Äänekosken ylilääkäri Keijo Lukkarinen arvioi viime viikolla normaalin arjen koittavan viimeistään syksyllä.
”Uusi koronavirus (COVID-19) lähti leviämään Kiinasta joulukuussa 2019 ja se on aiheuttanut maailmanlaajuisen pandemian. Tämä virus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun infektion saanut yskii tai aivastaa. Myös kosketuksen ja pintojen kautta virus voi tarttua. Viruksen leviämistä voidaan estää hyvällä käsihygienialla ja oikealla yskimistekniikalla sekä välttämällä ihmisjoukkoja ja sairastamalla kotona.
Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Monien sairastuneiden oireet ovat lieviä. Pieni osa sairastuneista saa vakavampia oireita, erityisesti riskiryhmiin kuuluvat. Riskiryhmiin luetaan yli 70- vuotiaat ja perussairauksia sairastavat, joiden keuhkojen ja sydämen toiminta tai vastustuskyky ovat merkittävästi heikentyneet.
Sosiaali- ja terveydenhuolto on varautunut koronan hoitoon monella tavalla. Erikoissairaanhoitoon on lisätty tehohoitokapasiteettia ja varattu vuodepaikkoja vähentämällä ajanvaraustoimintaa. Perusterveydenhuollossa on perustettu erillisiä infektiovastaanottoja ja osastopaikkoja. Suojautumista on tehostettu ohjeistuksilla ja pyritty hankkimaan suojavarusteita, joista on ollut maailmanlaajuista pulaa.
Taudin rajoittamis- ja ehkäisytoimenpiteet, joita valtioneuvosto on viimeisten viikkojen aikana määrännyt, näyttävät hidastavan ja vähentävän sairastumisia. Suomalaiset ovat ottaneet suositukset vakavasti ja suurin osa käyttäytyy niiden mukaisesti. Kokoontumisia ja lähikontakteja vältetään ja matkustaminen on minimoitu sekä koulutus on siirtynyt etäopetukseen. Monessa työpaikassa työntekijöitä on määrätty etätöihin. Valitettavasti lomautuksiakin on tullut lisääntyvästi. Tilanteen pitkittyessä syntyy huolta ihmisten yksinäisyydestä ja perheiden pärjäämisestä, jota talouden lama vielä heikentää.
Äänekoskelaiset ovat noudattaneet annettuja ohjeita ja määräyksiä asianmukaisesti. Kaupunki on järjestänyt koululaisille eväsjakelua ja yli 70-vuotiaille puhelinkyselyä mahdollisista avuntarpeista. Yrittäjille on tarjolla tukea avustusten ja lainojen muodossa. Terveyspalvelut ovat varautuneet hoitamaan koronapotilaita epidemiavastaanotolla ja infektio-osastolla. Vanhusten hoiva ja kotihoito sekä sosiaalipalvelut turvataan, jotta riskiryhmissä vältyttäisiin epidemialta.
Uskon, että pärjäämme tämän korona–ajan ohjeita noudattamalla, lähimmäisiä kunnioittaen ja yhteistyöllä. Normaali arki koittanee viimeistään syksyllä.”
Keijo Lukkarinen, Äänekosken ylilääkäri