Duunari-stipendin myöntänyt Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö etsii vuosittain oman alansa parasta puolestapuhujaa. Tämän vuoden duunari on Äänekoskelainen sähköasentaja Niko Pitkänen.
28-vuotias Niko Pitkänen on suorastaan sähäkän aktiivinen sähköasentaja. Nammo Vihtavuorella työskentelevä Pitkänen saavutti SAK:n Duunari-stipendin aktiivisella osallistumisella ammattiosaston toimintaan. Erityisesti nuorten innostaminen ammattiosaston piiriin painoi vaakakupissa paljon.
Sähköalan työntekijät ry:n tiedotus- ja nuorisosihteerinä Pitkänen on toiminut jo vuosia. Virassaan Pitkänen on esiintynyt nuorille alan opiskelijoille ja käynyt heidän kanssaan läpi alan käytäntöjä sekä ammattiyhdistystoiminnan hyötyjä. Erityisesti nuoria askarruttaa toimintamallit mahdollisen työttömyyden varalle. Myös työehtosopimusasiat ovat nuorilla vahvasti mielessä.
– Nuoret opiskelijat ovat todella valveutuneita ja aktiivisia omien oikeuksiensa saralla. Työllisyystilanne kuitenkin selvästi varjostaa monen mieltä, Pitkänen kertoo.
Neljän lapsen isän, työntekijän, ammattiyhdistysaktiivin ja opiskelijan roolien välillä tasapainottelevalle Pitkäselle stipendin saaminen on todella mieltälämmittävä kiitos.
– Tällainen ele on mahtava kiitos aktiivisesta osallistumisesta. Kiitoksen ansaitsevat myös kaikki toimintaa tukeneet ja erityisesti vaimoni, jota ilman tämä ei olisi mahdollista.
Pitkänen kehottaa nuoria lähtemään innokkaasti mukaan ammattiyhdistystoimintaan. Toiminnan aloittaminen ei ole rasite, vaan oman osallistumisen määrään voi itse vaikuttaa.
– Toiminta muotoutuu pitkästi sen perusteella, millaisia osallistujat ovat. Mitä enemmän porukkaa saadaan kasaan, sen varmempaa on osastojen kehitys oikeaan suuntaan, Pitkänen summaa.
Duunari-stipendi on tuhannen euron arvoinen stipendi, jonka SAK myöntää parhaiten oman alansa aktiivisimmalle henkilölle. Aktiivisuus ammattiliikkeessä, opiskelijajärjestössä tai työpaikan luottamustehtävissä ja ammatillisen arvostuksen nostaminen ovat arvostettuja piirteitä stipendin luovutusta harkittaessa. Pitkänen sai tunnustuksen 1. marraskuuta.