ÄKS

Vesikriisin taudinaiheuttaja asiantuntijoillekin uusi tuttavuus– positiivinen näyte jo 61:llä henkilöllä

24.11.2016 12:52 (muokattu 24.11.2016 12:59)

Torstaina 24. marraskuuta mennessä alkueläinnäyte on otettu 293 kappaletta, joista 61 on positiivista. Positiivisen näytteen antaneista lapsia on 33.

 

– Näytteistä ei ole löytynyt muita taudinaiheuttajia, apulaisylilääkäri Marju Tammelin sanoo.

Aiemmista tiedoista poiketen dientamoeba fragilis alkueläin ei ole ameeba, vaan siimaeläin. Tämän hetkisen oletuksen mukaan alkueläin on tarttunut ihmisiin ulosteella saastuneen veden välityksellä.

Alkueläin aiheuttaa ihmisessä vatsaoireita, kuten kipua, ripulia. Pitkittyneitä oireita voi esiiintyä myös henkilöillä, joilla näyte on ollut negatiivinen.
– Sellaisessa tapauksessa on oireiden taustalla mahdollisesti ärtyvä paksusuolen oireyhtymä, joka voi tulla myös muun muassa turistiripulista, Tammelin sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos tutkii Äänekosken tapausta tarkkaan saadakseen tulevaisuutta varten lisätietoa muun muassa dientamoeba fragiliksesta. Tarkkaa tietoa ei ole tällä hetkellä myöskään siitä, miten klooraustoimenpiteet pätevät kyseiseen alkueläimeen. THL:llä on kuitenkin runsaasti teioa muista taudinaiheuttajista ja niiden tuhoamisesta.

– Kloori on erittäin tehokas puhdistaja. Voidaan olettaa, että tällä klooraussuunnitelmalla siimaeläin saadaan poistumaan vesijohtoverkosta.

Alkueläimen tarttuminen ihmisestä toiseen on huolettanut ihmisiä. On kuitenkin todennäköistä, että suurta tartuntavaaraa ei ole.

– Samoista perheistä on saatu sekä negatiivisia, että positiivisia näytteitä. Tämä kertoisi siitä, että ihan helposti se ei tartu, Tammelin sanoo.

Asiantuntijat teilaavat myöskin ajatuksen, että siimaeläin tarttuisi henkilöstä toiseen uimahallissa, johon vesikriisistä kärsivillä on vapaa pääsy.

– Mikäli ohjeita noudatetaan, eikä oireisena mennä uimaan, niin ei pitäisi tarttua, Tammelin sanoo.
– Eihän yleensäkään mennä ripulissa uimahalliin, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Maija-Liisa Rummukainen lisää.
– On otettava myös huomioon, että uimahallissakin kloorataan, mikä puhdistaa vettä, ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen sanoo.

Kaikkien tartuntojen edesauttamiseksi asiantuntijat korostavat edelleen hyvän käsihygienian ylläpitämistä.

– Kädet tulee pestä huolella vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua, ruoanlaittoa ja tietenkin myös vessassa käynnin jälkeen, Tammelin sanoo.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy