Suolahden Valtralla käydyt yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Yritys irtisanoo 29 työntekijää.
– Lähtökohtaisesti neuvottelut menivät paremmin kuin pelättiin: työnantajan esityksenä oli 60 henkilön irtisanomiset ja 20 lomautukset. Irtisanotuille ei tule työvelvotetta irtisanomisajaksi, lisäksi työnantaja on luvannut tukea irtisanottuja laajalla muutosturvapaketilla. Irtisanotuille myös järjestetään tilaisuus, jossa opastetaan ja annetaan henkilökohtaista tukea uudelleen työllistymiseen, pääluottamusmies Ville Kivimäki sanoo.
Tilanteeseen jouduttiin maatalouskoneiden markkinoiden hiipumisen vuoksi.
– Markkinat ovat olleet jo jonkin aikaa todella alhaalla ja on nähty tilanteen venyvän pitkäkestoiseksi. Tuotantoa on jouduttu täten balansoimaan hitaammaksi, mistä työnantaja esityksessään perusteli lukuja, Kivimäki sanoo.
Irtisanottavat tuotannon puolella olevia tuntipalkkaisia työntekijöitä.
– Tilanne on aiheuttanut jännitteitä työmaalla. Ilmapiiri kesäloman kynnyksellä ei ole ollut mitä parhain, kun ei ole ollut tietoa, kenellä työt jatkuu ja kuka joutuu ulos. Tunnelma on ollut sen mukainen, Kivimäki sanoo.
Kivimäki on ollut neuvotteluissa työntekijöiden edustajana. Hän kantaa suurta huolta Suomen hallituksen leikkauksista, jotka osuvat juuri nyt vallitsevaan olosuhteeseen.
– Ansiosidonnaisen leikkureiden vaikutukset ovat suuret. Meillä olisi ollut iso joukko eläkeputkeen jääviä työntekijöitä, mutta leikkurit syövät eläkeputkea niin voimakkaasti, että aiheeseen ei ole innostusta, kun ansiotaso tippuu rajusti. Samalla kun Euroopan markkinat tökkii, ja Suomen hallitus helpottaa irtisanomista, on meillä helppo lähteä irtisanomaan ja sopeuttamaan verraten muiden Euroopan maiden irtisanomiskorvauksiin. Meillä ei tunneta sosiaalisuuspisteytyksiä ja siksi nämä irtisanomiset kohdistuvat juuri Suomeen, Kivimäki harmittelee.
Hetki sitten annetut hyvät Suolahden tehtaita koskevat investointiuutiset eivät tässä tilanteessa pääluottamusmiestä juuri lämmitä.
– Nyt ollaan tässä pisteessä. Markkinat laskee, laiteinvestoinnit tulee, mutta työt eivät siirry laskevissa markkinoissa tänne meille, vaan ne pidetään vielä Euroopassa, koska sillä on vaikeampi sopeuttaa. Suomen malli on mennyt työntekijöiden osalta heikoksi, kun kaikkia asioita leikataan ja kevennetään. Myös Pohjoismaisesta mallista on menty kauas työttömyysturvaa koskevissa ansiosidonnaisuuksissa. Ruotsissa ja Tanskassa on ihmisen turvallisempi jäädä pois työelämästä, kun työttömyysturva on kohdallaan ja uudelleen työllistämisen prosesseihin panostetaan enemmän, Kivimäki sanoo.
Ketkä irtisanotaan, sen päättää työnantaja.
– Meillä irtisanomisjärjestys on kirjattu työehtosopimukseen. Toki työnantaja katsoo ammattitaidon ja osaamisen mukaan ketkä saavat jäädä ja ketkä saavat lähteä. Työnantaja valitsee henkilöt omilla perusteillaan, Ville Kivimäki sanoo.