ÄKS

Viihtyisyyttä viherkasveilla – viherkasvien hoito ei ole rakettitiedettä

06.03.2022 11:11
Kukka- ja hautauspalvelu Lumpeenkukan Päivi Vertainen kertoo, että viherkasvivalikoima on nyt parhaimmillaan.

Viherkasvivillitys ei tunnut laantuvan. Kevätauringon pilkistäessä alkavat multasormet syyhytä multien vaihtoon ja jalat viedä viherkasvien ostoon. 

 

Käsillä on paras aika kasvien mullanvaihdolle eli uudelleen istuttamiselle.

– Mullanvaihto tehdään kasvien lepokauden loputtua eli helmi–maaliskuun vaihteesta eteenpäin. Hitaasti kasvavilla lajeilla uudelleen istuttaminen voidaan tehdä joka toinen tai kolmas vuosi. Tuolloin kannattaa lisätä multaa ruukun pinnalle, kertoo Päivi Vertainen kukkakauppa Lumpeenkukasta. 

Viherkasvit alkoivat kiinnostaa korona-ajan alkaessa. Kodin kaunistaminen ja viihtyisyyden lisääminen on innostanut, ja nyt kodista halutaan tehdä paikka, jossa on mukava olla. Viherkasveilla sisustamiseen ei tarvita suuria summia kodikkuuden lisäämiseksi. 

– Kasvit eivät ole vain kauniita silmälle ja hyväksi huoneilmalle, sillä monet viherkasvit ovat tulleet keräilykohteiksi, ja niistä voidaan maksaa isojakin summia. 

Kasveja annetaan myös perinnöksi ja niillä voi olla nostalgista arvoa: itseäni on aina viehättänyt unelma – asparagus setaceus, sillä olihan Tyyne-mummoni kirjahyllyn päällä komeasti rönsyillyt harsomainen katseenvangitsija. 

– Perintökukka on voinut kulkea suvussa jo useamman polven ajan. 

Omasta lapsuudesta tutut peikonlehti ja anopin hammas sekä kieli komeilevat nyt sisustuslehtien sivuilla. Helppohoitoiset viherkasvit tarvitsevat vain vettä ja valoa sekä kasvukauden koittaessa ravinteita. Ravinteita annetaan tästä hetkestä aina lokakuulle saakka. Säännöllinen kastelu on tärkeää. Itse katselen viherkasvini aina keskiviikkoisin ja siihen on pätevä muistisääntö: keskiviikko ja kukka alkavat k-kirjaimella! Altakasteluruukku on myös hyvä vaihtoehto säännölliseen kasteluun. 

– Kasteluvahti on kätevä apuväline, jos lähtee vaikkapa matkoille, Päivi vinkkaa. 

Vehkakasvit sekä amppelikukat ovat myös suosiossa. Näyttää siltä, että myös kukkivia ruukkukukkia halutaan väripilkuksi ikkunalaudalle. Valikoimasta löytyy pilkkujen, raitojen ja täplien ystäville ihastuttava pitkäaikainen tuttavuus. 

– Erilaiset kirjavalehtiset kasvit kiinnostavat ja ne sopivat hyvin vihreälehtisten kasvien rinnalle, Päivi sanoo. 

Päivi vinkkkaa, että viherkasvit kannattaa asetella ryhmään ja eri tasoon. Ryhtiä ja näköä tuo ruukku. Pinoamalla vanhoja kirjoista saa näppärästi kasvit eri tasoon. 

– Ruukkuja on nyt monenlaisia: löytyy bohoa, rustiikkista, mustaa, valkoista, punottua ja kiiltävää. Myös perinteinen terrakottaruukku pitää pintansa, Päivi kertoo. 

Viherkasvi viehättää eikä sen hoitaminen ole rakettitiedettä. Kasvien hoitoon saa asiantuntevalta kukkakauppiaalta hyvät ja pätevät neuvot. 

– Toinen viihtyy suorassa auringonpaahteessa, kun taas toinen tykkää olla varjossa. Neuvoja kysymällä onnistuu varmasti, Päivi Vertainen sanoo. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy