ÄKS

”Yhtään uimarantaa ei saa hävittää!” – Uimaranta-illassa vaihdettiin ajatuksia puolin ja toisin

17.05.2022 19:55 (muokattu 17.05.2022 20:08)
UImarantaillassa keskusteltiin reippaasti.

Uimaranta-aihe yllätti, sillä valtuustosaliin keskustelemaan saapui nelisenkymmentä kuulijaa ja keskustelijaa. 

 

Äänekosken asukkaiden keskustelu- ja työpajailtaan oli kutsuttu kaikki asiasta kiinnostuneet. 

– On esitetty että kymmenen uimapaikkaa ja yksi uimaranta lakkautetaan. Tällä hetkellä kaupungilla on 31 uimarantaa ja uimapaikkaa. Asia on puhuttanut jo somessa ja myös lehtien leisönosastopalstalla, kaupungin puutarhuri Tiina Nejlik kertoi. 

Uimarantojen määrä suuri, sillä keskimäärin Suomessa samankokoisessa kaupungissa on uimarantoja yhdeksän

EU-uimarannat ovat Äänejärvi, Lossinranta ja Suojärvi. 

Pienet yleiset uimarannat ovat: Hietalahti, Kangaslammen leirikeskus, Kaunolanranta, Kellokanta, Koivisto, Kovalanniemi, Likolahti, Pankkari, Pohjoishiekka ja Takalahti. 

Uimapaikat: Kalaniemi, Lintulahti, Liimattala, Mörtinranta, Ääneniemi, Kasperi, Kovalan Maja, Suolahden satama, Ruotinkylä, Laajaranta, Mämmen kouluranta, Järvenpään uimapaikka, Akanniemi, Hietama ja Paatela,

Lakkautettavilta uimapaikoilta poistettaisiin kaikki rakenteet kuten laiturit, eikä huoltotoimenpiteitä jatkossa kaupungin puolesta tehtäisi. Uimapaikoilla voisi kuitenkin edelleen käydä uimassa jokamiehenoikeudella.

Kaupunkistrategiaan on kirjattu muun muassa asukkaiden hyvinvointi ja puhdas luonto. Kaupunki haluaa tarjota turvallisia ja varustetasoltaan säädökset ja lait täyttäviä uimarantoja. Virallisten uimarantojen tulee täyttää tietyt kriteerit kuten esteettömän kulun huolto- ja pelastusajoneuvoille. Uimarannalta tulee löytyä tietty varustus: pukusuoja, pelastusrengas, heittoliina, jätehuolto, ilmoitustaulu ja käymälä sekä tietenkin se turvallinen uintialue. Uimarantaa valvotaan myös vedenlaadun sekä siisteyden suhteen. 

Lämmittelyksi katsottiin uunituore Äänekoski Ilmiö -video. 

– Videolla painotetaan hiilineutraaliutta, joten olisi tärkeää, ettei uimaan tarvitse lähteä autolla. Lähirannat ovat tärkeitä, yleisöstä kommentoitiin. 

– Uimaranta on sosiaalinen kohtaamispaikka, jossa voidaan käydä läpi kylien asioita, Sinikka Rautiainen sanoi. 

Lauri Lax kertoi, että uimarannoilta vaaditaan tietynlaista tasoa.

– Mielestäni hyvä ja huollettu uimaranta on kylällä vetovoimatekijä, Lax vinkkasi. 

Pentti Piilonen on huomannut muualla kulkiessaan, että rannat ovat hyvin merkitty. 

– Meiltä puuttuu uimarantojen tienvarsimerkinnät, Piilonen harmitteli. 

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen sanoo, että kaikki uimarannat ovat tärkeitä. 

– Ne ovat lähiliikuntapaikkoina tärkeitä, joten kyllä uimarannoistamme täytyy pitää huolta, asummehan täällä Äänekoskella järvien ympäröiminä. On suhteessa pieni summa, mitä uimarantojen kunnossa pitoon menee euroja. 

Kasperin ranta on perinteinen uimaranta, joka on lapsiperheiden suosiossa. Se on lakkautettavien rantojen listalla. 

– Rannalla olo on iso osa lasten kesää. Luonto ja uimarannat ovat tärkeä kaupungin vetovoiman kannalta. Uimaranta saattaa olla vetovoima, kertoi paikalle tullut pienten lasten äiti, Hanna Kinnunen.  

Jyväskylän ympäristöterveydenhuollosta vastattiin, että ympäristöterveyden näkökulmasta ei ole kuin EU-uimarantoja tai pieniä uimarantoja.

– Uimarantoja valvotaan: otetaan näytteitä uimakauden aikana 3-4 kertaa, samalla katsotaan rannan siisteys ja yleinen hygienia. 

Ylläpitäjällä on vastuita ja velvollisuuksia: huolehtia rannan siisteydestä, jätehuollosta, rakenteiden kunnossapidosta, turvallisuudesta, uimaveden näytteenotosta ja rannan huollosta. 

– Pitää sukeltaa eli tarkastaa löytyykö pohjasta sinne kuulumatonta, pitää niittää, ettei iske järvisyyhy, pitää tunnistaa toimintaympäristön riskit. Vesinäytteiden otto maksaa 500 euroa per ranta kesän aikana, ympäristöterveydenhuollon ammattilaiset kertoivat. 

Yleisössä olleet käyttäjät huomioivat. Häränvirran ja Suojärven talviuitintipait ovat eriarvoisessa asemassa. 

– Häränvirralla on uudet laituri ja koppi, ja Suojärvellä on laituri aivan vino, joka on vaarallinen talviuimareille. Pukukoppina toimii vanha parakki, jota ei siivota, Päivi Linna ja Matilda Koskinen harmittelivat. 

Vastattiin, että epäkohdista pitää antaa palautetta. 

– Palautetta annetaan, mutta jostain syystä asioita ei laiteta kuntoon, Kari Kiiskinen puuskahti ja toivoi myös, että virkamiehet vastaavat puhelimeen. 

Nyt ollaan tärkeä asian äärellä sanoi Maija Piitulainen. Hän toi viestiä monen suun voimalla ja myös vammaisneuvoston suunnalta.

– Mukava nähdä, että täällä on myös paljon päättäjiä. Olen saanut useita viestejä, että uimarannat on säilytettävä. Se on tärkeää meidän imagolle ja kaupungin viihtyvyyden kannalta. Uimaranta pitää löytyä läheltä! Meillä on hävettävää, jos rantoja ei pidetä kunnossa! Ette voi hävittää uimarantoja, ja olemassa olevien esteettömyyteen pitää kiinnittää huomiota, Piitulainen sanoi ja sai yleisöltä aplodit. 

Rakennelautakunnan puheenjohtaja Petri Leppänen antoi toivonpilkahduksen lakkautettavien rantojen listaan.

– Lautakunnan tahtotila on, ettei yhtään uimarantaa lakkauteta, Leppänen päätti.

Vastaa

 1. Janne Lahti sanoo:

  Ihmetyttää kovin, kun kaupunginhallituksen puheenjohtaja itkee lehtien palstoilla, ettei virkamiehet vastaa puhelimeen. Kaupunginhallituksen puheenjohtajahan on kaupunginjohtajan ja sitä kautta myös kaikkien virkamiesten esimies. Kannattaisi varmaan hoitaa asia talon sisällä kuntoon.
  Jape

  1. Pekune sanoo:

   Asiallista kommentointia. Lisäisin toisenkin puutteen virkamiehistä. Kaikki virkamiehet eivät vastaa sähköposteihin, eivät edes lyhyen kaavan mukaan. Aiemmin esim. Moisio ja Ronkainen (eivät enää kaupungilla) vastasivat aina, joskus tosin viiveellä. Ei se viiveellä vastaaminenkaan ole huono tapa toimia. Jos ei vastaa niin voi vaikka kuvitella, ettei ole saanut viestiä.

 2. Hertsi sanoo:

  Suolahteen riittää koppi ja avanto. Ei vaadita sen kummempaa. Eikös Äänekosken kiinteistönhoito Oy siivoa kumpaakin koppia.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy