ÄKS

Valtiovarainministeri Annika Saarikko Äänekoskella: ”Jos talouskasvu hiipuu, meillä ei ole varaa nykyiseen hyvinvointiin”

08.01.2022 17:49
Valtiovarainministeri Annika Saarikko ja joukko maakuntamme aluevaaliehdokkaita

Valtiovarainministeri Anika Saarikko pysäytti aluvaalivankkurinsa Äänekoskelle hyvinkin etuajassa. Tiukan aikataulun kiertueella koettiin mukava yllätys, kun Kirri-Vehniä moottoritie toi valmistuessaan parikymmentä minuuttia lisäaikaa keskustelulle ja kuuntelulle. 

 

Äänekosken liikuntapuiston laavulla kokoontunut keskustaväki otti ministerivieraan vastaan pirteässä pakkassäässä. 

Saarikko ennätti jutella toimittajan kanssa, ei vain aluevaaleista, vaan myös koronarokotteista. Ministeri kertoo kohdanneensa toimittajan lailla vihapuhetta koronarokotteisiin kannustamisista. Hän tunnistaa samat vihapuheet ja voimakkaat reaktiot, jota myös ÄKSän toimituksessa ollaan saatu kokea.  

– Taudin hoito käy yhä vaativammaksi. Keväällä 2020 kaikki oli uutta ja pelottavaa ja halusimme suojata itseämme ja toisiamme. Väsymys, turhautuminen ja pettymys näkyvät ihmisten käytöksessä. Nyt me tiedämme taudista paljon enemmän eikä meillä ole mitään muuta tietä tästä taudista ulos kuin rokotteet. Ei ole mitään muuta keinoa. Rokotevastustamisen ilmiö on kansainvälinen ja siinä on paljon surullista ja huolestuttavaa. Vihapuheisiin ei pidä vastata vihalla vaan kerta toisensa jälkeen perustella miksi rokotteita tarvitaan. Ja kun kysytään miksi rokotteita tarvitaan, kannattaa vilkaista teho-osastojen suuntaan, Saarikko vinkkaa.

Nelostien parannus vaikuttaa myös Äänekoskella. Onko nopea tie meille äänekoskelaisille uhka vai mahdollisuus ajatellen tulevaa hyvinvointialuetta ja sen tarjoamia palveluita?

– Näen, että nopea ja turvallinen tie on ennenkaikkea mahdollisuus. Todellisen hädän tullen nopea tie voi olla takaamassa jonkun hengen. On selvää, että valtaosa ihmisistä tulee jossain elämänsä vaiheessa tarvitsemaan erikoissairaanhoitoa, ja silloin kohde on keskussairaala. Keskustan mielestä jokaista palvelua ei tarvitse hakea Jyväskylästä. Ajattelemme niin, että lähipalvelut kuuluvat jokaiseen kuntaa, mutta emme ajattele niin että ne kattaisivat koko repertuaaria. 

Saarikon mukaan hyvinvointialueen palveluita voisi tuoda pieniin kuntiin. 

– Osaajat voivat tulla osa-aikaisesti esimerkiksi tänne Äänekoskelle ja erikoislääkäripalvelut voivat tulla tarvittaessa nykyaikaiseen Äänekosken terveyskeskukseen, Saarikko sanoo. 

Saarikko ei lähde tyrmäämään ajatusta Äänekosken terveyskeskuksesta saatavalla 24/7 päivystysvastaanotolle. 

– Katteettomia lupauksia ei kannata antaa. En tyrmää ajatusta, mutta tärkeintä on satsata laadukkaaseen lähipalveluun päiväsaikaan. 

Saarikko muistuttaa, että äänestäjät itse ovat ratkaisevassa roolissa. Hän kannustaa käyttämään ääntä. 

– Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuusto on juuri sellainen, mitä äänestäjät päättävät. Se tulee olemaan jyväskyläkeskeinen jos äänestysprosentti jää kunnissa pieneksi. Annan puolueen puheenjohtajana palvelulupauksen: myöskin meidän jyväskyläläiset ehdokkaat katsovat koko maakuntaa. 

Kirstun päällä istuva ministeri sanoo, etteivät rahat uudistuksessa riitä, jos Suomessa ei ole yrittäjiä ja työllisyyttä.

– Rahaa tarvitaan jatkossa enemmän koska palvelun tarve kasvaa. Sanotaan reilusti, että ei riitä jos talouskasvu hiipuu, sitten meillä ei ole enää varaa nykyiseen hyvinvointiin. Lupaamalla kaikille palveluita ei rahat lisäänny. Nyt tarvitaan ahkeria, työllistäviä yrityksiä. Satsaamme tutkimukseen ja kehitykseen merkittävästi lisää rahaa. Se pelasti meidät 1990-luvun lamasta Nokian keksintöinä. Vastaavia uusia keksintöä tarvitaan nyt. 

Huolestuttaako ministeri Saarikkoa Suomen historian suurin kuntauudistus. Hän sanoo, että uudistus tehdään aivan viime hetkillä. 

– Enemmän olisi huolestuttanut, jos epävarmuus olisi saanut jatkua. Kaikkein viheliäisintä on ollut tämä 15 vuotta kestänyt jahkaaminen. Kaikken kalleimmaksi ja raskaimmaksi kävi aika, kun poliitikot eivät osanneet päättää millainen uudistus tehdään – se vaurioitti paljon. Ikääntyvän väestömme kasvavat palveluiden tarpeet vaativat uudistusta. Maakuntien hyvinvointiialueet eivät tule kerralla valmiiksi, mutta sen pitää olla hyvässä iskussa 10 vuoden päästä, jolloin palvelun tarve on erittäin suuri. Nyt on viimeinen hetki! 

Vastaa

  1. Vilen sanoo:

    Mitäs se Jyrki Käteinen sanoi jo 11 vuotta sitten?

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy