ÄKS

Yllättäjä Heikki Vuorinen – harrastelijasta kansalliseen kärkikaartiin

27.06.2024 06:00
Kuva: Esa Happonen.

Äänekosken Urheilijoiden Heikki Vuorinen, 23 on ikänsä pyörinyt kentillä, kisoissa ja urheilukouluissa. Lajivalikoimaan on kuulunut lähinnä hyppylajeja ja jossain kohtaa myös jalkapallo oli mukana kuvioissa.

 

Heikki Vuorinen antaa kiitosta kotijoukoille.

– Iskä on jaksanut kuskata meitä pikkupojasta asti kisoissa ja treeneissä. Aika monta urheilukenttää on tullut nähtyä, Heikki tuumaa ja viittaa isäänsä Tuukka Vuoriseen.

Ikäkausisarjoissa tuli menestystä piiritasolla, vaikka Heikki ei mikään junnutähti koskaan ole ollutkaan. Murrosiän haastavimpina aikoina urheilu ja harjoitukset eivät oikein jaksaneet kiinnostaa ja niistä tuli jopa jonkinlaista pakkopullaa.

– Hiskinmäellä käytiin puoliväkisin iskän vetämässä ÄU:n urheilukoulussa. Muutaman kerran iskän käämi paloi totaalisesti mun pelleilyyn ja se heitti mut pihalle kesken harjoitusten, Heikki muistelee hymyssä suin.

Iän karttuessa mieli tasoittui ja kilpailuvietti palaili hiljalleen. Vaikka harjoittelu oli vuosia ollut harrastelua ja puolivaloilla tekemistä, se loi vankkaa pohjaa tulevalle. Ykköslajina olleeseen korkeushyppyyn oli edelleen motia, mutta polvivaivojen takia se oli jätettävä sivuun ja päälajiksi valikoitui pituus.

-Toissa syksynä aloitin liikuntaneuvojan opinnot Kuortaneen urheiluopistolla. Tuolloin iskä alkoi ehdottaa, josko kokeilisin yhden talven treenata opintojen ohessa kunnolla ja katsoa minkälaista tulosta se toisi. Olosuhteet Kuortaneella on ihan loistavat eli hommahan oli vaan miehestä kiinni, toteaa Heikki.

– No sehän kannatti, heti talvella hyppäsin nuorten SM- hopeaa ja ennätys parani reilut puoli metriä!

Tuloskehitys ruokki itse itseään ja motivoi treenaamaan lisää. Harjoitusten suunnitelmallisuuteen kiinnitettiin huomiota aiempaa enemmän, kuitenkin kehoa ja omaa fiilistä kuunnellen. Liikunta- alan opiskelu toi laaja- alaista näkemystä harjoitteluun, kehonhuoltoon ja elämänhallintaan kaiken kaikkiaan. 

– Mä en ole mikään himoharjoittelija, mutta kyllä harjoitusmäärät on nousseet ja etenkin harjoitusten laatu on parantunut. Iskän kanssa yhdessä suunnitellaan treenit ja varioidaan sisältöjä tilanteen mukaan, Heikki kertoo.

Laadukkaan ja säännöllisen harjoittelun kautta ominaisuudet on saatu aivan uudelle tasolle ja ne mahdollistavat tällä hetkellä 7,5 metrin rajan rikkomisen. Vahvan ponnistuksen ja etenkin parantuneen nopeuden ansiosta tulosparannusta on lupa odottaa. Vauhtijuoksun ja ponnistuksen rytmiä on niin ikään pystytty kehittämään.

– Satasen enkasta putosi juuri taannoin yli kolme kymppää pois ja lentävä 20m on ennätystasolla. Lankulletulonopeus pitää saada yli 10m/s nopeuksiin niin tulosta syntyy ja mitta venyy! Heikki tietää.

Päättynyt hallikausi oli varsin onnistunut ja tarjoaa mielenkiintoiset lähtökohdat kesän kilpailuille. Hallissa hypätty ennätys 736 ja yleisen sarjan SM- hopea antaa mukavasti potkua kesän kilpailukauteen. Terveystilanne on hyvä, minkäänlaisia vammoja ei ole harjoituskauden aikana ollut. Lihashuoltoon on panostettu vahvasti.

– Kiitokset Kemelle lihashuollosta! Aina löytyy aika plintille kun tarvetta ilmenee, Heikki kiittelee.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Kuva: Henna Salonvaara.

Alkukesän kisoissa on ollut hieman haasteita olosuhteiden ja sitä myöden askelmerkin kanssa. Tulos 728 on vakiotasoa, mutta tavoitteet ovat selkeästi kovemmissa tuloksissa.

– Suvun pituusennätys omiin nimiin ja Kalevan kisoissa TOP6 sijoitus. Iskän ennätys on jo rikottu, mutta kummisedän, Tommi Vuorisen, ennätys on 750. Se pitää rikkoa! Ja saa se hyppy pidemmällekin lentää, sanoo Heikki ilman sen suurempaa uhoa.

Ennen Kalevan kisoja suunnitelmissa on vielä juosta satanen Harju Cupissa ja hypätä pituutta Keuruun juhannuskisoissa. Vaasan Kalevan kisojen karsinta hypätään perjantaina 28.6. ja finaali heti perään lauantaina.

– Hiljalleen harjoituksia terävöitetään ja haetaan ensimmäinen kuntopiikki esiin. Vaasassa on tarkoitus olla iskussa!

Toinen kuntopiikki rakennetaan elokuulle, koska maaottelupaikat jaetaan vasta silloin. Suunnitelmissa on myös Motonet GP kisat Lappeenrannassa ja Oulussa sekä tietenkin Äänekoski Games kotistadionilla. Kisailun ja harjoittelun ohessa, keväällä liikuntaneuvojaksi valmistunut Heikki, ohjaa kesäajan ÄU:n urheilukouluja liikuntapuistossa. Syksyllä tie vienee jatko- opiskelujen perässä pois Äänekoskelta.

– Tässä odotellaan pääsykokeiden tuloksia ja katsotaan sitten mistä sitä itsensä syksyllä löytää. Urheilu- ura jatkuu joka tapauksessa opiskelujen ohessa ja lähivuosina on tavoitteena nousta palkintopallille Kalevan kisoissa. Mennään askel kerrallaan eteenpäin.

– Ja täytyy antaa iskälle krediittiä, että nyt ollaan tässä tilanteessa. Pohjat luotiin siellä Hiskinmäen treeneissä!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy