Ismo Puhakka piti lukiolaisille erilaisen uskonnontunnin. Mies pitää Äänekosken lukion sähäkkää energiaa upeana juttuna.
Äänekosken lukion uskontojen maailmat -kurssin oppilaat saivat torstaina 3. syyskuuta vieraan, kun oppitunnille saapui jyväskyläläinen zen-buddhalaisuuden harjoittaja, Ismo Puhakka, joka kuuluu Tavallinen Mieli Zendoon. Kolmatta kertaa lukiolle saapuva mies hieman jännitti vierailulle tuloa.
– Kiva tänne oli tulla vierailulle,vähän jännitti vain, että osaanko sanoa mitään järkevää, sillä olen kuitenkin harrastaja enkä opettaja, Puhakka muisteli alkutunnelmiaan.
Kurssin opettaja Sami Kallioinen uskoi, että aikaisemmin kurssilla käsitellystä zen-buddhalaisuudesta jäi oppilaille vähän hämmentävä ja epäselvä kuva. Vierailu olikin hyvä lisä tunnilla käsiteltyihin asioihin.
– Kouluvierailu järjestettiin oppilaiden toiveesta. Vierailu tuo aivan erilaisen kokemuksen, kun oikea ihminen kertoo mitä uskonto on hänelle, Kallioinen totesi.
OPISKELIJAT PÄÄSIVÄT kertaamaan ja myös oppimaan uutta uskonnon synnystä. Myöhemmin kuultiin myös vierailijan omasta elämästä, esimerkiksi siitä, miten Puhakasta tuli zen-buddhalaisuuden harjoittaja. Lisäksi opittiin uutta esimerkiksi valaistumisesta ja uskonnon suuntauksista. Puhakka esitteli myös uskonnon harjoituksia näyttämällä ja selittämällä meditaatiotapoja ja kumarruksia.
Opiskelijoilla oli kuuntelemisen lisäksi mahdollisuus kysellä Puhakalta mieleen juolahtavia kysymyksiä. Heitä kiinnosti esimerkiksi, käykö Puhakka töissä normaalisti, paljonko aikaa hän viettää uskonnon parissa ja minkälaisessa paikassa ihminen voi meditoida. Puhakka itse ilahtui, että nuoret uskaltivat kysyä mieltä askarruttavista asioista, ja kertoi myös kysymysten olevan hyödyllisiä esityksen kannalta.
– Oppilaat ovat olleet ennen ujompia esittämään kysymyksiä, ja tuntuu että näiden kolmen vuoden aikana ihmiset ovat rohkaistuneet kysymisessä. Se voi johtua myös siitä, että kuten zen-ajatuksen mukaan ihmiset ovat yhteydessä toisiinsa, olen kenties itse ollut rennompi, jolloin opiskelijatkin ovat olleet rennompia, Puhakka pohti.
Kallioinen kertoi, että joskus vierailut avaavat opiskelijoiden silmät, kun ne eivät aina olekaan aivan sellaisia, mitä opiskelijat odottavat. Kuitenkin Kallioisen mukaan vierailuja kehutaan aina, ja niistä tulee todella harvoin negatiivista palautetta. Myös tällä kertaa vierailu vaikutti olleen oppilaille mieluinen.
– Vierailu avarsi maailmankuvaani. Se oli mielestäni todella mielenkiintoinen, kun sai kuulla henkilöltä itseltään hänen uskonnostaan. Siten pääsee lähemmäs aihetta kuin lukemalla ja katselemalla elokuvaa tai dokumenttia. Vierailut ovatkin mukavaa vaihtelua oppitunteihin, ja niitä voitaisiin järjestää enemmänkin, kurssia käyvä Essi Laitinen tuumasi.
Kolmannen vierailukertansa jälkeen Puhakka kertoi saaneensa vuosien aikana hyvän kuvan Äänekosken lukiosta ystävällisine ihmisineen, ja tämän kerran vierailustakin hänelle jäi iloinen mieli.
– Lähden täältä hyvällä, keveällä mielellä. Vierailuissa parasta on, kun saa tutustua uusiin ihmisiin, ja lukiossa on myös sähäkkä, nuoruuden energia, mies selitti vierailun loputtua.
KUVA JA TEKSTI TUULI LAULAINEN