Äänekoskella juhlii myös vihreät. Kokoomuksen ja perussuomalaisten leirissä ei tanssita ripaskaa.
Vihreät saivat kolmannen paikkansa takaisin. Kuudesta ehdokkaasta läpi meni kolme: Jaana Tani, Kimmo Tuikka sekä Pilvi Honka.
Ääniprinsessan kruunua tavoitteleva Tani hihkuu onnesta.
– Ollaan todella tyytyväisiä ja onnellisia. Meillä on erinomainen porukka ja kaikki ovat huipputyyppejä!
Tani on ennättänyt seuraamaan myös Jyväskylän vihreiden menestystä, näyttää siltä, että Jyväskylässä vihreät nostaa paikkojaan seitsemästä neljääntoista. Jyväskylän äänikuningattareksi noussee ensimmäistä kertaa ehdolle lähtenyt Äänekosken lukion kasvatti Bella Forsgren.
– Olen tästäkin niin onnellinen, upeaa Bella ja Jyväskylänkin vihreät. Rakastan Äänekoskea, on ilo palvella tätä kaupunkia, kiitos äänestäjille, Tani huokaa.
Perussuomalaisten Jari Halttunen valvoo vaaleja maltillisesti. Aamulla on lähtö töihin kello kuusi. Perussuomalaisten suuri pudotus ei anna syytä juhlaan. Seitsemästä paikasta vähenee kaksi.
– Ei täällä ripaskaa tanssita, vaikka oma äänimäärä hyvä olikin, 430 ääntä saanut Halttunen sanoo.
Halttusen äänimäärä on kuitenkin hyvä, se kapuaa yli kolmensadan. Eniten häntä hämmästyttää Marke Tuomisen jyrkkä pudotus. Viime vaalien äänikuningatar sai 572 ääntä, ja nyt äänimäärä näyttää jäävän reilun neljäsataa ääntä pienemmäksi.
– Jos Marke olisi saanut ääniä edellisten vaalien tapaan, olisimme saattaneet saada yksi-kaksi paikkaa lisää.
Halttusta huolestuttaa perussuomalaisten koko valtakunnan kannatus.
– Tappio tulee, ja kyllä se laittaa miettimään. Hallitustaipale on ollut meille rankkaa ja se näkyy liikkuvissa äänestäjissä, Halttunen laskee.
Tilanne kokoomuksen osalta harmilliselta: puolue on menettämässä neljästä valtuustopaikastaan yhden.
Läpi ovat menossa Tommi Lunttila, Olli Jämsén sekä uutena tulokkaana Tarja Pullinen.
ÄKS tavoitti puolueen äänikuninkaan Tommi Lunttilan omalta kotisohvaltaan, jossa tämä seurasi ääntenlaskentaa leppoisasti mämmiä syöden.
– Vielä on hieman jännittynyt olo, mutta
– Puolet valtuustoryhmästä (Kyllikki Lång, Kalle Niskanen) eivät oleet ehdolla, joten voi olla, että äänet ovat karanneet pois puolueelta. Uskoisin asiaan vaikuttavan myös sen, että ehdokasasettelu ei onnistunut ja tietenkin olisi saanut olla hieman isompi lista, Lunttila pohtii.
Vasemmistoliiton ja vihreiden nousun Lunttila näkee olevan selvä trendi myös muualla Keski-Suomessa eikä pelkää sen vaikutuksia valtuuston toimintaan.
– Emme ole mielestäni ollenkaan huonossa asemassa, Lunttila sanoo.