ÄKS

Virtuaalitodellisuus vie taiteen tulevaisuuteen

25.07.2021 06:00 (muokattu 27.07.2021 23:09)

VR-työpajoissa kävijät pääsevät itse testaamaan, miltä taiteen luominen virtuaalisessa todellisuudessa oikein tuntuukaan.

VR-taide eli virtuaaliseen todellisuuteen pohjautuva taide on Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksen uusi aluevaltaus. Kolmiulotteisessa maailmassa luotavaa VR-taidetta pääsee kokemaan myös Ääniä Festivaalin työpajoissa.

Sauli Niskanen on perehtynyt Poken opiskelujen kautta virtuaaliseen todellisuuteen. Niskanen on tuottamassa Ääniä Festivaaleille virtuaalisen taiteen työpajoja, joista järjestetään sekä lapsille että aikuisille.

Maalaamiseen käytetään Googlen Tiltbrush 3D -nimistä sovellusta, jonka eri työkalujen käyttöä taiteen tekemiseen osallistujat pääsevät opettelemaan.

– Työpajoissa ei tule olemaan rajoitteita vaan annamme taiteiluun vapaat kädet kävijöille! Materiaalia tullaan taltioimaan ja osallistujien luvalla myös julkaisemaan sosiaalisen median kanavissa. Näin pääsemme näyttämään, mitä festariväki on saanut aikaan, Niskanen kertoo.

VIRTUAALITODELLISUUS voi joko mallintaa todellista ympäristöä tai luoda täysin kuvitteellisen maailman. VR-taiteen toteutus tapahtuu erityisten tietokoneen ja erityisten VR-lasien avulla. Lasit mahdollistavat kolmiulotteisen, 360-asteisen maailman näkemisen.

– Kävijät saavat ohjaimet käteensä ja VR-lasit päähänsä. Käyttäjän näkymä striimataan näytölle, jotta näemme mitä maailmassa tapahtuu ja pystymme ohjeistamaan, mitä kaikkea siellä voikaan tehdä, Niskanen avaa.

Kolmiulotteinen maailma tekee piirtämisestä moniulotteisen ja katsojansa sisäänsä sulkevan kokemuksen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sauli Niskanen ja Linda Takala VR-taiteen lumoissa.

TYÖPAJOJEN yhteyteen tulee VR-taiteilija Linda Takalan sekä Olga ja Henry Kolarin tunnin kestävä audiovisuaalinen show.

– Minä ja Linda olemme kuvanneet ennakkoon esityksen, jonka edetessä Lindan tekemä teos rakentuu katsojille. Mukaan kuuluu myös äänimaailman suunnittelusta vastaavien Olga ja Henry Kolarin musiikki, josta osa on äänitettyä ja osa tullaan kuulemaan paikan päällä jamittelun tyyliin, Niskanen kertoo.

Takalalle taide on ollut läsnä jollain tavalla aina, mutta VR-taiteeseen hän pääsi käsiksi Poken Tulevaisuuden teknologiat -koulutuksen kautta.

– On eri asia osata piirtää kaksiulotteisesti verrattuna kolmiulotteiseen piirtämiseen. Paperilla syvyyttä luodaan varjostamalla, mutta virtuaalisessa maailmassa kolmiulotteisuus luodaan konkreettisesti, Takala kertoo.

Takala ja Niskanen tekevät VR-taidetta pääasiassa vain viihdetarkoituksessa. Kenties tulevaisuudessa uudenlaista tekniikkaa voitaisiin hyödyntää muuhunkin.

ÄÄNIÄ FESTIVAALILLA VR-taidetta tullaan näkemään myös Leena Jääskeläisen Paranormal Phenomena -näyttelyssä. Näyttelyn kokonaisuus koostuu kolmesta VR-todellisuudessa koettavasta osiosta. Teoksessa dokumentaarinen ääniraita yhdistyy outoon, unenomaiseen ympäristöön.

Teosta varten haastatellut kolmetoista ihmistä kertovat niin rakkaudesta kuin raivosta, voimakkaasta kehodysmorfiasta ja syvästä itsetyytyväisyydestä. Tunteet ja kehollisuus ovat kaiken keskiössä.

Lenni Liekkinen

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy