ÄKS

Viisikymppinen Juho Kautto: ”Ostin itselleni lahjaksi marjapensaita”

23.07.2021 06:00
Juho Kautolla on kolme koiraa, joista kuvassa yksi.

Kansanedustaja Juho Kauton 50-vuotissyntymäpäiväjuhlinta jää koronan vuoksi pienimuotoiseksi, mutta se on toisaalta juuri sopivasti.

 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto täyttää 50 vuotta perjantaina 23. heinäkuuta 2021. Markkamäestä maailmalle ponnistanut Kautto uskoo, että viisikymppisessä kehossa on aamulla samat kolotukset kuin nyt 49-vuotiaanakin.

– En usko, että olo tästä kovin radikaalisti muuttuu huomiseksi, mutta mistä sitä tietää. Nyt ainakin pääsen virallisesti keski-ikään!

Pyöreiden täyttäminen on iso juttu. Kautto myöntää, että korona sotki kuitenkin hänenkin juhlasuunnitelmansa.

– Juhlapaikka oli jo varattu, mutta nyt ollaan loppujen lopuksi ihan oman perheen kesken. Vanhemmillani on lauantaina hääpäivä, joten juhlimme samalla molemmat merkkipäivät. Myös sisarukseni tulevat paikalle, mutta omien tyttärieni kanssa juhlimme toisella kertaa heidän työkiireidensä takia, Kautto kertoo.

Puutarhassa viihtyvä poliitikko

Juhlaviikonlopun aikaan on tarkoitus myös keittää kakkukahvit mökillä sekä käydä puolison lasten kanssa kiipeilyseikkailuradalla. Nähdäänkö tuore viisikymppinen kenties temppuilemassa puiden latvuksissa?

– Katsotaan, jos pysyn ihan niissä helpoimmissa radoissa kuitenkin! En hurjempiin uskalla, Kautto nauraa.

Muitakaan viidenkympin villityksiä ei ole käynyt mielessä. Prätkävaihe on koettu jo nuorempana – nyt kiinnostavat marjapensaat. Puutarhuriksi opiskellut Kautto paljastaa, että hänen mielensä lepää parhaiten puutarhassa möyriessä.

– Se on parasta. Olen jo niin harmaantunut ja arkinen kaveri, että palkitsin itseni viisikymppisistä ostamalla biokompostorin ja kolme gojimarjapensasta. Vastaistutettuja marjapensaita saa kastella jatkuvasti, ja se on varsin terapeuttista, Kautto vinkkaa.

Poikkeuskesä numero kaksi

Tavallisesti poliitikoillakin on kesällä jos jonkinmoista kissanristiäistä ja tapahtumaa, joissa on edustettava. Toinen koronakesä on kuitenkin ollut edeltäjänsä kaltainen: hiljainen. Toisaalta se antaa mahdollisuuden ladata akkuja aivan eri tavalla, Kautto myöntää.

– Korona-aika on ollut raskasta etätöineen ja rajoituksineen. Eduskuntatyökin on pyörinyt varsin voimakkaasti koronan ympärillä, mikä on tuntunut puuduttavalta. Toisaalta harmittaa, että omat juhlat jäävät väliin, mutta lupasin jo, että sitten kuuskymppiset juhlitaan isosti, jos sinne asti päästään, Kautto lohkaisee.

Kun katsotaan elämää taaksepäin, on siihen mahtunut monenlaisia vaiheita. Selkeästi suurin saavutus on ollut lasten kasvattaminen omillaan pärjääviksi aikuisiksi.

– On hienoa nähdä, miten tytöt menevät elämässä eteenpäin. Elämä on ollut vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Kaikesta ei voi olla viimesen päälle ylpeä, mutta ei tää oo huonosti mennyt. Toki se on nivoutunut paljon töiden ympärille, kun nytkin astelen käytännössä kolmatta urapolkua eteenpäin, Juho Kautto toteaa.

Puutarhanhoito on Juho Kauton tapa rentoutua. Kuva: Juho Kauton kotialbumi.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy