ÄKS

Vuoden kirjasato on äänekoskelaisittain runsas ja monipuolinen

18.12.2022 09:24
Reijo Honkonen arvioi äänekoskelaisittain mielenkiintoiset kirjat.

Valtakunnalliset kustantajat julkaisevat tänä vuonna enemmän äänekoskelaistaustaisten tekijöiden kirjoittamia kaunokirjallisia teoksia kuin koskaan ennen. Voi syystä kysyä, miksi Äänekoski tuottaa näin paljon kirjailijoita. Ovatko syynä tehtaiden piippujen ilmoille saattamat luovat tupsahdukset vai onko juomaveteen  ripsahdellut aakkosia? 

 

Tämän syksyn tarjonnasta löytyy sopiva kirja pukinkonttiin niin lapsille ja  varhaisnuorille kuin taideproosan ja jännityksen ystäville.

Pasi Lönn

Rakennustyömaa, Paloasema ja Rallitalli

Tammi

Pasi Lönn liikkuu vaivattomasti lajityypistä toiseen. Hän on kirjoittanut kovan luokan dekkareita ja etenkin poikien maailmaan sijoittuvia nuortenkirjoja. Viimeisin aluevaltaus ovat lastenkirjat. Ne ovat usein tarinavetoisia tietokirjoja. Jussi Kaakisen kuvittamat Poliisiasema (2019), Paloasema (2020) ja Rakennustyömaa (2022) sekä Pirita Tolvasen kuvittama Rallitalli (2021) ovat konkreettisia ja helppolukuisia. Lönn viljelee lastenkirjoissaan mielenkiintoista knoppitietoa. Rallitallin tarina alkaa ralliauton rakentamisesta ja vie rallitallin matkassa kilpailuihin maailmalle ja Jyväskylään. Tämän vuoden uutuudessa Rakennustyömaassa seurataan perheen asunnon valmistumista suunnittelusta aina muuttoon ja uuden kodin verhojen ripustamiseen saakka. Kerronta on napakkaa, kuvitukset ovat eloisia ja ne tukevat kerrontaa. 

Katariina Kotila

Maneesin laidalla

Myllylahti

Katariina Kotila on tämän syksyn esikoiskirjailija. Parantalasta kotoisin oleva kirjailija on nuoruusvuosinaan kunnostautunut myös rumpalina äänekoskelaisissa bändikuvioissa. Maneesin laidalla on elämänmakuinen ja koukuttava avaus. Kotila kuljettaa juonta vaivattomasti, tyhjäkäyntiä ei ole. Päähenkilö Vilma tasapainoilee ystävyyssuhteen ja hevoshaaveensa kanssa. Tarinassa on sopivasti käänteitä, jotka pakottavat lukemaan eteenpäin. Mukana on kosolti arjen kuvausta. Se ei kurottele toisiin maailmoihin, vaan kertoo hevostallin liepeillä viihtyvien varhaisnuorten elämästä konstailematta. Kotila rakentaa luku luvulta jännitteitä Vilman ja hänen ystävänsä Ennin välille, ja kuvioissa on myös Tintti-hevonen, jonka kohtalon yllä leijuu uhkia. Kotila kehittelee jännitettä taidokkaasti. Dialogi on hallinnassa, samoin henkilöhahmojen rakentelu. Oman mausteensa tarinaan tuovat Vilman vanhemmat. Kirjan loppu on avoin. Jatko-osa ilmestyy ensi keväänä.

A.M. Ollikainen

Kiikku

Otava

A.M. Ollikainen -kirjailijanimen takana on kirjailijapariskunta Aki ja Milla Ollikainen. Heidän ensimmäinen yhteinen rikosromaaninsa Kontti esittteli uuden rikostutkijan, komisario Paula Pihlajan. Kiikku jatkaa komisario Paula Pihlajan tutkimuksista kertovaa sarjaa. Tarina alkaa Karakorumin vuoristosta, jossa viisihenkinen ryhmä nousee kohti Broad Peakin huippua yli kahdeksan kilometrin korkeuteen. Tämän jälkeen kirjan loppuosa ollaankin koto-Suomessa Helsingissä. Ulkoilualueelta löytyy hirtetty naisen ruumis, sitten miehen ruumis. Rikospaikoilla on myös jälkiä omituisista rakennelmista. Pian Paula Pihlaja kollegoineen pääsee mahdollisten tekijöiden jäljille. Motiivi kirjan alun vuorikiipeilykohtaukselle selviää, kun miesuhri paljastuuu entiseksi vuorikiipeilijäksi. Mutta mikä on rikosten motiivi? Kuka on syyllinen? Tutkinta etenee varmaotteisesti perinteisen rikosromaanin rutiineja noudattaen. Kierrokset nousevat, kun murhaaja iskee vielä kerran. Poliisien ja epäiltyjen hahmot sekä ihmisten keskinäiset suhteet punotaan yhteen tutkinnan lomassa luontevasti. Komisario Paula Pihjajalla on salaisuus, ehkä kaksikin. Suhde omaan aikuiseen poikaan tuo syvyyttä koko tarinaan ja etenkin Paulan hahmoon. Rikos selviää, mutta Paulan salaisuudet eivät. Paulan tarina huutaa jatkoa.

Tuire Malmstedt

Lumihauta

Aula & Co

Suolahdesta kotoisin oleva Tuire Malmstedt on kirja kirjalta hivuttautunut kohti kotimaisen dekkarikirjallisuuden kärkeä. Metso & Vauramo -sarjan toinen osa Lumihauta vie lukijan Jyväskylän Huhtasuolle ja Lappiin Angelin kylään. Huhtasuolla tapahtuu raaka perhesurma. Johtolangat viittaavat siihen, että tekijä on perheen isä, mutta pian käy selväksi, että perhesurmassa kuollut isä on lavastettu syylliseksi. Rikostutkija Matilda Metsoa tapaus järkyttää niin, että hän jättää tutkinnan kesken ja matkustaa lapsuudenmaisemiinsa Angeliin toipumaan. Kerronta Jyväskylässä etenee perinteisenä dekkarina, mutta Lapissa kerronta lähtee lentoon. Siinä on aikatasoja ja väkevää rouheutta, josta siniset hetket ja iskelmän Lapin lumo on kaukana. Malmstedt avaa Matilda Metson menneisyyden kuin hivuttamalla jännitystä lisäten. Lopulta hän punoo Huhtasuon ja Lapin tapahtumat yhteen. Lopputuloksena on omaleimainen dekkari, jossa Malmstedt pääsee iskemään tarinaa sydämensä kyllyydestä. 

Aki Ollikainen

Kristuksen toinen tuleminen

Siltala 

Aki Ollikaisen esikoisromaani Nälkävuosi (2012) sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja nousi Finlandia-ehdokkaaksi. Kristuksen toinen tuleminen on Ollikaisen neljäs romaani. Se jatkaa aiemmista romaaneista tuttujen teemojen käsittelyä. Kuolema, sairaudet ja hulluus ovat vahvasti läsnä romaanissa, jossa on kaksi tarinalinjaa. Kesken maaseutukiertueen syksyllä 1914 oopperatenori Adenilla todetaan tuberkuloosi. Hänet passitetaan keuhkotautiparantolaan. Samaan aikaan pohjoisessa syrjäkylässä saarnamies Kustaa Anttolan elämä suistuu raiteiltaan, kun Kristus ilmestyy ikkunan taakse kuuntelemaan hänen saarnaansa. Lopussa tarinat yhtyvät. Euroopassa riehuu maailmansota. Päähenkilöt potevat maailmaa ja yrittävät selviytyä ja selvittää osaansa siinä. Romaani on tiivis, siinä on sivuja vain 158. Suurta juonenkuljetuksen ja käänteiden ilotulitusta se ei ole. Tapahtumat etenevät omalla painollaan. Kerronta on eleetöntä ja vaivatonta, mutta samalla lyyristä. Jokainen luku on kuin harkiten sommiteltu taulu, johon Ollikainen maalaa sanoilla kuviaan, joissa on maagisia sävyjä: ”Suuri hirvi juoksi kaukaisella salolla ja kantoi sarvissaan aurinkoa.”

Kirjat arvio Reijo Honkonen

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy