ÄKS

Vuoden Valintoja jo 13. kerran! Päätoimittaja laittoi kielen poskeensa ja otti korvan takaa vuoden aikana muistiin painetut tapahtumat

31.12.2023 06:05
Kivenkova vastalause ansaitsee Vuoden Mielipaha -tittelin.

Vuosi 2023 on tarjonnut kattavan tarjottimen Vuoden Valintojen suhteen. 

 

Vuoden Jymypaukku

Niitä on ropissut peräti kahdesti, sillä Äänekoskelle on tulossa 350 uutta teollisuuden työpaikkaa. Parhaillaan valmistuu Rotkolaan Metsä Groupin Kerto LVL -tehdas ja jonka suorat työllisyysvaikutukset ovat noin 150 uutta työpaikkaa. Lisäksi tehdas lisää noin 200 henkilötyövuotta suoraan arvoketjuunsa. Rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan noin 1 000 henkilötyövuotta.

Myös Valtralla tapahtuu. Laajennuksen myötä saadaan 200 uutta valtralaista ensi vuoden aikana, kun suurtehoisten traktoreiden CVT-voimansiirtotehdas laajenee sekä nykyaikaistuu ja samalla tuotantomäärä kaksinkertaistuu. 

Vuoden Tasapeli

Jännittävin äänestys koettiin kirkkovaltuustossa, kun ryhdyttiin miettimään tarvitaanko kokoaikaista kirkkomuusikkoa vai jatkuuko osa-aikaisuus. Ja niin siinä kävi, että äänin 13-13 puheenjohtajan äänellä kirkkomuusikko jatkaa työtään 60 prosentin panoksella.

Vuoden Mielipaha

Kun parisataa metriä pitkä mopomiittipaikka täytettiin keskuskoulun purkujätteestä, täyttyi mopoilijoiden mitta. Mielipahaa tehostettiin viemällä kaupungintalon pääoven eteen tiilikasa ”kiitoksen” kera. Kaupungin suunnasta muistutettiin kuiinka paikka, jossa mopoilua on harrastettu vaatisi ympäristöviranomaisen luvan, eikä tällaista lupaa ei kaupungilla tai mopoilijoilla ole. Kaupungilta annettiin kuitenkin plussaa kansalaisaktivimista. 

Vuoden Metsäpalsta

Se on koivikko, joka on toiminut Klassikkoteatterin näyttämönä nyt parin vuoden ajan.. Lidlin liikenneympyrän tietämillä oleva Koivikko täyttyi jälleen kerran yleisöstä, joka sai nauttia mitä upeammasta spektaakkelista joka huipentui lopulta rodeoksi. Klassikkoteatteri -ryhmällä tuli täyteen neljännesvuosisata maailmanensi-iltoja. Klassikkoteatteriin kuuluu aito hämmästys siitä, mitä lopulta syntyy. Ja sekös naurattaa ja herkistääkin! Kiitos. 

Kiitos Klassikkoteatterille elämyksestä!

Vuoden Pompsahdus

Kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen nostaa ensi vuoden veroprosenttia pari pykälää lisää kaupunginhallituksen esitykseen. Hyvä niin, sillä nyt me kaikki osallistumme talouden talkoisiin. Se on sitä demokratiaa parhaimmillaan! Muistutetaan nyt vielä, että veroprosenttia voi aina myös laskea, kun tilanne niin sallii. 

Vuoden Yleisöennätys x 2

Sumiaisten rautalankafestari SHAKE otti ja pisti yleisöennätyksen niin uusiksi kuin olla ja voi. Yleisön suosio ryöpsähti sellaisiin mittoihin, että Shaken organisaatio viranomaisten kanssa neuvoteltuaan joutui jo alkuillasta toteamaan että ihana musiikkijuhla on loppuunmyyty ja lopettamaan lippujen myynnin kesken kaiken siis kesken keikan. 

Toinen yleisöennätys koettiin Halloweenkävelyllä: Urhon ja yhteistyökumppaneiden järjestämä perinteinen jännittävä iltakävelyhetki keräsi huimat 1700 kummituksia pelkäämätöntä reippailijaa. 

Vuoden Voittoputki

Urholla on ollut hyvä putki päällänsä, sillä ennen joulutauolle siirtymistään sarjakärkeen kavunneet puna-sinipaidat ovat voittaneet perätysten kahdeksan kotimatsia. Kutkuttavan jännää kauden loppua odotellessa. 

Vuoden Päiväkahviseuralainen

Se on Äänekosken kaupunki. Ilmiökahveja on ryystetty kaupungintalolla jo muutaman kerran, kun johtoryhmän linjauksesta Äänekosken kaupunki alkoi helmikuussa järjestämään asukkailleen Ilmiökahvi-iltapäiviä. Ilmiökahvien tarkoituksena on osallistaa kaupunkilaisia ja tuoda kaupungin työntekijöitä lähemmäksi asukkaita. Kahvittelun lomassa onkin saanut jutustella virkamiesten kanssa, lupsakkaasti, ilman sen kummenpaa agendaa. 

(valinnat jatkuvat kuvan alla)

Ilmiökahvit on tätä päivää.

Vuoden Positiivinen Näkyvyys

Varhaiskasvatuksen opettajien liitto myönsi Vuoden varhaiskasvatuskunta tunnustuksen Äänekosken kaupungille. Äänekosken erityisiksi ansioiksi katsottiin se, että kaupunki on esimerkillisesti lähtenyt kehittämään varhaiskasvatusta ja päiväkotien henkilöstön koulutustasoa.

Vuoden Influencer

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen on kunnostautunut somettamisen saloihin. Olipa kyseessä iso tai pieni tapahtuma, on näkyvyyttä havaittavissa kaupungin somekanavilla. Jes! 

(jatkuu kuvan alla)

Matti Tuononen on ottanut somen haltuun,

Vuoden Isot Kisat

Elokuisena viikonloppuna kisattiin Äänekoskella 19-22-vuotiaiden moniotteluiden suomenmestaruuskilpailut. Uudistettu stadion täyttyi kahdeksi päiväksi urheilijoista, toimitsijoista, valmentajista ja katsojista. Kisojen järjestämisestä vastasivat yhteistyössä Äänekosken Urheilijat ja Suolahden Urho. 

Vuoden Karvakamu

Sehän on tietenkin kultainennoutaja Martti. Äänekosken kaupungin liikuntapalveluiden koiraulkoiluystävä-toiminnassa olevat Harri Kautto ja hänen Martti-koiransa valittiin Ikäinstituutin toimesta Vuoden 2023 koiraulkoiluystäväksi. Hau, miten hauska ja hieno juttu! 

Vuoden Kestopuheenaihe

Kun aletaan puhumaan kaupungin talouden tasapainoittamisesta, nousee Suolahden 53-vuotias uimahalli keskustelun kärkiaiheeksi. Ja tapahtui niinä päivinä, eli vuoden viimeisen valtuuston kokouksesa laittoi uimahalli taas kielenkannat laulamaan. 

Vuoden Päättynyt Odotus

Skeittareiden pari vuosikymmentä kestänyt odotus päättyi, kun nyt päästään skeittaamaan ja scoottaamaan sisätiloissa. Kaupunki kuunteli toivetta, ja entisen Suojarinteen entiselle terapiatalolle rakennettiin skeittihalli – vieläpä käyttäjiä kuunnellen. 

Skeittihallia on toivottu jo vuosikymmenten ajan. Nyt se on kovassa käytössä.

Vuoden Mikkonäyttely

Mikko Niskasen elämää ja elämäntyötä kunnioittava näyttely ripustettiin lukion lukusaliin. Siellä se palveli matkailijoita sekä kuntalaisia, jotka sankoin joukoin kävivät kuulemassa tarinaa kaupunkimme suurmiestä. Kiitos, Jaana Tanille! 

Vuoden Teippaus

Kuten Pilvi Honka sen upeasti kiteyttI: ”Muuntamon teho on 800 kW. Kulttuuriteho varmasti tuplat.  Haastan kaikki maailman sähkökaapit näyttämään yhtä vaikuttavilta”. Kiitos Äänekosken Energia ja Äänekosken kaupunki – muuntamon teippaus Mikko Niskasen elokuvajulisteilla on näyttävä kulttuuriteko. 

Vuoden Työllistävä Vaikutus

Suolahtisalin käyttöoikeudesta luopumisen valmisteluun on mennyt palanut aikaa vaan ei tupakkia. Jos lasketaan kaikki tänä vuonna käytetyt työpäivät virkamiesvalmistelussa, voidaan puhua useista kymmenistä työpäivistä ja ruljanssi niinpä on tullut maksamaan kaupungille jopa kymmeniä tuhansia euroja. Ja näyttää siltä, että loppua ei ole näkyvissä

Mikko Niskasen elokuvajulisteet pääsivät ohjaajan syntymäkodin tontille, Äänekosken Liikuntataloin takapihalle.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy