ÄKS

Voe mahoton, mikä vekotin – katso video miten se toimii

24.06.2021 12:05
Onni Närhin tekemä Savupirtin väkeä -vekotin on nähvillä Veikon Museolla, Rautionmäellä. Kuva: Onni Närhin kotialbumi.

Veikon Museossa, Sumiaisten Köyhyydenkylässä, on esillä melkoisen hämmästyttävä vempain. Kun kammesta kääntää, saa nähdä yhdellä silmäyksellä monen sortin puhdetöitä. 

 

Kyläsuutarina toiminut Onni Närhi tunnettiin kylällä keksinnöistään. Hänen käsissää non syntynyt iso määrä puutöitä, jotka ovat täynnä pienen pieniä yksityiskohtia. Veikon Museon musomestari Veikko Pellinen kertoo tehneensä pitkä rupeaman töitä, että vempainen jokainen osa on saatu liikkeelle. 

– Kun katsoo mekanismia, on vempainta kehitellessä pitänyt olla ymmärrystä enemmän kuin itse kirjanoppineilla, Pellinen nauraa. 

Edla Maria Villmanin ja Joosef Otonpoika Närhille syntyi poikalapsi, joka sai kasteessa nimen Onni Fredrik Närhi. Hän syntyi Sumiaisten Särkisalossa 22.12.1899 ja asui lapsuudessaan Kevantoisen rannalla, Kotalassa. Onni sai myös kaksi veljeä, Joosepin sekä Väinön. Lapset jäivät orvoiksi alle kymmenvuotiaana. 

Siitä se elämäntaival vain alkoi, ja Onni sai pian itse kasvattaakseen omaa perhettä. Perhe sai elantonsa maataloudesta sekä suutarin töistä.

Kun Onni jäi eläkkeelle, tuli aika omille, mieluisille puhdetöille: hän alkoi valmistaa puusta ukkoja ja akkoja sekä lehmiä. Onpa hänen käsissään syntyneitä koristeellisia rukkeja viety Ruotsiin ja Amerikkaankin asti, puhumattakaan itse tehdystä viulusta, jota hän osasi vielä soittaa! 

Eläkepäivillä syntyi myös tämä ”Savupirtin väkeä” -nimeä kantava vekotin. 

Veikko esittelee mielellään korjaamaansa taideteosta. Kun kammesta kääntää, niin jopa vain alkaa tapahtua: yksi kehrää, toinen takoo, kolmas pyöräilee, neljäs sahaa, viides pyörittää myllykiveä. 

Kannattaa käydä tutustumassa Veikon Museoon! Siellä on nimittäin tämän vehkeen lisäksi monenlaista muutakin ihmeteltävää. Moottorisahojakin on yli kuusikymmentä, vanhimmat painavat useamman kymmentä kiloa, uusimmat ovat lähes moderneja, eli 1980 luvulta.

– Pääosa esineistä liitty vanhan ajan työntekoon ja jokapäiväiseen elämänmenoon maaseudulla. Omat ryhmänsä on metsätyölle, hevoshommille, kaupanteolla, maanviljelykselle ja karjataloudelle. Sitten on yksittäisempiä esineitä kuten vaikkapa uittoon ja kalastukseen liittyviä, Veikko Pellinen esittelee. 

Katso video kuvien alta:

Vekottimen mekanismi on varsin monimutkainen laitos.

Pikkuväellä riittää museolla kyseltävää.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy