ÄKS

Vanhan ajan iltamissa perinteinen tunnelma säilyy seuraaville sukupolville

18.08.2019 10:47 (muokattu 20.08.2019 10:29)
Koiviston Seuratalolla vietettiin vanhan ajan iltamia.
Ääneseudun Maanpuolustusnaiset järjestivät lauantaina 17. elokuuta ensimmäiset vanhan ajan iltamat Koiviston Seuratalolla.

 

Perinteisiin iltamiin kuuluu isänmaallinen, kohottava puhe sekä kulttuuria: kykyjään pääsivät aikanaan esittelemään runonlausujat, laulajat ja tanssijat. Iltamien sivistävän osuuden ansiosta loppuillan tansseista maksettava huvivero oli pienempi, ja iltamista tuli suosittu tapa viettää aikaa maaseudulla, missä ei muuten ehkä tavattu muita nuoria.

Ääneseudun Maanpuolustusnaiset herätteli iltamaperinnettä henkiin lauantaina Koivistossa. Puheenpitäjänä nähtiin reservin yliluutnantti Tero Parkatti Ääneseudun reserviupseereista, joka on Maanpuolustusnaisten rinnakkaisjärjestö.

– Maanpuolustusaate on rauhan aate, vaikka monesti toiminta yhdistetään kenttäkelpoisuusharjoituksiin. Ääneseudulla toimii useita maanpuolustusjärjestöjä, ja Maanpuolustusnaiset ovat yhteistyömme kantava voima, Parkatti kehaisi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Puheen piti reservin luutnantti Tero Parkatti.

Talkoolaiset ja iltamavieraat ovat panneet parastaan ajan hengen saavuttamiseksi etenkin asusterintamalla. Hiukset on tupeerattu kukkuralleen, hameissa on fyllinki ja kädessä pitsihansikkaat.

– Joku jo kehuikin, että juuri tämän näköisiä ne tyttäret oli aikanaan tansseissa ja iltamissa. Tässä pääsee itsekin palaamaan aikaan entiseen, ihastelee Ääneseudun Maanpuolustusnaisten puheenjohtaja Tarja Maukonen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ääneseudun maanpuolustusnaisia ajanmukaisissa asuissa.

Ajatus iltamien järjestämisestä on hautunut yhdistyksen riveissä jo monta vuotta. Iltamaperinteen siirtäminen ja säilyttäminen tuo iloa paitsi ajan eläneille, myös uusille sukupolville. Koiviston perinteinen seuratalo henkii 50- ja 60-lukujen henkeä, ja iltamat enteilevät jo kulman takana vuoroaan odottavan Koivisto-viikon ohjelmaa.

– Meillä on ollut hirveän hauskaa yhdistyksenä lähteä järjestämään tällaista. Olemme jäljitelleet vanhaa aikaa, jota en ole itsekään elänyt mutta jonka aikaisemmat sukupolvet vielä muistavat hyvin. Romanttista, isänmaallista ja yhteisöllistä, Maukonen kuvailee iltamien tunnelmaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ala-Keiteleen musiikkiopiston nuoret harmonikansoittajat Selja Lahtinen, Kaisla Somiska ja Linnea Lahtinen.

Iltamat on tarkoitus järjestää myös ensi vuonna. Ensimmäisen kerran jälkeen sanan toivotaan kiirivän laajemmallekin, jotta tupa saadaan aivan täyteen.

– Kyllä ollaan jo saatu ihanan positiivista palautetta siitä, että tällaista on järjestetään. Nyt juhlitaan ja nautitaan, ja ensi vuonna katsotaan millaisen suosion iltamat lopulta saavat, Kati Somiska toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kokonaisena palvattu porsas herätti ihastusta.

Myöhemmin illalla ohjelmassa olivat myös tietenkin tanssit. Äänekosken keskustasta paikalle saapunut joukko kertoi odottavansa iltaa innolla.

– Kyllä on juhlallinen olo. Tämä on juuri niinkuin ennen vanhaan, naisten asut ja kaikki! Kyllä me lähdettiin ihan kannatusmielessä tänne, kun kerran järjestetään. Ja mikä ettei Koiviston maisemia katsoisi useamminkin, porukka kehui ja lupasi laittaa jalalla koreasti toimittajankin puolesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy