Vasemmistoliiton Sirpa Martinsin ja Matti Virtasen esitys kansanäänestyksen järjestämisestä ei saa kaupunginjohtaja Matti Tuonoselta kannatusta. Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä pitää ajatusta kalliina ja työläänä järjestettäväksi.
Kaupunginjohtaja esittelee asiaa maanantain kaupungihallituksessa. Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä lainaa kuntalain pykälää:
– Kuntalaissa on säädetty, että kunnallista kansanäänestystä koskevaa kansanäänestystä voi tehdä sellainen henkilömäärä, joka vastaa neljää prosenttia 15 vuotta täyttäneistä kuntalaisista. Se tarkoittaisi Äänekoskella noin 625:ttä ihmistä, joiden pitäisi henkilötunnuksella ja omalla allekirjoituksella yhtyä tähän aloitteeseen. Kaksi ihmistä jää aika kauaksi ajatuksesta, joten tässä mielessä meillä ei ole nyt vireillä kuntalain mukaista aloiteprosessia, Heikkilä laskee.
Valtuusto voi päättää toisin.
– Valtuusto voi päättää äänestyksen järjestämisestä riippumatta siitä, onko joku kuntalainen tai kuntalaisryhmä toimittanut aloitteen. Siinä mielessä asia on kaupunginhallituksen käsissä, Heikkilä lisää.
Tuononen ja Heikkilä pohtivat kansanäänestyksen järjestämistä. Kyseessä olisi normaali vaali vaalitoimikuntineen.
– Valtiolliset vaalit kustantaa valtio, kunta-ja aluevaalit maksaa kunta. Myös mahdollisesta kansanäänestyksestä vastaa kunta eli veronmaksajat. Normaalin kunta- tai aluevaaleihin verraten me maksaisimme kaiken kuten äänestyslippujen ja postissa käytettävien lähetekuorien painatukset. Hintalappu olisi huomattava, Heikkilä sanoo.
Aikataulullisesti kansanäänestys tämän aiheen parissa on myöhäinen.
– Tämä on mahdotonta. Jos valtuusto päättäisi, että tämä järjestetään, olisi päätös oltava lainvoimainen vähintään 60 päivää ennen vaaleja. Juna on jo käytännössä mennyt, Tuononen sanoo.
Hei Heikkilä & Tuononen, olisiko teillä aikaa keskustella epäluottamuslauseesta? Oikeat kaupungin kärkihenkilöt eivät kulkisi veroeurot silmissä, kun yksi ”kaupunginosa” on nuijan alla. Teillä kummallakin on ollut tapana sulkea silmät kaupunkilaisten kaltoinkohtelulta, jos vaakakupissa painaa raha.
Aiempi mielipidekirjoitus tuulivoimapuistoa vastaan kyseenalaisti kuka tätä suunnitelmaa vielä puoltaa, kun huomattavan suuri osuus valtuutetuista sitä vastustaa. Huolestuttavinta on, että neuvoa-antavalle äänestämiselle ei nähdä tarvetta ja se torpataan mahdottomana. Toisin sanoen päätökset ovat jo tehty, vaikka kaupungilla olisi ollut mahdollista kieltäytyä moisesta kunniasta. Jos tämä ”puisto” sallitaan, mikä estää ahneuksissa tehtyjen verovaroja kerryttävien päätösten ohjailun Tuonosen & co. toimesta? Julkiset lausunnat kaupungin korkea-auktoriteettiselta henkilöltä kansanäänestyksen mahdottomuudesta on valitettavasti esimerkki siitä, miten valtuutettujen päätöksentekoon voi helposti vaikuttaa.
Juna ei ole mennyt ohi!
Pakko kommentoida kaupunginjohtaja Tuonosen lausuntoa, että juna olisi mennyt jo ohi. Eihän kansanäänestystä voida pitää, ennen kuin on olemassa edes ehdotustakaan päätettävästä kaavasta. Saimme vasta tänään tiedon ÄKS:n kautta, että lopullinen kaavoittajan ehdotus on valmistumassa huhti-kesäkuulla valtuuston käsiteltäväksi. Päätös kansanäänestyksen järjestämisestä voidaan tehdä vaikka heti ja varsinainen äänestys voisi olla vasta lopullisen ehdotuksen valmistuttua.
Tuonosen vastauksessa näkyy sama hätäily kuin tuulivoimaloiden vastustajien toiminnassa. Koko kaavoitusprosessin tarkoitushan on valmistella ja selvittää hankkeen perusteet ja toteutusmahdollisuudet. Vasta sen jälkeen tehdään arviot ja loppupäätelmät kaavan toteutusmahdollisuuksista ja mahdollisesti kaavaehdotus. Nyt vastustajat ovat jo luokitelleet ja arvioineet valtuutettujen mielipidettä hankkeeseen vaikka valtuutetut eivät edes tiedä sitä minkälainen on päätösehdotus, josta joutuvat päättämään.
Matti Virtanen, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu.