Sellulle on kysyntää, ja Äänekosken Metsä Fibren tehtaan tuotantokoneet ovat viime vuosina pyörineet täydellä kapasiteetilla. Pian 30-vuotias tehdas takoo edelleen tuotantoennätyksiään. Viimeisin ennätys syntyi syyskuussa.
– Pienet täsmäinvestoinnit, kuten kuivauskoneen kapasiteetin nosto ja keittimen ajettavuuden parantaminen sekä toimintatapojen jatkuva parantaminen ovat mahdollistaneet sen, reilut viisi vuotta tehdasta johtanut Camilla Wikström kertoo.
Usko tuotteeseen on niin kova, että Metsä Group on valmis tekemään Suomen metsäteollisuuden suurimman investoinnin uuteen sellutehtaaseen. Keväinen ilmoitus sai Wikströmin mukaan Äänekoskella kasvot iloiseen hymyyn.
– Meillä on todella positiivinen mieli, vaikka haasteita onkin vielä paljon edessä.
TULEVAISUUDEN HAASTEISTA suurin on takuulla aivan nykyisen tehtaan kylkeen suunnitelmien mukaan rakennettava uusi biotuotetehdas. Uuden biotuotetehtaan tuotanto on kaksi ja puoli kertaa nykyistä tehdasta suurempi. Sellua tuotettaisiin 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa.
Jos Fibren hallituksen päätös on odotetunlainen, on mietittävänä muun muassa puuliikenteen järkevä hoitaminen sekä uuden tehtaan toimintamallit. Niistä on kuitenkin vielä aivan liian aikaista puhua.
– Nykyinen tehdas ajaa tuotantoa aivan loppuun asti, vain juuri ennen uuden tehtaan käynnistymistä pidämme noin viikon mittaisen vuosihuoltoseisokin, minkä aikana viimeistellään kytkennät ja tyhjennetään vanhaksi jäävä tehdas, Wikström kertoo suunnitelmista.
Paikkavalinnan taustalla ovat erityisesti Äänekosken tehtaan sijainti raaka-aineiden läheisyydessä ja keskeinen sijainti tehdasintegraatissa. Lisäksi, tehdas on Metsä Fibren vanhin ja on lähivuosina uudistuksen tarpeessa.
ASIAKASPALVELUPUOLEN ja myynnin tehtäviin alun perin vuonna 2002 saapunut Wikström on nähnyt tehtaan kehittyvän määrätietoisesti. Turvallisuusasiat hän mainitsee useampaan otteeseen, niihin on panostettu niin kauan kuin hän muistaa.
Muuttuva maailma ja kiristyvä kilpailutilanne on sen sijaan tuonut Wikströmin taitaman asiakaslähtöisyyden tiiviiksi osaksi tuotannonkin puolta.
– Liiketoiminta perustuu luottamukseen siitä, että tuote on tasalaatuista ja valmistuu ajallaan. Meidän on reagoitava nopeasti asiakkaiden mielipiteisiin ja panostettava avoimeen viestintään, Wikström luettelee liike-elämän pelisääntöjä.
Tehtaanjohtaja tunnetaan tehdasväen joukossa tiukkoja tavoitteita asettavana johtajana. Hänen näkemyksensä johtamisesta on kuitenkin nykyaikainen: Wikström hakee näkemyksiä henkilöstöltä ja kehittää vastavuoroista keskustelua.
Avoimuus, keskusteleva toimintatapa ja yhteistyö ovat kantava voima myös koko biotuotetehdashankkeessa.