Äänekosken keskustan taajamaan suunnitellaan perustettavaksi yhtenäisperuskoulua.
Kasvun ja oppimisen lautakunta käsitteli 29. lokakuuta käydyssä kokouksessaan suunnitellun yhtenäisperuskoulun tilaratkaisuvaihtoehtoja.
Vaihtoehtoja oli käsittelyssä kaksi:
Ensimmäisessä vaihtoehdossa alueen esiopetus, esiopetusikäisten päivähoito ja perusopetus sijoittuvat Koulunmäelle. Koulunmäelle rakennetaan uudisrakennus, jonne keskuskoulun huonokuntoisen väliosan toiminnot siirretäisiin. Tämän jälkeen väliosa purettaisiin ja rakennettaisiin uudelleen. Teknologiakeskuksen tilat toimisivat rakennusvaiheessa väistötiloina, mikä vähentäisi kustannuksia. Rakentamisen jälkeen Teknologiakeskus vapautuisi alkuperäiseen käyttöönsä.
Toisessa vaihtoehdossa alueen esiopetus, esiopetusikäisten päivähoito ja osa perusopetusta sijoittuu Teknologiakeskukseen. Teknologiakeskuksen ja Keskuskoulun väliosan oppilaille rakennetaisiin väsitötilat, jonka jälkeen Keskuskoulun väliosa purettaisiin ja uudisrakennettaisiin. Lopulta Teknologiakeskuksen toiminta siirtyisi väistötiloihin tilojen peruskorjauksen ajaksi.
Ensimmäisen vaihtoehdon hintalapuksi on arvioitu 12,4 miljoonaa euroa, kun toisen vaihtoehdon kustannukset nousisivat 13,5 miljoonaan euroon. Toisen vaihtoehdon kustannuksista kaksi miljoonaa euroa menee pelkästään väistötilojen rakentamiseen.
Lautakunta hyväksyi kokouksessaan vaihtoehdon yksi. Tämä vaihtoehto viedään eteenpäin kaupunginhallituksen käsittelyyn.
– Pykälä hyväksyttiin sellaisenaan sillä lisäyksellä, että piha-alueiden virikkeellisyyteen, liikennejärjestelyihin ja vanhan ja uuden koulurakennuksen liitoskohdan rakentamiseen tulee kiinnittää erityisesti huomiota, opetus ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä kertoo.
Lautakunta perustelee valintaansa seuraavasti:
– Vaihtoehto yksi kokonaistaloudellisesti halvin, koska vaihtoehdossa 2 käyttötalouteen kohdistuu väistötilakustannukset. Toimintojen keskittäminen Koulunmäelle tukee vaihtoehdoista parhaiten yhtenäisperuskoulua. Rakentamalla kokonaan uudet tilat saamme nykypäivän ja tulevaisuudenkin tarpeita tyydyttävät oppimisympäristöt. Myös piha-alueet pystytään rakentamaan Koulunmäelle paremmin tarkoitukseen sopiviksi.
Yhtenäisperuskoulun rakentamisen tila- ja toimintajärjestelyistä pidettiin vapaamuotoinen keskustelutilaisuus torstaina 5. marraskuuta.
Paikalla olivat Härtsiän lisäksi perhepalvelujohtaja Pirjo Heinonen, rakennuttajapäällikkö Tommi Rautjärvi, päiväkodin johtaja Tuula Sarja sekä rehtorit Mauri Kangaskesti, Sami Varstala ja Sari Niskanen.
– Halusimme tiedottaa asiasta huoltajille ja samalla saada helitä hieman osviittaa ja mielipiteitä asioista, Härtsiä sanoo.
Paikalle saapuneita vanhempia ja koulujen työntekijöitä huolettivat useat asiat kuten turvallisuus, tilojen soveltuvuus opetukseen ja tietenkin kokonaisuuden hintalappu.
– Loppullisia laskelmia ei voi tietää kun vasta kun urakoitsijoiden tarjouspyynnöt on saatu. Mutta laskelmat ovat tähän asti pitäneet erittäin hyvin, Härtsiä kertoi yleisölle.
– Pitäisi ymmärtää, että meillä on edessä pakollisia kalliita remontteja kuten TEKEn peruskorjaus ja Keskuskoulun väliosan purku. Nämä remontit on siis tehtävä joka tapauksessa, ja kaikkihan maksaa. Tämä vaihtoehto on kuitenkin kokonaiskustannuksiltaan pienin, Rautjärvi summaa.
Yhtenäiskoulun perustaminen Koulunmäelle toisi lisää liikennettä Koulunmäenkadulle, jonka turvallisuusasioista keskusteltiin pitkään.
– Kyllä tämä asia on selvitettävä kunnolla. Myös opetus- ja kasvatuslautakunta sano olausunnossaan, että tähän asiaan tulee kiinnittää erityistä huomiota, Härtsiä sanoi.
Yhtenäisperuskouluun tulisi laskelmien mukaan yhteensä tuhat oppilasta, mikä on suurinpiirtein yhtä paljon kuin nykyinenkin oppilasmäärä. Uusissa tiloissa päästäisiin aloittamaan 1.8 2019. Tätä ennen oppilaat käyvät kouluaan Keskuskoululla, Koulunmäenkoululla ja Teknologiakeskuksella. Suunnitelmissa yritetään pitää luokkien muutot ja muut järjestelyasiat sillä tasolla, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa oppilaille.
Kasvun- ja oppimisenlautakunnan puoltaman vaihtoehdon mukaan Teknologiakeskuksen tilat vapautuisivat lopulta alkuperäiseen käyttöönsä, eli teollisuuden käyttöön.