ÄKS

Varaudu sähkökatkoihin ja opettele energialukutaitoa

02.10.2022 06:27
Sähkön hinta puhuttaa ja huolettaa, sanotaanko näin, että nyt on sähköä ilmassa.

Elämme sähköriippuvaisessa maailmassa. Sähkökatkon tullen lähes kaikki yhteiskunnan ja kodin toiminnot pysähtyvät. Nyt on tullut aika meidän jokaisen opetella energialukutaitoa. 

 

Suomessa jouduttiin säännöstelemään sähköä toisen maailmansodan aikana. Tapahtunutta ei voida verrata nykypäivän sähkökatkoon, sillä tänä päivänä lähes kaikki toimii sähköllä: hissi, kaupan kassajärjestelmät, ovet, pankkiautomaatit ja bensapumput. Kun sähkö katkeaa, katkeaa myös netti. Tietoa tilanteesta antaa silloin vanha kunnon patteriradio! Sähkökatkosta on helpompi selvitä, jos asiat on mietitty etukäteen.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin sivuilta voi seurata reaaliaikaista Suomen sähkönkulutusta. Tätä kirjoittaessa, viime sunnuntaina klo 12.33, kulutus oli 7579 MW ja oma tuotantomme on 6058 MW – ostaa tarvitsee siis 1542 MW. Paukkupakkasilla ollaan pahasti pakkasen puolella, kun tarve on 15 500 MW luokkaa eikä tuotantomme yllä lukemaan lähimainkaan. Äänekosken Energian toimitusjohtaja Maarit Herrasen mukaan äänekoskelaistenkin on syytä varautua sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Voi syntyä tilanne, että talven kovilla pakkasilla koko Suomen sähköverkko kaatuu juuri suuren kulutuksen aikana. Pahimmassa tapauksessa koko Suomi pimenee jopa vuorokausien ajaksi.

– Sähköpula syntyy, kun kotimainen sähköntuotanto ja tuontisähkö eivät riitä kattamaan kysyntää. Silloin sähkön kulutusta pitää rajoittaa, Herranen sanoo.

Sähköpulan mahdollisuus ja uhka on vakava paikka, onneksi siihen on suunniteltu selkeät toimintamallit. Suomalaiset sähkö- ja polttoainemarkkinat ovat kytköksissä Eurooppaan. 

– Ison kuvan hahmottaminen on vaikeaa, Herranen sanoo. 

Äänekosken Energia tekee uusia sähkösopimuksia vain Äänekosken alueelle. Herranen sanoo, ettei voimassa olevia sähkösopimuksia ole tarvetta purkaa. 

– Olemme panostaneet jo pitkään uusiutuviin ja päästöttömiin energialähteisiin kuten myös vesivoimaan ja tuulienergiaan. Olkiluodon osakkuus on yksi hyvä lisä tuotantokentässämme. Osa tuotteistamme ovat sääriippuvaisia, joten ennustaminen on vaikeaa, Herranen sanoo. 

Tuulivoima on siinä mielessä epäkiitollista, kun joskus sitä on paljon ja joskus ei ollenkaan. 

– Meillä voi olla viikkojakin kestäviä tuulettomia ajanjaksoja eli sähköpulaa ei voida korvata tuulivoimalla. Pakkaspäivä on yleensä tyyni, joten tuulivoima ei pelasta meidän tarvettamme, Äänekosken Energian myynti- ja asiakkuuspäällikkö Niko Nevalainen kertoo. 

Sähkön säästäminen varastoon olisi yksi ratkaisu, siinä tapauksessa, jos meillä olisi liikatuotantoa.  

– Ikävä kyllä varastointiin ei ole akkutekniikkaa olemassa. Kaikkinainen sähkönkulutuksen pienentäminen auttaa toki, Herranen sanoo. 

Monet yrityksetovat jo uutisoineet laskevansa toimitilojensa lämpötiloja ja viime viikolla uutisoitiin kauppiaasta, joka ei myy enää kylmiä juomia. Sähkönsäästötalkoisiin olisi nyt jokaisen hyvä lähteä mukaan. Kaamosajan lähestyessä tulisi jokaisen tykönään kannattaa miettiä, laittaako tunnelmaa tuovia ulkovaloketjuja talon jokaiselle nurkalle tai ottaako vartin mittaisia lämpimiä suihkuja. Pienillä asioilla on suuri merkitys, tietenkin silloin, jos jokainen osallistuu. Myös meille tärkeää saunakulttuuriakin on hyvä muuttaa. Sähkösaunaa ei kannattaisi napsauttaa päälle lauantai-iltana, jos on mahdollisuus saunoa vaikkapa sunnuntaiaamuna! 

– Valtiovalta ja teollisuus ovat jo mukana sähkönsäästökampanjanssa ja yritykset tulevat kovaa kyytiä perässä. Yksittäisellä kuluttajalla on käsissään korkeat sähkökustannukset, mutta samalla kannattaa pohtia koko valtakunnan tason sähkön riittävyyttä, Nevalainen vinkkaa.

Kiinteähintainen sähkösopimus on kuluttajan kukkarolle turvallinen. Se ei kuitenkaan oikeuta kuluttamaan sähköä mielin määrin, varsinkaan tässä tilanteessa.

– Sähkön hinta on sillon sama, riippumatta päivästä tai kellonajasta, mutta kaikki sähkön säästö on kotiinpäin ja kannatettavaa. Pörssisähköä kannattaa säästää silloin, kun hinta on korkeimmillaan. Hinta määrittyy kulutuksen mukaan tai sähkön riittävyys on tiukimillaan. Sähkön säästäminen on siis tarpeen näissä tapauksissa, eli arkisin klo 7-10 ja 17-18, Nevalainen laskee. 

Nyt pitäisi opetella energianlukutaitoa, jolloin jokainen toimenpide tarvitaan energian säästämiseksi. 

– Meidän on hyvä varustautua jo nyt tulevaan talveen, ja jokaisen kannattaisi tehdä omat varautumissuunnitelmansa, Maarit Herranen vinkkaa. 

Olennainen sivusto sähkön riittävyyden seuraamiseen löytyy tästä.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Kun sähkö loppuu, silloin ei toimi nettikään. Suosittelemme patteriradion käyttöön valjastusta.

Näin sähkökatko vaikuttaa

Heti: Sähköllä toimiva julkinen liikenne pysähtyy. Pankkiautomaatit ja pankit menevät kiinni. Vedentulo lakkaa osalla ihmisistä. Huoltoasemalta ei saa polttoainetta. Lämmitys katkeaa puulämmitystä lukuun ottamatta.

15 minuutin päästä: Useimmat ruokakaupat ja pienet liikkeet sulkevat ovensa.

2 tuntia: Isot ruokamarketit ja kauppakeskukset alkavat sulkeutua. Ensimmäiset tukiasemat mykistyvät, jolloin ei voi soittaa eikä pääse nettiin.

6 tuntia: Puhelin- ja nettiyhteydet ovat suurimmalta osalta suomalaisia poikki.

18 tuntia: Puisten pientalojen sisäilman lämpötila on laskenut +10 asteeseen, jos ulkona on –20 astetta.

36 tuntia: Elementtikerrostalojen sisäilman lämpötila on laskenut +10 asteeseen, jos ulkona on –20 astetta.

Sähkökatkon aikana: 

– Etsi Radio Suomen tai paikallisradion kanava. Kuuntele uutisia ja ohjeita radiosta.

– Jos pääset internetiin, löydät tietoa uutissivuilta ja viran- omaisten sivuilta. Katso myös sähköyhtiön ja Äänekosken kaupungin verkkosivut ja paikalliset uutiset löytyvät esimerkiksi ÄKSän verkkosivulta. 

– Älä usko huhuihin äläkä levitä niitä itsekään.

– Jos puhelimesi ei toimi soita silti hätänumeroon 112. Puhelu ohjautuu alueella mahdollisesti vielä toimivaan matkapuhelinverkkoon. Jos olet liikkeellä, yritä soittaa hätänumeroon ajoittain uudelleen. Voi olla, että olet siirtynyt vielä toimivan verkon alueelle. Puhelinverkkoja korjataan niin, että kaikille alueille saadaan aluksi vähintään yksi toimiva matkaviestinverkko hätäpuheluita varten. Jos hätänumero on ruuhkautunut, älä sulje puhelinta. Odota linjalla. Puheluihin vastataan soittojärjestyksessä.

Varustaudu: 

– hommaa patteriradio ja pattereita.

– hanki kotivaraan ruokia, jotka säilyvät huoneen lämmössä, maistuvat myös kylminä ja kypsyvät nopeasti retkikeittimessä tai kaasugrillissä.

– muista kosteuspyyhkeet ja desinfiointigeeli käsien puhdistamista varten.

– pidä kotona tai kukkarossa aina hieman käteistä.

– pidä jemmassa juomavettä kaksi litraa ihmistä kohti vuorokaudessa vähintään kolmen vuorokauden ajaksi. Jos hanasta tulee vettä, ota vettä talteen puhtaaseen, kannelliseen astiaan. Vesi säilyy juomakelpoisena useita päiviä, mikäli otat vettä astiasta aina puhtaalla astialla.

– vessan voi vetää vain kerran, jos vettä ei tule. Siksi pönttöön ei kannata katkon aikana tehdä isoja tai pieniäkään tarpeita. Viritä muovikassi WC-istuimeen, sankoon tai pottaan. Käytä reilusti vessa- tai sanomalehtipaperia kuivikkeena. Tee tarpeesi siihen, sulje pussi tiiviisti ja vie jätekatokseen sekajäteastiaan. Jäteastia pitää tyhjentää viikon sisällä.

Lähde: Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin. Puolustusministeriö.

Aiemmin:

Vastaa

  1. Paavo Arhi Nordstrem sanoo:

    Hyvä että turvetuotanto ajettin alas! Paluu 40 luvulle, kynttilän valo ja leivinuuni. Ai niin, tämä hallitushan ajaa tulisijojenkin romuttamista, mutta eivät harmi kyllä ehtineet. Mutta kyllä se vielä jotain keksii lisää, että mökit kylmenee. Hyvä Marin, ja Sdp 🙂

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy