustehtävät muun muassa Jyväskylän kaupunginvaltuustossa ja Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuustossa. Tuntuma maakuntien Suomen tilanteeseen on pysynyt vahvana, eikä helpolta näytä.

– Hyvinvointialueiden tilanne on vaikea kaikkialla. Se ei kuitenkaan johdu itsessään uudistuksesta, vaikka hallitus on sellaista kuvaa antanut. Toivon pitkäjänteisyyttä rahoituspohjan kuntoon saamisessa, ettei tehtäisi, sanotaanko typeriä säästöjä nopeasti.

Samaa pitkäjänteisyyttä Bella toivoo Jyväskylän kaupungilta, ettei jatkettaisi esimerkiksi koulupalveluista leikkaamista.

Bellalla on tuntumaa myös Äänekosken tilanteeseen, sillä hänen äitinsä Paula Forsgrén istuu kansanedustajan vanhan kotikaupungin valtuustossa kristillisten edustajana.

– Samoja haasteitahan siellä tuntuu olevan kuin muuallakin.

Bella kävi toukokuussa tapaamassa Äänekosken nuorisovaltuustolaisia ja oli vaikuttunut.

– Siellä oli aivan upea keskustelu. Oli paljon aktiivisia nuoria, joilla oli hyviä kysymyksiä.

Bellan kesä sujuu vanhaa hirsitaloa kunnostellessa Jyväskylässä.

– Äänekoskella käyn enempi porukoilla kuin keskustassa. Pitää hakea inspiraatiota omaan puutarhaan, hän heittää.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy