ÄKS

Vanhustenviikolla huomio vanhuksen hyvään arkeen ja mieleen – Äänekoskella runsaasti tapahtumia

28.09.2024 06:52
Vanhusneuvosto ja Äänekosken liikuntapalvelut haastavat omaiset ja ystävät järjestämään aikaa vanhukselle teemalla ”Vie vanhus ulos”. Varsinainen teemapäivä on torstaina 10.10.

Äänekosken Vanhustenviikolla on runsaasti tapahtumia, tule mukaan! Vanhustyön keskusliitto ry haluaa nostaa esille vanhusten asiaa 6.-13.10.2024 toteutettavalla teemaviikolla. Äänekoskella vanhusneuvosto ja lukuisat eri alueen toimijat ovat koonneet tapahtumaviikolle ja sen etkoihin yhdessä tekemistä, kohtaamisia ja keskustelua.

 

Vanhustenviikon Äänekosken tapahtumat Äänekosken kaupungin tapahtumakalenterista. Myös tulostettuja Vanhustenviikon 2024 ohjelmia tulee jakoon Äänekosken kaupungintalon aulaan, kirjastoihin, uimahalleille sekä Painotalolle.

Vanhuus eri ikäisten silmin

Mikä on vanhuksen hyvää arkea, mikä tuottaa vanhukselle hyvää mieltä, miten vanhuus määritellään ja kuka määrittelee hyvän arjen? Määrittelenkö minä sitä vanhuksen puolesta, vastaako siihen nuori, terveydenhoitojärjestelmä vai vanhus itse.

Laajan kansalaiskyselyn (Vanhustyön Keskusliiton raportti 2022: Toiveena tavallinen arki, hyvä elämä) vastaajien mielestä vanhuus alkaa keskimäärin 68-vuotiaana, mutta esimerkiksi yli 85-vuotiaiden mielestä 78-vuotiaana. Tutkimusten mukaan vanhuus alkaa sen sijaan noin 80-vuotiaana. Toisaalta jo 65-vuotiaat tilastoidaan vanhuksiksi, mikä juontanee juurensa kansaneläkkeen alarajasta.

Vanhuuteen suhtauduttiin kansalaiskyselyssä yleensä myönteisesti ja sen ei nähty olevan sen kummempi elämänvaihe kuin muutkaan. Sen sijaan yhteiskunnan suhtautumista pidettiin kielteisenä, ja ikäsyrjintää nähtiin laajasti. Etenkin ”kestävyysvajepuhe” loukkasi eri ikäisiä vastaajia. Joka kolmas etenkin 26-45-vuotias vastaaja pelkäsi vanhuuttaan, ja pelon taustalla oli työttömyyttä, taloudellista turvattomuutta ja yksin elämistä. Tutkimuksissa on todettu nuorempien myös epäilevän eläkemaksujen oikeudenmukaisuutta ja eläketurvan kestävyyttä tulevaisuudessa. Tämä on aihe, joka on noussut myös tänä syksynä keskusteluagendalle.

Mistä koostuu hyvä arki ja hyvä vanhuus

Hyvään vanhuuteen liitettiin toiveita turvallisesta toimeentulosta, asumisesta ja palveluista. Toivottiin kohtuullista terveyttä ja toimintakykyä, itsemääräämistä ja osallisuutta itseä koskeviin päätöksiin, hyviä suhteita perheeseen ja ystäviin sekä harrastusmahdollisuuksia, jotka olisivat pienituloisillekin mahdollisia. Tutkimusten mukaan itsemääräämisen tunne ja fyysinen suorituskyky määrittävät iäkkäiden henkilöiden elinpiiriä. Pienimmillään se saattaa muodostua yhdestä huoneesta. Liikkuminen ulkona ja oman kaupunginosan tai kaupungin ulkopuolella kasvattaa elinpiiriä ja vaikuttaa henkilön elämänlaatuun.

Kansalaisraportin mukaan toivottiin psyykkisen hyvinvoinnin säilymistä ja pelättiin muistisairauksia ja yksinäisyyttä. Toivottiin rauhallista ja hyvää kuolemaa ilman kipuja, ja moni kannatti eutanasiaa. Kansalaiskyselyn vastaajat toivoivat, että yhteiskunta pitäisi pitkää ikää taakan sijasta saavutuksena. Toiveet eivät sisältäneet mitään ihmeellistä – vaan tavallista, hyvää elämää.

Digitaidot lisäävät senioreiden osallisuutta

Digitaidot helpottavat elämää ja lisäävät seniorien digiosallisuutta yhteiskunnassa. Kun seniori pärjää digilaitteensa ja sähköisten palveluiden kanssa, hän pystyy hoitamaan asiansa itsenäisesti, olemaan monipuolisemmin yhteydessä haluamiinsa ihmisiin ja toimijoihin sekä osallistumaan erilaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tartu digiin! -kiertue ja Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf -toiminta molemmat tuottavat aineistoa ja konsultoivat valtakunnallisella tasolla senioreiden digiosaamisen kehittämistä. Äänekoskella Koskela opisto, Äänekosken kirjastot ja muun muassa eläkeläisyhdistykset opastavat arjessa sähköisten palveluiden käyttämiseen.

Vanhusviikon etkoilla tiistaina 1.10. klo 10-14 Pokella ÄäneHubissa on Digibuusti-hankkeen Tartu digiin!-kiertue. Tilaisuudessa on luvassa henkilökohtaista opastusta digipalveluiden ja -laitteiden käyttöön ja ajankohtaista tietoa sähköisistä palveluista kahvitarjoilun lomassa. Oma laite ja tunnukset kannattaa ottaa mukaan. Päivän aikana saat kädestä pitäen hankkeen yhteistyökumppaneiden ja Poken opettajien ja opiskelijoiden opastusta laitteesi käyttöön. Lähde rohkeasti mukaan hakemaan lisää tietoa.

Vanhustenviikolla kohtaamisia

Vanhustyön keskusliitto ry haluaa nostaa esille vanhusten asiaa 6.-13.10.2024 toteutettavalla teemaviikolla. Äänekoskella vanhusneuvosto ja lukuisat eri alueen toimijat ovat koonneet tapahtumaviikolle ja sen etkoihin sekä jatkoihin yhdessä tekemistä, mahdollisuuden keskustelulle sekä yhdessä olemiselle nostamalla esille osittain jo arjessa muutoinkin olevia tilaisuuksia, mutta myös teemaan sopivia tapahtumia. Osa niistä toteutetaan avoimina yleisötapahtumina ja osa kohdennettuina yksikkökohtaisina tilaisuuksina (palvelutalojen ulkoiluystäväkäynnit, satutuokiot, koiraulkoiluystävätuokiot).

Etkoja

Tiistaisen 1.10. Digibuustin ohella voi Vanhustenviikkoon etkoilla Koskelan mahdollistamassa Ikääntyvien yliopiston ravitsemusluennolla ke 2.10. klo 14-15.45. Luennon aiheena on ”Miksi kannattaa syödä terveellisesti? Emme ole sitä mitä syömme, vaan sitä mitä suoliston bakteerit tekevät siitä mitä syömme”. Torstaina 3.10. klo 16 KinoHirvi tarjoaa ”Mielensäpahoittaja – Rakkaustarina” -leffan eläkeläisille erikoisnäytösaikana (maksullinen). Leffateatterit ovat monen ikääntyneen lapsuudesta ja nuoruudesta tuttuja arjen luksuksia, välillä saavuttamattomiakin. KinoHirven leffateatterissa kaikki eivät välttämättä vielä ole vierailleet.

Vanhustenviikolla

Viikon pääjuhlassa maanantaina 7.10. klo 12 Painotalolle tulee puhujaksi Piia Koriseva.

Tiistaina vietetään Pokella hemmottelupäivää. Voit varata oman hemmotteluaikasi klo 9-11 ja 12-14 väliselle ajalle. Hoidot ovat ilmaisia. Tiistaina 8.10. Konginkankaan Kylätalolla on paikallisten yhteisöjen ”Hyvä arki, hyvä mieli”- vanhusten viikon tapahtuma klo 10 ja Suolahden seurakuntatalolla on tarjolla tiistailounas klo 11 alkaen (maksullinen).

Keskiviikkona 9.10. Koskelassa on Sydänyhdistyksen, Koskelan ja Hyvaksin Voi hyvin -tapahtuma senioreille klo 12-14. Sydänaiheisten keskustelujen lisäksi mukana on senioreiden hyvinvointineuvolan sairaanhoitaja, joka pitää ajanvarauksetonta vastaanottoa. Keskiviikkona sytytetään myös eläkeläisyhdistysten, kyläyhdistysten ja Senioriopettajien organisoimia nuotiotulia eri paikoissa, Sumiaisten Sumiaisjärven kodalla klo 12, Äänemäen laavulla klo 12 ja Kukkulanmäen laavulla klo 14.

Torstaiaamuisin voi kokoontua yhteiselle aamupuurolle Suolahden, Äänekosken ja Sumiaisten seurakuntataloille, Konginkankaalla aamupuuro on tiistaisin.

Arjen vapaaehtoistoimintaa, lukuhetkiä, webinaareja, koiraulkoiluystäviä

Moni kansalainen ja yhdistys tekee vanhusten parissa arvokasta vapaaehtoistoimintaa käymällä ulkoiluttamassa heitä, lukemassa heille, laulattamassa tai pitämässä kädentaidon tuokioita. Vanhusten viikolla Äänekosken kulttuuritoimi kiertää palvelutaloissa ja -keskuksissa pitämässä lukutuokioita. Vanhuksille luetaan Anni Swanin satuja. Kohteina Hoivakoti Kotisatama, Sumiaiskoti, Konginkankaan palvelukeskus, Eerolanranta, Tukipuu, Hoivala, Wisiitti ja Kuhnamon päiväkeskus (Piilola/Kuhnamo).

Vanhustyön keskusliitto lähettää vanhustenviikkoon liittyviä webinaareja, joita voi tulla yhdessä seuraamaan Suolahden kirjastoon tai Äänekosken kirjastoon. Tuokiot ovat maanantaista perjantaihin klo 13-14 poikkeuksena keskiviikko, jolloin webinaari tulee klo 14-15. Aiheina on ikäystävällinen koti, SeniorSurf mediataidot, ikääntymisen ennakointi, vapaaehtoistoiminnasta hyvinvointia ja tietoa sateenkaarisenioreista.

Ulkoiluystävät ja koiraulkoiluystävät käyvät säännöllisesti ulkoiluttamassa vanhuksia heidän kotiympäristöissään ja palvelutaloissa. Vanhustenviikon tienoilla vieraillaan esimerkiksi Kuhnamon palvelutalossa/seniorikeskuksessa ja Eerolanrannassa. Ma 7.10. Sumiaiskodilla on luvassa palvelutalon asukkaille myös polkupyöräriksan kyytiä. Voit tiedustella itsellesi tai läheisellesi koiraulkoiluystävää 0400 115 199 tai tiina.liimatainen@aanekoski.fi.

Koskela opisto tarjoaa tutustumiskerrat ohjelmassa mainituissa liikuntaryhmissään, joiden on katsottu soveltuvan ikääntyville.  Huomaa, että kaikki alle 80-vuotiaat ovat vakuutettuja, joten siksi Opisto suosittelee ennakkoilmoittautumista Koskela Opistoon. Kurssilla voi käydä yhden kerran kokeilemassa veloituksetta ja perua ilmoittautumisen sen jälkeen, jollei ole aikomusta jatkaa siinä. Tarjolla on lavista, päiväjoogaa, seniorijumppaa ja kuntojumppaa eri taajamissa ohjelman mukaisesti.

Haaste omaisille ja ystäville – ”Vie vanhus ulos”

Vanhusneuvosto ja Äänekosken liikuntapalvelut haastavat omaiset ja ystävät järjestämään aikaa vanhukselle teemalla ”Vie vanhus ulos”. Varsinainen teemapäivä on torstaina 10.10., mutta tämän voit toteuttaa vaikka tänään. Ulkoilu on monelle vanhukselle elämys, sillä ympyrät tahtovat iän myötä supistua. Ulkoilureissuista riittää puhuttavaa pitkäksi aikaa ja se palkitsee ulkoiluystävän siinä missä ulkoilutettavankin.

Äänekosken kaupunki ja vanhusneuvosto toivottaa kaikille oikein hyvää Vanhustenviikkoa. Pidetään huolta toisistamme!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy