ÄKS

Ylpeästi markkamäkeläinen

17.08.2023 06:32
Teuvo ”Kassu” Piilola, Risto Kajander, Pekka Ouli, Leila Lindell, Pertti Gustafsson, Hannu Penttinen ja Arto Muurikainen ovat niin sanottuja markkamäkeläisiä. Mika Lankinen on K-Market Markkamäen kauppias.

Markkamäkeläisillä on nyt oma yhdistys.

 

Markkamäki on Äänekosken kaupunginosassa sijaitseva idyllinen omakotialue, jonka pääasiallinen rakennuskanta on peräisin 1940-1970 luvulta. Alueella sijaitsee noin 450 taloutta. Nyt markkamäkeläiset järjestäytyvät oman yhdistyksen alle. Kesäkuussa perustettu Markkamäki ry järjestää ensimmäisen yhteisen tapahtuman ensi lauantaina. 

– Alun perin Markkamäkeen kuului nykyisten Mäkikadun ja Vuorikadun välinen alue, osa Mämmensalmentietä ja Alatie. Nimitys alueelle tuli siitä, että silloinen tehdasyhtiö myi alueen tontteja työntekijöilleen yhden markan kauppahintaan, Markkamäki ry:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Gustafsson kertoo. 

Mistä Markkamäki alkaa ja mihin se päättyy. Siihen on monta mielipidettä. 

– Vanha Markkamäki käsitti neljä katua, entisen Kotikadun, Metsäkadun ja Retkeilykadun ja pätkän Kotkantietä sekä osan Alatiestä. Vanhin rakennus on vuonna 1948 valmistunut Kotkantie 1. Olemme käyneet kymmenen vuotta sitten kaikki vanhat talot läpi ja kirjattu ylös rakentamisvuodet ja asukkaat. Siitä se historiankeräys lähti, Kassu Piilola tietää. 

Vanhan Markkamäen tunnistaa jo silmällä katsoen: talot ovat samalla piirustuksella tehdyt. 

– Tänne vedettiin vesiverkko vasta 1960-luvulla, joten ensin oltiin kaivojen ja vesipostien varassa. Pihasauna lämpeni lähes jokaisessa pihassa, Piilola muistelee. 

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan alueen historiaa ovat tutkineet ja tallentaneet useat alueen asukkaat. Valokuvien keräystä, erilaisia haastatteluja alkuperäisasukkaiden kanssa on ylläpidetty ahkerasti. 

– Kaikki toiminta ja kehittäminen tarvitsee innostuneen tekijäporukan lisäksi muutakin pääomaa. Pelkästään talkoovoimalla ei hyväkään idea välttämättä kokonaan onnistu. 

Markkamäki ry:n toiminta-ajatus lyhykäisyydessään on alueen kehittämisen edistäminen ja perinteiden vaaliminen.  Yhdistyksen perustamisella on jatkossa edellytys myös mahdollisten tukien anomisen kautta erilaisten toimintojen kehittämiseen talkootyön lisäksi. 

– Jatkossa tulemme varmasti käyttämään näitä mahdollisuuksia hyväksi, kunhan pääsemme toiminnassamme eteenpäin erilaisten ideoiden pohjalta. Toivon Markkamäki ry:n hallituksen puolesta, että mahdollisimman moni alueen asukkaista lähtisi kukin omista lähtökohdistaan tukemaan yhdistyksemme toimintaa. Yhdessä tekemällä saamme paljon aikaan ja näistä pääsevät nauttimaan jatkossa myös jälkisukupolvi, Gustafsson sanoo. 

Markkamäkeläiset ovat ylpeitä alueestaan ja sen historiasta. Kerran markkamäkeläinen on aina markkamäkeläinen. Markkamäki ei lähde ihmisestä, vaikka ihminen lähtisi Markkamäestä – näin on kuultu monen entisen tai nykyisen markkamäkeläisen suusta sanottavan. 

– Markkamäki vetää paluumuuttajia. Tämä on asuinaluueena kiinnostava, Markkamäessä syntynyt ja sinne aikoinaan oman talon rakentanut, Leila Lindell tietää. 

Markkamäkeläisten yhteinen tapahtuma K-marketin pihassa pe 18.8. klo 18

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy