ÄKS

Veturissa tehdään erikoishommia ja paljon muuta

06.07.2021 06:00
Sami Hytönen purkaa tietokoneita Keski-Suomen vammaispalvelusäätiön Vetrurissa. 

Keski-Suomen Vammaispalvelusäätiön Veturissa puksuttaa tekemisen meininki. Haaveena on pikkuinen puoti, jossa voisi myydä Veturissa valmistettuja tuotteita. 

 

Suolahden keskustan sydämessä, Asemakadun varrella, entisessä Niskasen liiketilassa tapahtuu paljon, sillä talo on täynnä monenlaista kehitysvammaisten ja autismikirjon henkilöiden päivä- ja työtoimintaa. Vastaava ohjaaja Veturi aloitti Asemakadulla vuoden alussa, sitä ennen toimintaa ylläpidettiin Keski-Suomen Opistolla. Valoisat tilat saavat kiitosta.

– On upeaa, että työskentelemme kylän keskellä palveluiden ja työpaikkojen äärellä, maaliskuussa talossa aloittanut vastaava ohjaaja Tuovi Kinnunen sanoo.

Toiminnan kirjoilla on nelisenkymmentä asiakasta, joista jokaisen päivä on suunniteltu yksilöllisesti.

– Päivä koostuu erilaisista työ- ja toimintatuokioista, ohjaaja Katja Ikonen kertoo.

Toiminta on monenmuotoista:

–Asiakkaiden käsissä valmistuu myyntiin monenlaisia tuotteita, mm. erilaisia puutöitä, tekstiilejä, kortteja ja lahjatavaraa. Hyödynnämme tuotteissamme mielellään kierrätys- ja luonnonmateriaaleja, Ikonen sanoo. 

Purkupisteellä tehdään tarkkaa työtä. Tietokoneet ja pienelektroniikka puretaan osiin ja niistä syntyvä jäte kierrätetään tarkasti.

– Tämä purkutyö on erikoishommaa, sanoo Kari ja esittelee isoja jäteastioita, jotka on nimetty tarkasti: muovi, metalli, alumiini..

– Tämä on mielekästä hommaa asiakkaille, ja mahdollistaa erilaisia tehtäviä eri työvaiheissa kunkin taitojen ja mielenkiinnon mukaan, Kinnunen sanoo.

Kun astiat ovat täynnä, ne kuljetetaan asianmukaisesti paikallisille lajitteluasemille.

Sami Hytönen tekee tarkkaa työtä. Tietokoneen purkaminen on mieluisaa hommaa.

– Kevyt istumatyö, josta saa palkkaa, välillä soppakauhankin varteen tarttuva Sami naurahtaa.

Talon sisällä kannustetaan omatoimisuuteen.

– Räätälöimme toimintaamme asiakkaan kykyjen ja jaksamisen mukaan. Päivittäin opetellaan uutta ja vahvistetaan jo olemassa olevia taitoja. Siinä missä toinen harjoittelee itsenäistä työskentelyä Veturin ulkopuolella, toisen kanssa harjoittelemme omatoimisuutta ja arjen toimintoja kaupassa käynnistä pyykkihuoltoon. Myös valintojen tekeminen ja sitä kautta oman päivän sisältöön vaikuttaminen on tärkeää arjessamme, Kinnunen sanoo.

Talon ulkopuolellakin tapahtuu. Veturilaiset jalkautuvat töihin myös paikallisiin yrityksiin.

– Käymme Ravintola Keiteleessä, Tokmannilla, S-Marketissa, Euronicsillä ja tuossa lähipizzeriassa. On ollut ilo huomata, miten hyvin olemme saaneet töitä. Osa porukasta käy myös ratsastustallilla tekemässä  tallitöitä, Ikonen kertoo.

Työt yrityksissä ovat pääasiassa kierrätyksestä huolehtimista sekä tavaroiden hyllyttämistä.

– Virittelemme mielellään lisää yhteistyötä yrityksien suuntaan. Olisi hienoa saada entistä laajemmin mahdollistettua asiakkaille työtä Veturin ulkopuolelta. Myös erilaiset alihankintahommat ovat toiveissa, Kinnunen sanoo.

– Veturilla sekä yrityksissä tapahtuva työ on merkityksellistä ja vahvistaa asiakkaiden työidentiteettiä. Tulee tunne, että olen tärkeä ja pystyn tekemään osani yhteiskunnan jäsenenä, Ikonen jatkaa. 

Vuonna 2013 perustettu rockbändi The Elvikset harjoittelee Veturin kellaritiloissa.

– Tähän laitetaan vielä bändijulisteita seinille, niin näyttää ihan kellaribändin treenikämpältä, Ikonen naurahtaa.

Ei työtä ilman huvituksia. Arkista aherrusta piristää säännöllisesti erilaiset tapahtumat, teemapäivät sekä retket.

– Teemme reissuja, jossa saadaan rentoutua ja pitää hauskaa. Viimeksi olimme Revontulessa mökkeilemässä, tulipa siellä heitettyä useampi talviturkki Virmasjärveen, Katja Ikonen sanoo.

– Poikkeuksellinen aika toi arkeemme uusia haasteita, mutta jotain hyvääkin se meille toi. Nykyään niin tanssimme kuin pelaamme bingoakin etänä ystävyystoimintakeskusten kanssa, Kinnunen lisää. 

Katja Ikonen ja Tuovi Kinnunen kertovat Veturin toiminnasta.

Veturissa valmistuu kauniita tuotteita!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy