ÄKS

Viime viikko oli Äänekosken koronatartunnoissa ennätysviikko

21.01.2022 14:46

Äänekosken koronajohtoryhmä totesi taas kokouksessaan tänään 21.1.2022, että koronan ilmaantuvuus on selkeästi noussut viimeisten viikkojen aikana.

 

Äänekoskella oltiin viime viikolla suunnilleen samassa tilanteessa kuin nyt.

– Olemme tartuntaluvuissa korkealla, mutta ne eivät enää lisäänny. Jotkut tulkitsevat tätä niin, että tauti olisi taitosvaiheessa, mutta sitä ei kyllä uskalla vielä sanoa, ylilääkäri Keijo Lukkarinen toteaa.

Viime viikko oli Äänekoskella ennätysviikko 128 kappaleen koronatartunnalla. Tällä viikolla tähän mennessä tartuntoja on ollut 65.

– Määrät eivät kerro koko totuutta, koska kaikkia ei enää oteta testeihin, Lukkarinen sanoo.

Viime viikolla muutettiin valtakunnallista jäljitys- ja testausstrategiaa. Tartuntojen jäljitystyö suunnataan nyt sote-alan työntekijöihin ja hoivayksiköihin.

Koronatestaus suunnataan sote-alan työntekijöihin, hoivayksiköihin, raskaana oleviin ja riskiryhmäläisiin. Jos saa positiivisen kotitestituloksen ja tarvitsee työnantajaa varten eristystodistuksen, myös silloin voi hakeutua terveyskeskuksen testiin. Muutoin lieväoireisen taudin voi sairastaa kotona ilman terveyskeskuksen tekemää testausta.

Tämän hetken ohjeistuksen mukaan koronaan sairastuneiden eristys kestää 5-10 päivää ja jos taudin sairastaa lieväoireisena, eristys voi olla lyhyempi.

Valtakunnallinen nykyohjeistus on, että jos on altistunut koronalle tai perheessä on koronatartunta, voi oireettomana jatkaa normaalia elämää, mennä töihin, kouluun ja päivähoitoon tavalliseen tapaan. Sama ohjeistus koskee myös sote-alan työntekijöitä.

Uusilla ohjeistuksilla Äänekosken epidemiavastaanotto on rauhoittunut 30-50 potilaaseen päivässä. Terveyskeskussairaalassa on koronapotilaita hoidossa 1-3 henkilöä.

Aluevaalien varsinaisena vaalipäivänä tulevana sunnuntaina 23.1.2022 voivat eristyksessä ja karanteenissa olevat äänestää äänestyspaikan ulkopuolella.

Henkilöstön sairauspoissaoloihin varaudutaan edelleen

Äänekosken kaupungin eri toimialoilla ja terveyspalveluissa on tehty suunnitelmia palveluiden turvaamiseksi, esimerkiksi työntekijöiden sisäisistä siirroista, jos henkilöstön sairaspoissaolot kasvavat paljon koronan vuoksi. – Jos tilanne jatkuu samanlaisena kuin nyt, pystymme ehkä omalla henkilökunnalla palvelut tuottamaan, Lukkarinen arvioi terveyspalveluiden tilannetta.

Äänekosken kaupungin omat koronaturvalliset ohjeistukset ja rajoitukset ovat edelleen voimassa. Ikäihmisten, kehitysvammaisten ja mielenterveyspotilaiden päivätoiminta on tauolla 13.2.2022 saakka. Joukkue- ja kontaktilajien ottelu- ja kilpailutoiminnan sekä leiritoiminnan kielto kaikissa ikäluokissa jatkuu 31.1.2022 saakka. Poikkeuksena ovat koripallon 1A- ja 1B-divisioonan sarjapelit sekä jääkiekon 2-divisioonan sarjapelit, ja ne pelataan ilman yleisöä.

Koronajohtoryhmä päätti, että Äänekosken kaupunki jatkaa omaa etätyösuositustaan 15.2.2022 asti niissä työtehtävissä, joissa etätyö on mahdollista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ohjeistus 20 henkilön kokoontumisrajoituksesta on edelleen voimassa. AVI:lta tullee uusia määräyksiä piakkoin.

Valtioneuvoston antamat ravintolarajoitukset ovat edelleen voimassa.

Äänekoskella on rokotetilanne keskimääräistä paremmalla tasolla

– Kolmannen rokotteen määrät ovat nousseet nopeasti ja viikon aikana niitä on annettu 1500 kappaletta lisää. Keski-Suomen ja koko Suomen mittakaavassa meillä on rokotetilanne keskimääräistä paremmalla tasolla, varsinkin riskiryhmäläisten ja ikäihmisten osalta, Lukkarinen kertoo.

Äänekoskella ensimmäisen rokotteen on saanut 14 400, kaksi annosta 13 400 ja kolme annosta 7 150 henkilö. Myös 5-11-vuotiaiden lasten rokotukset ovat hyvässä vauhdissa.

Tulevana viikonloppuna järjestetään rokotepäivät Sumiaisissa ja Konginkankaalla, ja niihin olisi hyvin aikoja varattavissa. Rokoteajan voi varata sähköisesti osoitteesta https://ajanvaraus.aanekoski.fi/.

Uuden lakimuutoksen myötä Äänekosken kaupungin sote-henkilöstön rokotekattavuutta on nyt selvitetty. Äänekosken henkilöstön rokotussuoja onkin kokonaisuutena erittäin hyvällä tasolla. Yksittäisten rokottamattomien sote-alan työntekijöiden osalta tilanne arvioidaan yksilöllisesti ja tarvittaessa työntekijä siirretään muihin työtehtäviin.

Vastaa

  1. Ei helev.. sanoo:

    ”Äänekoskella on rokotetilanne keskimääräistä paremmalla tasolla” – Siinäpä selitys korkeille tartuntamäärille..

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy