Potilaiden valinnan vapaus julkisessa terveydenhuollossa laajenee vuodenvaihteessa.
Tammikuun alusta lähtien kuntalainen voi valita hänelle perusterveydenhuollon palveluita tarjoavan terveyskeskuksen tai erikoissairaanhoidon palveluja tarjoavan sairaalan mistä päin Suomea hän haluaa.
Terveyskeskusta vaihtaessaan potilas sitoutuu käyttämään kaikissa perusterveydenhuollon palveluissa valitsemaansa terveyskeskusta vähintään vuoden ajan. Tämä tarkoittaa, että sairaanhoitaja- ja lääkäripalvelut, suun terveydenhuollon palvelut, terveyskeskussairaalapalvelut, neuvolapalvelut jne. siirtyvät kaikki kerralla valitun terveyskeskuksen hoidettavaksi.
Valinnan vapaus laajenee myös erikoissairaanhoitoon. Jatkossa perusterveydenhuollosta lähetteen saanut potilas voi valita, yhteisymmärryksessä lähettävän lääkärin kanssa mihin hoitopaikkaan lähete kirjoitetaan. Potilas ei kuitenkaan voi valita sairaalaa, jossa hänen tarvitsemaansa hoitoa ei ole lainkaan tarjolla.
– Keski-Suomen keskussairaalan valttina on, että meidän sairaalassa on edustettuina lähes kaikki lääketieteelliset erikoisalat, ja potilaita voidaan hoitaa hyvin moniammatillisesti. Tänä päivänä moniammatillinen diagnostiikka ja hoito on monen sairauden kohdalla välttämätöntä. Jyväskylän keskussairaalassa esimerkiksi syöpädiagnostiikan on maan huippuja ja se varmasti on yksi asia, joka vaikuttaa jatkossa valintaan, toteaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.
KAIKKEA POTILAS ei kuitenkaan voi valita. Potilasta hoitava lääkäri (esimerkiksi terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa) tekee aina arvion ja päätöksen siitä, minkä tasoista hoitoa potilas tarvitsee ja pitääkö potilas lähettää erikoissairaanhoitoon vai ei. Jos hoito voidaan antaa perusterveydenhuollossa ja omalla terveysasemalla, potilas ohjataan suoraan tähän pisteeseen. Lääkäri on jatkossakin se, joka tekee potilaalle hoitopäätökset.
Jos potilas päättää vaihtaa naapurikunnan terveysaseman asiakkaaksi, hänen hoitonsa kustannuksista vastaa edelleen potilaan kotikunta. Sama koskee erikoissairaanhoitoa, mikäli potilas valitsee yksikön muualta kuin oman sairaanhoitopiirin alueelta, potilaan oma sairaanhoitopiiri vastaa hoidon kustannuksista. Tämän uskotaan lisäävän palveluiden laatua.
Perusterveydenhuollossa valinnasta on tehtävä kirjallinen ilmoitus sekä hoitovastuussa olevan kunnan että valitun kunnan terveyskeskukselle. Hoitovastuu siirtyy valitun kunnan terveyskeskukselle kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta.
Potilaan valinta voi kohdistua samanaikaisesti vain yhteen terveysasemaan, eli asiakas ei voi hoitaa asioitaan usealla terveysasemalla vaan vaihdoksen tehdessään hän sitoutuu olemaan kyseisen terveysaseman asiakas vähintään vuoden ajan. Uuden valinnan voi tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta.