Metsä Group piti avoimen yleisötilaisuuden POKEn Piilolanniemen kampuksella torstaina.
Paikalle oli saapunut kymmeniä äänekoskelaisia kuulemaan biotuotetehtaan kuulumisia ja kysymään tiukkoja kysymyksiä Metsä Groupin työntekijöiltä.
Biotuotetehtaan tehtaanjohtaja Ilkka Poikolainen piti tehtaan nykytilasta alustuksen, jossa kerrottiin muun muassa työntekijöiden määrä, tuotettavat tuotteet ja hankittavan puun määrä. Eräs paikallaolija pohti Metsä Spring -koelaitoksen tuomia työpaikkoja.
– Koelaitos työllistää noin 10 henkeä. Mikäli itse tuotantolaitos jossain vaiheessa tulee Äänekoskelle, mikä on yksi mahdollisuus, tulee tuotanto määrä olemaan satakertainen ja siten työpaikkojakin on todennäköisesti enemmän, Poikolainen kertoi.
Metsä Fibren ympäristöpäällikkö Sari Tupitsa esitteli yleisölle tehtaan ympäristövaikutuksia kautta linjan. Yleisöstä esitettiin useita kysymyksiä vesistövaikutuksista sekä puun menekin vaikutuksesta luontoon.
– Biotuotetehtaan ympäristölupa on haettu samoilla päästöarvoilla kuin edellinen tehdas, vaikka tuotantomäärä on kolminkertaistunut, on päästöt ovat samaa luokkaa, Tupitsa sanoi.
– Jokaista kaadettua puuta kohden istutetaan neljä tainta ja metsänhoitoon kiinnitetään paljon huomiota. En ole missään päin maailmaa nähnyt tehdasta, joka olisi näin pieni päästöiltään, Poikolainen lisää.
Metsä Forestin piiripäällikkö Arto Back puolestaan esitteli tarkemmin puuntuontia, puun myyntihintaa ja isoa määrää työtä, jota Metsä Group tekee pitääkseen maan metsät hyvässä kunnossa.
– Suomen metsät tuottavat puuta 107 miljoonaa mottia vuodessa, ja toimitamme metsänomistajille kymmeniä miljoonia taimia vuosittain. Luontoarvojen huomioiminen on iso osa meidän työtä ja jokainen toimihenkilö on käynyt luonnonhoitokurssin, myös minä. Puun hinnasta sen verran, ettei se hinta ei tule mistä vaan, vaan se perustuu kysyntään. Viime vuodesta puun hinta on noussut noin 15 prosenttia, Back sanoo.
Puurekkojen teiden varsille tuoma puusälä ja sen lisääntynyt määrä huolestutti erästä paikallista aktiiviliikkujaa. Tähän tehtaan edustuksella oli tervetullut konkreettinen parannuskeino.
– Tehdasalueelle on suunnitteilla puhalluskontti, johon rekka ajaa sisään ja se puhaltaisi tämän sälän pois. Tämä vähentäisi tämän sälän määrää merkittävästi, Poikolainen sanoi.
Eräs yleisön jäsen tiedusteli tehtaan edustajilta, olisiko puun uitto enää mahdollista.
– Purkamispaikkoja vesistöissä kuljetettavalle puulle ei enää ole, joten uitto tuskin olisi mahdollista. Lisäksi muut keinot ovat tehokkaampia, Back vastasi.
Vaikka yleisö esitti useita huolenaiheita, saatiin yleisöstä myös positiivisia lausuntoja.
– Haluan onnitella äänekoskelaisia, että on saatu tänne tällainen tehdas. Näkee selvästi, että asiat ovat paljon paremmin kuin 70-luvulla, kun minä asuin täällä. Ja metsänomistajana sanon: Ihanaa, että saadaan myydä sellua, yleisöstä kiitellään.