ÄKS

Veteraanien muisto säilyy – Suolahden Sotaveteraanit ry historiaan

01.04.2023 06:45 (muokattu 03.04.2023 15:21)
Puheenjohtaja Ilkka Saarenpää (vas) jää Suolahden Sotaveteraanit ry:n viimeiseksi puheenjohtajaksi. Ahti Ojanen on järjestön viimeinen sihteeri. 

Suolahden Sotaveteraanit ry on nyt historiaa. Tammenlehvän Perinneliitto välittää veteraanien perinteet tuleville sukupolville.

 

Tammenlehvän Perinneliiton Keski-Suomen perustamiskokous järjestetään kansallisena veteraanipäivänä 27. huhtikuuta. 

– Tammenlehvän Perinneliitto huolehtii vielä olemassa olevista veteraaneista sekä leskistä sekä vaalii perinneaineiston ja veteraanisukupolven arvoja. Vastuuta kannetaan myös muistomerkeistä ja juhlapäivistä, Suolahden Sotaveteraanit ry.n sihteeri Ahti Ojanen luettelee. 

Suolahden Sotaveteraanit ry lakkautetaan 11 huhtikuuta. Takana on 56 toiminnan vuotta sotaveteraanien hyväksi. Kannattajajäseniä yhdistyksessä on 36. 

– He voivat liittyä ensi vuonna henkilöjäseneksi Tammenlehvän Perinneyhdistykseen. Siirtymäaikana on ensisijaisena mahdollisuutena liittyä Äänekosken Sotaveteraanit ry:een, Suolahden Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Ilkka Saarenpää sanoo. 

Suolahden Sotaveteraanit ry perustettiin vuonna 1966. Toiminta alkoi vilkkaasti ja näkyvästi, kun yhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan Onni Rajalan mukaan nimetty veteraanitalo, Onninkorsu, alkoi nousta vuonna 1968. Toiminta lakkautetaan sääntöjen puitteissa. Syynä on tunnuksen omaavien veteraanien ja leskien loppuminen. 

– Meidän veteraanit ovat hoivan piirissä tai hoitolaitoksessa, eli emme voi enää sääntöjen mukaista toimintaa heille järjestää. Joulukuussa järjestettiin viimeinen tupailta leskille, ja silloin oli paikalla enää yksi henkilö, veteraanin leski. 

Ojanen laskee, että 16 vuotta sitten varsinaisia veteraanijäseniä oli toiminnassa 42. 

– Suolahdessa on enää yksi tunnuksen omaava jäsen, Lapin sodan käynyt ja tänä vuonna 98 vuotta täyttävä Timo Olsson. Varsinaisena jäsenenä on lisäksi kaksi leskeä. 

Veteraanien ketju katkeaa luonnollisesti ja lähivuosina lakkautetaan valtakuntamme kaikki sotaveteraanijärjestöt. Nuorimmat sotaan lähteneet olivat 17-vuotiaita, eli syntyneet vuonna 1925. Myös Konginkankaan ja Sumiaisten sotaveteraaniyhdistykset ovat jo lakkautettu ja liittyneet Äänekosken yhdistykseen. 

– Olemme luvanneet, että huolehdimme yhdistyksestä niin kauan kuin sotaveteraaneja on, Saarenpää sanoo. 

Suolahden Sotaveteraanien historia, eli arkisto ja valokuvat luovutetaan Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistyksen huomaan. 

Tammenlehvän Perinneliiton tarkoituksena on hoitaa ja vaalia Suomen vuosina 1939-1945 käymien sotien ja niiden veteraanien perinteitä. Liiton perustajajäseniä ovat Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Rintamanaisten Liitto. Liiton toiminta-ajatuksena on koota yhteen yhteisöjä, jotka ovat kiinnostuneita, halukkaita ja kykeneviä osallistumaan liiton tarkoitusta edistävään perinnetyöhön. Liiton jäseninä on tällä hetkellä 23 veteraani-, maanpuolustus- ja perinnetyötä tekevää yhteisöä.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy