Esperillä on Äänekoskella kaksi yksikköä. Otimme selvää, onko asukasturvallisuus oikealla tasolla.
Otsikoissa oleva Esperi Caren toiminta on nyt suurennuslasin alla, ja juurisyy hoivakodeissa syntyneisiin ongelmiin on todettu olevan henkilökunnan vähyys. Äänekoskella toimiva Esperi Hoivakoti Pukkimäen yksikönpäällikkö Riikka Tuikkanen vakuuttaa ÄKSälle, että vanhuksille Äänekoskella annettava hoito on asianmukaista ja inhimillistä, myös hoitajamitotukseltaan.
– Viime aikaisten uutisointien johdosta, olen harmissani henkilökuntani puolesta. Meillä Pukkimäellä työskentelee ammattitaitoisia, vanhustyöstä kiinnostuneita hoitajia ja hoito on laadukasta, Tuikkanen sanoo.
Esperi Hoivakoti Pukkimäki on 32-paikkainen yksikkö. Asiakkaita on tällä hetkellä talossa 12.
Äänekosken perusturvajohtaja Saara Kuusela vahvistaa Tuikkasen kertomaa. Kaupunki ostaa palveluja Esperiltä, ja valvoo samalla toimintaa.
– En voi moittia heidän toimintaansa mistään vinkkelistä katsottuna. Ruoka on hyvää, tilat ovat kauniit ja asialliset, talossa järjestetään virkkeellistä toimintaa ja juhlia, Kuusela sanoo.
Viimeksi tarkastuskäynti tehtiin viime perjantaina, juuri kohun alla.
– Teemme säännöllisiä tarkastuksia ja joka kevät ja syksy on meillä yhteistyöneuvottelut, jossa katsomme samalla henkilöstörakenteen sekä asukkaiden määrän. Kaupungin palveluvastaava on tehnyt tarkastuskäynnit, jossa katsotaan muun muassa henkilöstölistat, Kuusela sanoo.
Äänekoskella on myös toinen Esperin yksikkö, Esperi Mäntyrinne, joka tarjoaa hoitoa kehitysvammaisille.
– Myös siellä on asiat hyvin, eikä henkilöstön määrää ole lähdetty alentamaan, Kuusela painottaa.
Nyt on keksitty taas uusi sana, ihan valtakunnallisesti näytetään käytettävän. Olisiko politiikasta tullut tämä JUURISYY.
Eihän huoli tähän rajoitu.
Suomalainen vanhustenhoito pienillä resurseilla ei kestä lähempää tarkastelua oli kyseessä julkinen tai yksityinen.
Kotipalvelun turvin hoidetaan yhä enemmän ikääntyviä.
Kotihoitoa lisää -entisetkin hoitamatta.
Kunnilla on erilaisia mittareita toimintakyvyn mittaamiseen ja arviointiin.Mittauksella määritellään palveluluokka tai palvelusetelin arvo.
Jos tässä mittauksessa tapahtuu virhe niin vanhus saa vähemmän hoitoa kun tarvitsisi.
Suomeen pitää saada tasalaatuinen mittaristo ja palveluita kuuluu saada toimintakyvyn mukaan myös kotihoidossa.
On väärin hokea mantraa,koti on paras paikka asua jos palveluita ei saa toimintakykynsä mukaan.
Montako vanhustenhoitajaa olisi palkattu,montako vanhusten laitospaikkaa ylläpidetty niillä rahoilla joita soteen on jo upotettu?
Yksikönpäällikkö Riikka Tuikkanen sekä perusturvajohtaja Saara Kuusela ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että Äänekoskella olevat Esperin toiminnat ovat hyvin eikä moitittavaa ole. Hyvä niin, jos kerran asiat näin ovat. Mutta jotenkin tämä uutisointi jäi yksipuoleiseksi kommentoinniksi, koska työntekijä puolen kantaa ei ole mainittu. Eikö ole kysytty tai sitten sitten ei ole tässäkään tapauksessa uskallettu kertoa? Olisi hyvä tietää työntekijä puolen kanta.
Ei lasten tarvitsisi pelotella sitten vanhempana, että jos et ole kiltisti, niin sinut pannaan isona Esperiin.
Heikki Flinkman
Jos tämä tieto on totta niin hienoa!