ÄKS

Veistellen – itsesahatusta männystä taipuu sulokas soutuvene

17.06.2015 11:09 (muokattu 17.06.2015 11:13)
 Pasi Remosen piharakennuksessa tuoksuu puu. Veneenveistäjän käsissä männystä taipuu kaunis ja kestävä soutuvene, joka kulkee kuin unelma.

 

PASI REMONEN sai verenperintönä taitoa ja intohimoa veneiden veistämiseen. Nykyään miehen päivät kuluvat palkkatyössä tehtaalla, ja illat kauniiden soutuveneiden luomisessa.
– Vähän hulluhan pitää olla, kun näitä tekee. Puutkin sahataan ja kuivataan itse ja päivät verstaalla saattavat venähtää 12 tunnin mittaisiksikin, Remonen kertoo.
Veneen veistäminen on pitkästi perinnetietoa, mutta on veneen malleja ihan ostettukin. Muutaman vuoden verran Remonen on veistänyt tietyn mallisia veneitä, kolmessa eri koossa. Eikä kukaan tee samanlaisia.

KÄSINTEHDYLLE soutuveneelle on tänäkin päivänä hyvin kysyntää. Vanhempi sukupolvi luottaa puiseen veneeseen, ja nuoremmatkin ovat käyneet paljon kyselemässä. Monet ostavat nykyään veneen jopa kuntosoutua mielessä pitäen.
– Monesti käy kuitenkin niin, ettei kauppoja tule, kun venettä ei saakaan saman tien mukaansa. Innokkaimmat ovat yrittäneet ostaa omankin veneen tuolta rannasta, Remonen naurahtaa.
– Mutta kyllähän venemessuilla veistäjien kesken vähän menee naureskeluksi, kun vierestä myydään miljoonan veneitä ja tällainen vaatimattomampi vene jää ilman ostajaa.

JOS HALUAA ammattitaidolla käsintehdyn puuveneen, on odotettava noin vuosi. Tällä hetkellä Remonen voi luvata veneen ensi vuoden kesäksi.
– Aikaa menee kuitenkin noin sata työtuntia per vene. Ja minähän en edes tee täysipäiväisesti tätä. Laatuun pitää kuitenkin panostaa, kun ei ihan suttakaan viitsi tehdä.
Puinen vene on tietenkin perinteikkäämpi kuin kaupan muoviveneet, mutta on se myös ympäristölle ystävällisempi. Veneen tekovaiheissa ei käytetä mitään ympäristölle vaarallisia aineita
Sen lisäksi, että Remonen tekee uusia veneitä, hän tekee myös korjauksia. Vajan perällä onkin yksi vuosikymmeniä vanha, suuri puinen alus, joka vaatii aika paljonkin työtä aina viimeistelyjä myöten.

LASIKUITUVENEET eivät veneenveistäjää kiinnosta. Puinen paatti kulkee sujuvammin, on kauniimpi ja tukevampikin kuin muovinen serkkunsa. Remosen käsistä veneitä myydään pitkin Suomea ja ne toimivat myös miehen parhaimpana käyntikorttina.
– Ei näissä ihan tanssia pysty, mutta kyllä seisten pystyssä pysyy.
Mikä saa miehen veistämään veneitä toisen perään? Onko se puhdas hulluus.
– Käden jälki palkitsee. Tässä ku näkköö mitä tekköö.

Kiinnostaisiko oma kaunis soutuvene?
Lisätietoja:   remonen@puujaveneverstas.fi tai 044-0532745

Vastaa

  1. vai niin... sanoo:

    Olet oikeilla jäljillä Pasi Remonen! Tsemppiä ja jaksamista…jos vaikka joskus voisit ryhtyä itsenäiseksi yrittäjäksi ihan päätoimiseksi sellaiseksi.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy