ÄKS

Vihreiden Jaana Tani jättää kunnalliset luottamustehtävät taakseen

24.01.2021 11:22 (muokattu 24.01.2021 11:24)
On tullut aika keskittyä muuhun, sanoo väistyvä kuntapäättäjä Jaana Tani.

Pitkän linjan poliitikko, kaupunginhallituksen jäsen, vihreiden valtuutettu Jaana Tani ei lähde ehdolle kevään kuntavaaleihin. 

 

Harkinta alkoi jo syksyllä. 

– Olen saanut henkilökohtaisen muistutuksen siitä, että  aika on rajallista. On tullut hetki laittaa asioita toisenlaiseen järjestykseen. Olen ollut kuntapolitiikassa pitkään, nyt joku muu voi jatkaa, Jaana Tani sanoo. 

Äänekosken lukion rehtorina toimivalle Jaanalle joulun alla eduskunnan hyväksymä oppivelvollisuuden laajentaminen tuo mukanaan omia haasteita ja lisätöitä. 

– Uuden opetussunnitelman tekemiseen ja kaikkeen muihin vielä tietämättömiin töihin tulee menemään paljon paukkuja. 

Tulevaisuuteen ja sen suunnitelmiin kuuluu yhä kirkkovaltuuston puheenjohtajuus, perheen kanssa vietetyn ajan lisääminen sekä rakkaisiin harrastuksiin paneutuminen. 

– Haluan laulaa, esiintyä, vetää stand uppia ja onpa minulla pari yritysideaakin. Haluan aikaa kirjoittamiselle, sillä juttuaiheita riittää, Jaana nauraa. 

Jaana kokee, että hän on tehnyt oman osuutensa Äänekosken poliittisella pelikentällä. 

– Mielestäni tärkeintä on, että ihmiset vaihtuu. Yhteisten asioiden päättäminen ei tarvitse olla yksin ihmisten harteilla. Kun seuraa somea, niin tietäjiä riittää, joten ehdolle vaan. Työ on äärimmäisen tärkeää, joten toivon, että ihmiset aktivoituisivat liikkeelle, Jaana kannustaa. 

Jaana liittyi vihreisiin heti, kun Äänekoskelle saatiin oma yhdistys. Ehdolle hän asettui ensimmäistä kertaa vuoden 2008 vaaleissa. 

– Pääsin valtuustoon ensiyrittämällä ja sen jälkeen olen saanut olla piikkipaikalla, joko valtuuston varapuheenjohtajana tai kaupunginhallituksen edustajana. 

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Vihreille tuli huikea tulos, kun kuudesta ehdokkaasta kolme valittiin valtuustoon. 

– Se oli hieno hetki. 

Ratkaisu jäädä pois on helpotus. Vaakakupin toisella puolella keikkuu harmitus. 

– Olen kerännyt ääniä koko ryhmälle, ja nyt oma panos jää pois. Toivon, että minua äänestäneiden äänet periytyvät vihreille, Jaana toivoo. 

Vaalikausien kuluessa on politiikan teko Äänekoskella siistiytynyt. Näin on Jaana huomannut.

– Siitä olen iloinen. Myös puoluerajat ovat hälvenneet ja koen, että kuntapolitiikalla puolueilla ei ole niin isoa merkitystä, sillä työtä tehdään oman paikkakunnan ja oman kotiseudun eteen. Silloin kaikilla on sama agenda. 

Nurkkakuntaisuus harmittaa. Se on asia, joka on kuntaliitosten vuoksi nostaa aika ajoin päätään. 

– Syyttely ja vastakkainasettelu on kurjaa, kun ollaan pieni porukka pienellä aluella – ja tapellaan kulmakuntien kesken, 

Huolta aiheuttaa myös tuleva soteratkaisu ja mitä se tuo tullessaan. 

– Uusi ratkaisu hyvinvointialueineen ei välttämättä tuo kunnille mitään hyvää. Minua pelottaa, kuinka Äänekosken käy. Uuden terveysaseman myötä ollaan saatu asiat jotenkin hanskaan ja nyt ollaan menossa isolle alueella, josta jaetaan tasaisesti kaikille. Se tarkoittaa sitä, että joltain otetaan pois, että jollekin saadaan annettua. Tässä voi käydä niin, että Äänekoski kärsii. Toivoisin kohdentamista, en pois ottamista. 

Kysymyksiä ilman vastauksia, ne jäävät roikkumaan ilmaan: Mikä on kunnan rooli sote-ratkaisun myötä ja mitä kunnalle jää pyöritettäväksi? Mistä kunnan vetovoima syntyy? Mitä täällä pystytään tekemään? 

– Isoja muutoksia tulossa. 

Kysymykseen, kuka kaupunkia johtaa, tulee suora vastaus: poliitikot. 

– Poliitikot eivät ole antaneet heille kuuluvaa valtaa pois. Virkamiesten pitää olla tepeviä, sellaisia, jotka tarttuvat asioihin ripeästi. Myönnettävä on, että vauhtisokeuttakin on ollut havaittavissa, Ikävä kyllä poliittinen päätöksentekoprosessi on hidas, joten aina ei kelkka käänny tarvittavalla vauhdilla. 

Jaana sanoo, että poliitikot ovat kartalla, jos ovat itse aktiivisia ja seuraavat ja ovat valppaana. 

– Jokainen pääsee sisään, ei täällä asioita pimitellä. Olen iloinen, että meillä on aktiivisia virkamiehiä, jotka eivät hohhaile. 

Jaana tulee seuraamaan tarkalla silmällä uuden valtuustokauden kulkua. 

– Minusta voi tulla myös aktiivinen yleisönosaston kirjoittaja. Pian voin olla kriittinen palautteen antaja, ja somekanavien kommentaattori, Jaana Tani sanoo ja purskahtaa hersyvään nauruun.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy