ÄKS

Virtaa päätöksentekoon – Petra Virtanen luotsaa kulttuuri- ja liikuntalautakuntaa

03.09.2021 12:15
Kultuuri- ja liikuntalautakunnan tuore puheenjohtaja Petra Virtanen odottaa jo innolla, että pääsee käärimään hihat kulttuurin eteen – liikuntapuolta unohtamatta. 

Petra Virtanen on uuden äärellä. Hän pääsi perussuomalaisten listalta ensiyrittämällä kaupunginvaltuustoon. Reilu viikko sitten kokoontunut valtuusto nuiji liikunnanohjaajana pitkään vaikuttaneen reipasotteisen naisen suoraan syvään päähän, entisen vapaa-aikalautakunnan, nykyisen kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtajaksi. 

 

Vaalien alla saatiin kuulla monen ehdokkaan lupaukset siitä, että nyt on kulttuurin vuoro. Ehkäpä uusi lautakunnan nimikin jo enteilee sitä, sillä kulttuuri on mainittu ennen liikuntaa. Liikuntaa on investoitu isosti, edellisellä vaalikaudella kolmen hallin verran. 

– Siitä se kulttuuriväen harmi kumpuaa ja se on täysin ymmärrettävää. Kulttuuri on elinehto. Meidän identiteettimme lähtee kulttuurista ja se on meille vahva tukijalka. Minä katson asiaa niin, että kulttuuri on yläkäsite ja liikunta on yksi kulttuurin alakäsitteistä. Meidän valtuustoryhmämme on ainakin yhdessä rintamassa sen suhteen, että nyt on todellakin kulttuurin vuoro, Petra Virtanen lupaa.

47-vuotias nainen asuu Hietamalla lähes synnyinsijoillaan, omassa mummolassaan. Äiti ja isä asuvat naapurissa ja kolme lasta on lähetetty maailmalle. Pihapiirissä käyskentelee astetta järeämmät ”lemmikit” kuusi ylämaankarjan karvanaamaa. Leipä tulee Saarijärven kaupungilta, liikunnanohjaajan töistä. 

– Olen tehnyt liikunnanohjaajan töitä Äänekosken kaupungillekin sekä toiminut liikuntakoulujen vetäjänä. Muistelen, että aloitin Äänekoskella uimakoulunopettajana kun olin 15-vuotias. Toimin 11 vuotta yrittäjänä, mutta se on nyt taakse jäänyttä elämää. Koen, että tämä lautakunta on minulle passeli paikka, Petra sanoo. 

Ei vain liikuntaa, sillä elämään on kuulunut paljon muutakin. Liikunta on elämäntapa mutta kulttuturi on elinehto. 

– Kävin Äänekoskella musiikkilluokat, olen ottanut laulutunteja joten musiikki on minulle hyvin tärkeää. Olen ottanut pianotunteja, rämpytän kitaraa ja näppäilen haitaria. Olen hakenut kahdesti teatterikorkeaankin ja kerran päässyt pääsykokeissa eteenpäinkin, olen näytellyt Työskillä Kirjavaa kissaa ja mitä vielä. Petra luettelee. 

Petra sanoo, että harmittelu on hävikkiä. Nyt pitää saada kulttuurin rivit suoraksi, ja tuoda tiettäväksi mitä kaupunkiin tarvitaan. 

– Etsinnässä on aktiiviset ihmiset, jotka lähtevät tuomaan sanomaa eteenpäin virkamiesten ja luottamushenkilöiden tietoisuuteen. Meillä on vahvoja kulttuuripersoonia, joilla on hyviä näkemyksiä. 

Petra ymmärtää, että moni on jo pudottanut hanskat tuulimyllyjä vastaan taistellessaan. 

– Kuuleminen on nyt erityisen tärkeää. Minä olen ainakin omalta osaltani valmis olemaan tarkasti kuulolla. Nyt olisi hyvä löytää paras ratkaisu ensi hätää helpottamaan. Olen valmis keskustelulle, ja toivon, että saamme kulttuuriporukat yhteisen pöydän ääreen juttusille. 

Käydyt kulttuurifoorumit ovat hyvä alku keskustelulle. Petra toivoisi avoimempaa vuoropuhelua virkamiesten ja eri toimijoiden välille. 

– Kunhan Painotalon remontti saadaan valmiiksi, toivon, että sen kynnys madaltuisi samalla. Näkisin, että kulttuuritoimen ovet pitäisi olla avoimet suoralle vuorovaikutukselle. 

Ennen näin olikin. 

– Palataan siis ajassa taaksepäin tai otetaan vanhasta hyvästä ajasta oppia, Petra nauraa. 

Petra on saanut oppia virkamiestoimintaan jo koulutuksensa kautta. 

– Arvostan virkamiehiä. Kunta on juuri niin hyvä kuin virkamiehet ja valtuustossa istuvat on. Lupaan tarttua kulttuurin kaksi käsin ja alkaa miettiä vapaa-aikapuolen virkamiesten kanssa mitä tehdä. Lautakunnan puheenjohtajana minulla on nyt suora linja pääkallopaikalle. 

Lisää kuntalaisraateja! Se olisi ollut hyvä vaalilausekin. 

– Kuntalaisen kuuleminen on kirjattu Suomen lakiin. Ja lakia on noudatettava. Meidän on tarjottava paremmat mahdollisuudet kuulemiselle, ja sitä kautta voimme tehdä kaupungistamme paremman paikan elää, olla ja harrastaa. Kulttuuria on mahdotonta tehdä virka-ajan puitteissa. On päästävä harrastamaan silloin kun inspiraatio iskee, Petra tietää.

Ovet auki tekijöille sillä kaupungilla on kiinteistöjä tyhjillään, näin toivoo tuore lautakunnan puheenjohtaja.

– Mielestäni on pelkkää selittelyä, jos vedotaan esimerkiksi turvallisuustekijöihin. On ollut hienoa seurata että skeittiporukka on ollut aktiivisesti etsimässä talviharjoittelutilaa. Peräänkuulutan omaa aktiivisuutta, Petra sanoo. 

Uusi asiantuntijalautakunta pääsee kohta vauhtiin. 

– Toivon, että päätöksenteossa lautakuntien tekemät linjaukset otetaan vakavasti myös niiden isompien pöytienkin äärellä. On kiinnostavaa nähdä minkälainen on kaupunkimme virkamiestoiminta, sillä sellainen löytyy itseltäkin taustalta, Petra Virtanen sanoo. 

Vastaa

  1. Tepi Sepponen sanoo:

    Satsatkaa Äänemäkeen 👍 Ulkoliikunta huomattavasti parempaa kuin sisähalleissa hyppely. Nuoriso ei ole kiinnostunut enää hiihdosta yms vanhoista lajeista.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy