Sisä-Suomen poliisipäällikkö Timo Vuola vieraili Äänekoskella, mukana visiitillä Äänekosken uuden karhealla poliisiasemalla oli myös tutkinnan johtoa sekä kuntajohtajat Äänekoskelta ja Konnevedeltä.
Timo Vuola pitää poliisin johdon jalkautumista tärkeänä. Keskustelun keskiössä olivat tällä kertaa passi-asiat, varautuminen ja Ukrainasta tulevat pakolaiset.
– Johto tapaa henkilöstöä kuulumisten merkeissä. Samalla kertaa tapaamme kuntajohtajia ja olemme saaneet kuulla hyviä esimerkkejä, kuinka Äänekoskella tehdään hyvää yhteistyötä poliisin ja koululaitoksen kanssa. Totesimme, että matalan kynnyksen yhteistyö toimii hyvin, Vuola kertoo.
Uusi poliisiasema puhutti myös. Äänekoskella on hyvä ja turvallinen tilanne, sillä poliisin läsnäolo näkyy katukuvassa.
– Kaupungin näkökulmasta on turvallisuus lisääntynyt huomattavasti poliisiaseman ja sen myötä tulleiden poliisien kautta. Poliisi on nyt näkyvä osa meidän yhteiskuntaamme täällä Äänekoskella.
Kun poliisi näkyy, näkyy se usein myös rikostilastoissa – paitsi Äänekoskella.
– Turvallisuustilanne on aidosti hyvällä tolalla. Äänekoski on turvallinen ja rauhallinen paikka asua, meillä ei ole näkyvää huumausaine- tai väkivaltarikollisuutta, sanoo kaupunginjohtaja Matti Tuononen.
Tuononen kiittelee koulujen, sosiaaliviranomaisten ja poliisin tekemää yhteistyötä.
– Asioihin puututaan ajoissa eikä tarvitse mennä rikosilmoitustasolle. Ollaan enemmän kuin tyytyväisiä kaupungin puolelta katsottuna.
Mukana oli myös Konneveden kunnanjohtaja Mika Pasanen. Hänelle on poliisin työ tuttua, sillä hän on toiminut 35 vuotta poliisilaitoksen palveluksessa. Hän kertoo käyneensä 1980-luvulla ihmettelemässä Äänekosken modernia poliisilaitosta, ja nyt, 40 vuotta myöhemmin saa tulla vieraisille Suomen moderneinpaan poliisiasemaan.
– Olen ilolla kuunnellut kuinka Äänekoskella pelaa kouyhteistyö, ja että poliisilla on ollut resurssia tehdä tämän kaltaista yhteistyötä – sitä ei jokaisessa kunnassa ole. Olen seurannut mielenkiinnolla Konneveden elämää nyt vuoden ajan, ja yllättävän hyvin siellä saa nähdä poliiseja kylän raitilla, ja se on hyvä asia. Meillä ei ole merkittävää rikollisuutta, jos ei nyt päristeleviä mopopoikia lasketa. On erinomaista, että saadaan päivittää vuosittain tilannekuvaa poliisilaitoksen johdon ja päällikön kanssa, ja samalla pysymme yhteistyökuvoista ajantasalla, Pasanen kiittelee.
Komisario Jari Lindholm toimii Jyväskylän kenttäyksikön johtajana. Hänen vastuualueenaan on koko Keskiö-Suomi.
– Suomeksi sanottuna olen kaikkien virka-autoilla kulkevien haalarihenkilöiden esimies, pois lukien liikenneyksikkö. Sen verran voin vinkata, että jos mopon pärinä vaikeuttaa yöunta ja häiritsee elämistä, kannattaa ottaa yhteyttä numeroon 112, Lindholm vinkkaa. Valtaosa nuorista on fiksusti käyttäytyviä, mutta joukkoon mahtuu huomattavan iso osa, joiden kanssa ei voi neuvotella. Ilmiö on ikävä, kun lähdetään isolla porukalla häiriköimään ammattimaisesti kylän keskustan elämää autoilla ja mopoilla. Ongelma kytee, ja usein näistä mopopojista tulee autoilla kaahareita. Vuosittain raportoidaan nuorten kuljettajien aiheuttamista liikennekuolemista, Lindhlom harmittelee.
LIndholm toivoo, että ainoastaan poliisi tekee poliisille kuuluvaa työtä.
– Somessa, kuten Facebookissa, käydään keskustelua poliisin työstä. Kannattaa ottaa yhteys hätäkeskukseen, eikä alkaa purkaa somessa harmitustaan esimerkiksi juuri näistä öisistä kaahailijoista.
Rikosylikomisario Olavi Saunamäki on Keski-Suomen tutkintayksikön johtaja ja vastaa tutkintajärjestyksestä. Hän kertoo, että alueellamme on nyt realistiset mahdollisuudet poliisiaseman myötä suorittaa tehokasta ja hyvää rikostutkintaa ja vastata sitä osin rikosten torjuntaa. Huumaus- ja talousrikostutkinta suoritetaan Jyväskylässä
– Ihmisten on helpompi tulla tänne, sekä henkilöstön on parempi palvella asiakkaita. Äänekoskella on pitkät perinteet hoitaa rikostutkintaa. Meillä on täällä tutkinnanjohtajan lisäksi tämän katon alta löytyy kahdeksan rikostutkijaa. Uutena ilmiönä on noussut erilaiset netissä tehdyt rikokset, Saunamäki kertoo ja muistuttaa, että vanhemmat ohjeistavat lapsia, millaisia kuvia voidaan nettiin postata.
– Pelisäännöt pitäisi olla tiedossa eritoten vanhemmilla ja muistaa, lapsilla on paljon muita leluja kuin kännykkä. Vanhempien täytyy seurata lastensa kännyköiden käyttöä ja muistuttaa, että verkkoon julkaistu kuva pysyy siellä.
– Aina jää jälki, ja meidän pitää löytää se, vasta silloin pääsemme juttuihin kiinni, tutkinnanjohtaja Kari Aaltio jatkaa.
Ylikomisario Pasi Back on lupahallinnon sektorinjohtaja. Hän kertoo lupapalveluiden ruuhkautuneen syystä ja toisestakin. Tällä hetkellä Äänekosken lupapalveluihin ensimmäinen vapaa aika löytyy vasta 19. toukokuuta. Toki pikapassin saa nimensä mukaisesti pikaisestikin, jos tarve niin vaatii. Ruuhkautuminen yllätti ja toisaalta taas ei.
– Ihmisten matkustusasiakirjat ovat korona-aikana vanhentuneet ja nyt rajoitusten purettua halutaan uusia passi tai henkilökortti. Vallitsevan sotatilanteen vuoksi ajattelimme, ettei ruuhkaa tule, mutta olimme väärässä. Ihmiset haluavat varmistaa, että passi on voimassa.
Passi kannattaa uusia, ennen kuin se vanhenee.
– Prosessi on silloin nopeampi. Aikaa varattaessa kannattaa pohtia tarvitseeko passia ihan heti. Jos tietää, ettei ole lähdössä matkaan, voi passin uudistamista silloin venyttää, Back muistuttaa.
Ilman ongelmia olisi liuta poliiseja työttömänä.
– Yleinen järjestys ja turvallisuus on meidän vastuullamme, kuten myös rikostutkinta ja lupapuoli, joka on ikävä kyllä nyt ruuhkautunut. Ongelmia on, mutta tämä alue on kokonaisuutena turvallinen ja hallinnassa, Timo Vuola sanoo.